Inici / Actualitat / 4 motius per engegar un projecte periodístic: No estem bojos
Font: La Columna
Font: La Columna

4 motius per engegar un projecte periodístic: No estem bojos

Una Columna de Clàudia Rius

El diari Ara ha fet 3 anys, i ho ha celebrat (entre d’altres coses) escrivint articles sobre el demà del periodisme. En un d’ells, “Les 4 garanties de futur per al periodisme”, defensa que aquesta professió sobreviurà adaptant-se al nou entorn, cosa que significaria apostar pels continguts de pagament, per l’era digital -és a dir, que es puguin rebre notícies des de qualsevol dispositiu-,per les empreses petites i per l’especialització.

Teories sobre el futur del periodisme n’hi ha moltes. Catastròfiques o utòpiques. Sigui com sigui, una cosa és clara: el futur del periodisme rau en les ments d’aquells estudiants que decideixen cursar -ne la carrera tot i rebre contínuament missatges desesperançadors. La Columna neix arrel de les ganes d’uns quants estudiants que volen saber-se útils i han entès que per ser bons professionals necessiten moure’s, escriure, veure, transmetre i, sobretot, aprendre per si sols. A la carrera ensenyen i els alumnes ho han d’aprofitar, però el periodisme té una base autodidacta molt gran.  Quins motius tenen aquests joves per engegar un projecte periodístic?

 1) Per canviar la imatge del periodisme. No tots els articles que trobeu a La Columna seran perfectes. Molts tindran errors i molts no serien publicats en un diari “oficial”. Però contindran una informació pura que no serà manipulada per cap interès. Partiran de punts de vista encuriosits que no pretendran fer content a ningú. El periodisme jove vol ser sincer: està fart de no ser creïble.

 2) Per atraure lectors joves. Es parla molt de la societat del coneixement. Sí, les noves tecnologies fan que la informació arribi més ràpid a la gent, però de què serveixen tantes dades si el públic no les llegeix? La Columna vol arribar als joves, perquè forma part d’ells i sap que malgrat el que es digui, els interessa estar informats. La majoria del jovent no és gandul ni es pot permetre el luxe de ser-ho, La Columna ho té clar. Es tracta d’esbrinar sobre què parlar i de quina manera.

 3) Per apostar per la pluralitat de mitjans. Internet ha obert noves vies de comunicació i han sortit a la llum nous mitjans. Petits, però amb bones bases i bones intencions. Això permet rebre més punts de vista, informació més plural i notícies més diversificades. La Columna no vol ser-ne una competència, sinó un complement. Vol nodrir-se de tot el que elles diuen i aconseguir enfocar correctament els seus propis continguts i buscar les seves pròpies fonts. Els mitjans alternatius guien i serveixen de mirall als periodistes de La Columna, que també espera poder-se convertir en un exemple a seguir algun dia.

 4) Per entendre el periodisme més enllà del text noticiable. Les peces periodístiques es poden presentar de moltes formes. Les podem trobar en forma de fotografies, de textos literaris, en descripcions de viatges i en molts formats multimèdia (àudio, vídeo…). És clar que un dels seus punts claus és l’actualitat i La Columna no la passa per alt. Però si l’especialització és important, un dels objectius d’aquest portal és entrar a fons dins de temes determinats que el públic exterior pugui trobar interessants.

Així doncs, amb aquests motius i amb molta il·lusió, La Columna pretén tirar endavant i posar el seu granet de sorra en el món complex del periodisme. No és ni un capritx ni una obra de bojos.  Pretén ser un projecte seriós i fet de la millor manera possible. Perquè, com deia la periodista free lance, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i model a seguir per molts estudiants de periodisme, Catalina Gayà: “Sou molt afortunats, formareu part de la millor professió del món”.

 

Font: La Columna

Font: La Columna

Redacció

3 comentaris

  1. Marta Hernàndez

    Molt orgullosa de tots vosaltres

  2. Només es pot dir: BRAVO, col·legues!

  3. Ho dieu ben clar: No esteu bojos. De bojos seria no provar-ho. Endavant!

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*