Home / Actualitat / 20 anys de lluita i filosofia zapatista

20 anys de lluita i filosofia zapatista

Un article de Jordi Peralta

“La libertad es como la mañana. Hay quienes esperan dormidos a que llegue, pero hay quienes desvelan y caminan la noche para alcanzarla.”

-Subcomandant Marcos

Avui, 1 de gener del 2014, fa dues dècades que va sortir el sol als pobles indígenes del sud de Mèxic després d’una llarga temporada de foscor i d’oblit. Els aborígens de Chiapas, sotmesos durant 500 anys al jou de la dominació blanca i acorralats pel govern central i l’expansió del capitalisme, es van organitzar a través de l’EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, anomenat així en honor a Emiliano Zapata, líder militar i camperol de la Revolució mexicana d’inicis del segle XX) per defensar la seva manera de viure i per donar a conèixer les seves demandes, expressades clarament pel seu ideòleg i portaveu, el Subcomandant Marcos: democràcia, llibertat, terra, pa i justícia per als indígenes.

Els guerrillers indígenes, que feia 10 anys que es preparaven intensament, van posar contra les cordes el govern del president Carlos Salinas de Gortari, del Partido Revolucionario Institucional, que havia dut a terme nombroses privatitzacions i havia produït un augment de les desigualtats socials i de la misèria. Misèria que es feia evident de manera accentuada a les comunitats indígenes. En aquest context d’ofensiva neoliberal i de marginació d’àmplies capes de la població del país, els zapatistes es rebel·len a través d’un alçament armat i, després de dotze dies de combat i d’alta mobilització de la societat mexicana, les tropes estatals retrocedeixen. Aleshores l’EZLN va abandonar voluntàriament les armes, havent aconseguit el suport de les classes populars mexicanes i d’arreu del món.

Malgrat ésser un exèrcit i haver practicat la lluita armada, el seu discurs no és gens militarista; els zapatistes, de fet, rebutgen tota jerarquia fèrria i la idea leninista d’avantguarda. Parlen de “manar obeint” i de “caminar al ritme del més lent”. El Subcomandant és prou explícit:

 “El futur de l’EZLN no es defineix en termes militars sinó en termes polítics. No ens preocupa l’enemic; ens preocupa com definirem una nova relació entre companys.”

 Els zapatistes també són enemics d’imposar una veritat o un sistema únics: poèticament, parlen de “crear un món on càpiguen molts mons”. Tampoc no es proposen prendre el poder, sinó que prefereixen abolir les relacions de poder. És per això que defensen la idea autonomista: des de fa vint anys treballen per convertir Chiapas en un territori alliberat on puguin construir diàriament el món que desitgen. Un altre aspecte destacat de la seva particular concepció de la revolució és el reconeixement de la diversitat de les lluites: les dones excloses, els presos polítics, els homosexuals perseguits, els treballadors humiliats i precaritzats… Rere cada passamuntanyes zapatista s’oculta el rostre de tots els oprimits, independentment de la seva condició.

L’EZLN fou pioner a l’hora d’impulsar xarxes internacionals de resistència al capitalisme i va inspirar nombroses experiències rebels arreu de Llatinoamèrica, entrant en contacte amb el Moviment Sense Terra (MST) dels camperols brasilers, entre d’altres. Quin és l’estatus actual de l’EZLN? Es pot dir que persisteix com a moviment polític format per uns 40.000 membres segons fonts oficials, i segueix reivindicant incansablement els drets dels indígenes. Un dels darrers grans esdeveniments que protagonitzà fou la gran marxa per cinc ciutats de l’estat de Chiapas, duta a terme el 21 de desembre del 2012, que comptà amb la participació de desenes de milers de les seves bases. El Subcomandant en deixà constància amb un comunicat en forma de poema:

A quien corresponda:
¿Escucharon?
Es el sonido de su mundo derrumbándose.
Es el del nuestro resurgiendo.
El día que fue el día, era noche.
Y noche será el día que será el día.
¡DEMOCRACIA!
¡LIBERTAD!

¡JUSTICIA!

MEXICO-MAY DAY-MARCOS

El Subcomandant Marcos, sempre acompanyat per la seva pipa i el seu
passamuntanyes. Font: www.elmundo.es

Per a més informació:

“Enlace Zapatista”

Declaració de la Selva Lacandona (1 de gener del 1994)

“Caminantes”, documental dirigit per Fernando León de Aranoa sobre l’alçament zapatista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*