Home / Societat / Moviments Socials / 24N: Manifestació no mixta com a vigília de la diada contra totes les violències del patriarcat
Performance en record a les 94 dones assassinades a l'Estat espanyol, 35 als Països Catalans/ Fotografia de Clara Jorquera
Performance en record a les 94 dones assassinades a l'Estat espanyol, 35 als Països Catalans/ Fotografia de Clara Jorquera

24N: Manifestació no mixta com a vigília de la diada contra totes les violències del patriarcat

Un crònica de Clara Jorquera

A la manfiestació s’han recordat les 94 dones assassinades per violència masclista des d’inicis d’any a l’Estat espanyol, 35 d’elles als Països Catalans.

“Ens volem vives i amb vides dignes”. Aquest és el lema que duia la capçalera de la marxa nocturna convocada al barri de Gràcia a la vigília del 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere. La marxa ha estat convocada per a dones, lesbianes i transsexuals i s’ha iniciat a un quart de deu a la Plaça de la Virreina a crit de “la nit és nostra, cap agressió sense resposta”.

Recorrent els carrers de la Vila de Gràcia, la marxa anava deixant petjada en forma de pintades a les parets i als bancs i caixes amb els lemes “patriarcat i capital, aliança criminal”, “no quiero tu piropo, quiero tu respeto”, “no són morts aïllades, són feminicidis” entre d’altres. També s’han penjat uns cartells que feien patent la violència masclista a l’hora de repartir les tasques de la llar, l’ús del subjecte femení com a símbol de debilitat, la diferència salarial entre homes i dones, la música sexista, i la imposició d’un cos ideal i impossible. Fins i tot, un dels cartells reproduïa la portada del diari The New York Times, rebatejat com a The New Feminist Times. Titulava: “93 futbolistes assassinats en el que va de 2015 a l’Estat espanyol”, utilitzant l’estratègia del canvi de subjecte per captar l’atenció i qüestionar si amb aquest canvi la notícia prendria més rellevància. La notícia segueix explicant  que són les dones que han estat assassinades per aquesta mateixa condició (ser dones), davant la impassivitat de la societat. També que: “Els feminicidis s’han convertit en una qüotidianitat” i es descrivien els assassinats d’aquestes dones com a “assassinats polítics”, per la “complicitat de l’Estat” amb la seva gestió.

Pintades als bancs vinculant la complicitat entre el capital i el patriarcat/Fotografia de Clara Jorquera

Pintades als bancs vinculant la complicitat entre el capital i el patriarcat/Fotografia de Clara Jorquera

La manifestació ha baixat per Torrent de l’Olla girant cap a Plaça del Sol, on s’ha dut a terme una acció contra Mucci’s Pizza deixant escrit a la seva entrada “la teva publicitat és sexista” i marcant els seus cartells on es mostra l’ideal de bellesa de la dona i el seu ús com un producte.

Acció de denuncia a la pressió estètica/ Fotografia de Clara Jorquera

Acció de denuncia a la cosificació de la dona a la publicitat de l’empresa Mucci’s Pizza / Fotografia de Clara Jorquera

Al llarg de la marxa s’hi han anat sumant dones de totes les edats, i la marxa també ha recordat que “sense les àvies i la seva energia el sistema petaria”, frase que les manifestants han escrit davant el centre de dia Salus Gràcia, una residència assistida situada al carrer Mare de Déu dels Desemparats.

A continuació, la marxa ja formada per més de mig miler de dones ha arribat a la Plaça de la Vila, on set dones s’han estirat a terra i se’ls ha resseguit la silueta, denunciant així les 94 dones assassinades des d’inicis d’aquest any a l’Estat espanyol, 35 als Països Catalans. Al terra es podia veure escrit: “La passivitat és complicitat”.

Seguidament, s’ha llegit el manifest en el qual s’han assenyalat les violències que “ens colpegen, ens subjuguen i condemnen a viure una vida de misèria”, apostant perquè el feminisme estigui present en tots els àmbits i plantejaments polítics i exigint que els serveis públics d’atenció a víctimes de la violència s’ampliïn tenint les seves professionals una formació feminista integral. Evitant que siguin jutges i policies qui abordin aquests casos de violència al formar part de “l’entramat estructural del patriarcat”. Finalment, a un quart de dotze, s’ha desconvocat la manifestació entre aplaudiments recordant que “ens volem vives i amb vides dignes!”

Performance en record de les 94 assassinades a l'Estat espanyol, 35 als Països Catalans/Fotografia de Clara Jorquera

Performance en record a les 94 assassinades a l’Estat espanyol, 35 als Països Catalans/Fotografia de Clara Jorquera

Estudiant de periodisme a la UAB, redactora de lacolumna.cat i apasionada de l'activisme social, en especial del feminisme. Artista quan puc i em deixen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*