Inici / Actualitat / 3 o 4 bombers per 172.000 habitants

3 o 4 bombers per 172.000 habitants

Un article d’opinió de Cristina Muelas

 

Els quatre torns (A, B, C i D) de bombers del Parc de Rubí que cobreix les poblacions de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal alerten a la ciutadania de la mancança d’efectius que actualment pateix. Denuncien que durant molts dies hi ha 4 bombers per cobrir la guàrdia, mentre que la norma estableix que el mínim per cobrir a 172.000 habitants és de 5. Les retallades passen factura.

Asseguren que el seu rati “s’ha vist disminuït  amb la conseqüent pèrdua d’efectivitat i el risc que això suposa pel conjunt de la població”. El problema no el pateix només el Parc de Rubí, sinó que es pot extrapolar arreu dels Parcs de Bombers de Catalunya. Lloret, Girona, Palafrugell, Maçanet de la Selva també han hagut de suportar menys personal que el mínim indispensable. Tal i com declarava en una entrevista a RubíTV.cat  el Delegat de CCOO de Bombers de la Generalitat, Leandre Gallardet, el passat mes de desembre, “hi ha entre 14 i 15 Parcs de Bombers sota mínims des que s’ha aplicat la mesura”.

El Representant Delegat Sindical de CCOO i membre del Comitè de Mobilitzacions, el bomber Marc Guix i Areny, argumenta que una de les causes d’aquesta mancança d’efectius és el fet “que des de l’any 2009 la Generalitat no ha convocat oposicions a Bombers” i, tot i que es preveu que sí en convocarà d’aquí a sis anys, Guix i Areny assegura que “no podem aguantar fins al 2020″. Si a la congelació de la plantilla dels bombers se li sumen les baixes de personal -que la Generalitat no cobreix, bé siguin per jubilacions o altres motius- es redueix progressivament i d’una manera accelerada els Bombers de Catalunya. Marc Guix i Areny manifesta que “en 4 anys s’espera que hi hagi fins a 48 bombers menys per jubilació a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord”.

La proposta de la Direcció General del Cos de Bombers -“més aviat imposició unilateral”, com denuncien alguns bombers que prefereixen salvaguardar la seva identitat- és ampliar les hores dels ja efectius fins a 126 més. Bona part d’ells es neguen rotundament a fer aquestes hores extra -sempre i quant no es tracti d’un “servei extraordinari d’urgència”- com a mostra de resistència i lluita enfront a la negativitat de l’Administració a ampliar la contractació de nous bombers mitjançant la convocatòria d’oposicions. “En lloc d’això”, tal i com manifesta Marc Guix i Areny, l’Administració “prefereix cobrir els serveis essencials amb Bombers Voluntaris i Interins”. D’aquesta manera s’estalvien econòmicament la nova contractació de Bombers Professionals.

El mes de gener a sotamínims

Tal i com he pogut saber mitjançant correspondència amb el Parc de Bombers de Rubí/Sant Cugat/Castellbisbal, 13 dels 31 dies del passat mes de gener els bombers del mateix parc van haver de superar les jornades de guàrdia amb efectius per sota dels mínims establerts, és a dir, de 5.

Inclús un d’ells el van haver de passar amb tan sols 3 bombers, dos menys del que dicta la normativa. Va ser el dissabte 25 durant 24 hores (de 7h del matí a 7h del matí següent). Com que el Parc de Rubí cobreix tant les poblacions de Rubí com de Sant Cugat i de Castellbisbal, entre les quals sumen prop de 172.000 habitants, el mínim normatiu que s’estableix és de 5 bombers.

Serveis essencials

D’altra banda, el Director General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat, Ramón Parés, va assegurar a una entrevista a El Diari del Vallés que “un parc amb 4 bombers de guàrdia pot funcionar. No ens hem d’alarmar”. Cita que Marc Guix i Areny qualifica com a “absolutament falsa”, i confirma que “en el moment en què falta un membre tot es desequilibra i hem d’improvisar”. I és que un clar exemple és el fet que el Parc de Rubí/Sant Cugat/Castellbisbal disposa d’un vehicle d’actuació en accidents de risc químic, el qual no es pot fer operatiu si no hi ha un mínim de 5 bombers.

Els serveis dels bombers no només són essencials, sinó que són indispensables. Segons dades que ofereixen les estadístiques anuals provinents del Departament d’Interior de la Generalitat, només al 2012 les poblacions de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, sumen un total de 1096 desplegaments al llarg de l’any, bé siguin en cas d’assistència tècnica, incendis urbans, incendis a vegetacions, salvaments, entre d’altres. Com a dada genèrica, es van registrar al 2012 un total de 66.758 desplegaments arreu de Catalunya.

Parc de Bombers del Rubí – Font: Ajuntament de Rubí

Estratègia premeditada

Segons un bomber que prefereix mantenir l’anonimat de la seva identitat, creu que “tot plegat està emmarcat en una estratègia de privatització dels serveis públics”. En aquest cas, es refereix al servei públic que els Bombers de la Generalitat ofereixen als ciutadans. “Això anirà a pitjor si no fem un gran cop de puny”, continua.

I és que està segur que la línia que segueix el sistema polític és aquella marcada pel molt influent economista Milton Friedman, la qual condueix al neoliberalisme en el seu estat més pur, “tot i que ni tan sols el senyor Milton buscava la radicalització de les seves idees tal i com les estem vivint i patint a dia d’avui”. Les fases que segueix el sistema polític són, per tant, les mateixes que Friedman va descriure en el seu moment: “primer tenim el xoc real o percebut (atemptat, catàstrofe, crisi simulada…); segon tenim les empreses i els polítics que exploten aquesta desorientació i por originada en el primer pas i imposen una teràpia de xoc econòmica com a tercer esdeveniment, l’acció policial; i per últim i com a quarta fase, la funesta independència judicial per a contrarestar la gent que s’atreveix a oposar-se i a resistir aquestes mesures polítiques de caire ideològic”.

Cristina Muelas Guiu
Periodista. En constant moviment. D'això es tracta, no?

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*