Inici / Actualitat / Amb la dignitat no s’especula

Amb la dignitat no s’especula

Una crònica de Jaume Ribas

Els de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca diuen que amb la dignitat no s’especula. Però ahir varen anar un pas més enllà i van dir-li a la Sareb (el banc dolent) que tampoc especuli amb les cases de persones desnonades. Per això van irrompre a la fira immobiliària Barcelona Meeting Point i varen ocupar-los l’estand davant la mirada atònita dels inversors estrangers.

Les reivindicacions de la PAH són clares: exigeixen que la Sareb posi el seu parc d’habitatges en règim de lloguer social i no volen que el banc dolent segueixi malvenent els seus actius a fons d’especuladors d’arreu del món.

La jornada començà a les 10 del matí. Els activistes es concentraren a la Plaça Espanya per anar entrant com a visitants corrents a la Fira de Barcelona. Molts d’ells ho feren fins i tot amb les invitacions que la Sareb tenia disponibles al seu web. Prop de les onze, quan una cinquantena d’ells foren dins, es tragueren les camisetes i els siurells i començaren una sorollosa protesta davant l’estand del banc dolent. Anomenaren l’acció #TomaElBancoMalo. Els empleats de la Sareb van durar poc i aviat la Plataforma va poder ocupar l’estand. Els prop de cinquanta valents s’hi quedaren durant més de cinc hores, fins que els directius de la Sareb varen cedir a negociar. A l’interior del recinte es van viure algunes anècdotes curioses. Una família que havia portat una nena d’uns vuit o nou anys m’explicava que davall la camiseta verda de la PAH li havien posat la camiseta groga de SOS Educació per si de cas la concentració al BMP acabava prest i tenien temps d’anar a la manifestació a la Plaça Universitat.

A més, cap al migdia arribaren els reforços. Més d’un centenar de membres de la PAH que eren a la Ciutat de la Justícia en una protesta contra l’UCI (que no és allò dels metges, sinó com una filial del Santander que també la lia bastant) es concentraren fora del Barcelona Meeting Point. Aconseguiren, per uns moments, paralitzar l’accés i la sortida de la fira. D’ençà d’aquell moment, el BMP va estar permanent vigilat pels Mossos, amb les mans aplegades davant la porta, suportant estoicament els crits de “madero, aprendre del bombero” que els llançaven els de la Plataforma. Els bombers fou un dels col·lectius que més s’implicà en la defensa del Bloc de Salt la setmana passada.

Prop de les quatre de la tarda la Sareb cedí a una negociació a tres bandes amb la Plataforma i la Generalitat a canvi de que la PAH abandonàs el seu estand. Era el segon gran cop que rebia el banc dolent, després de la victòria fa pocs dies de l’Obra Social de la Plataforma al bloc de Salt. Els manifestants seguiren concentrats a fora fins que sortiren n’Ada Colau i dues companyes més amb notícies de com havia anat la negociació. Eren més de les sis. No s’aconseguí ni un compromís per escrit ni una data per a una propera reunió, però s’aconseguí fer captar el missatge de que amb la dignitat no s’especula. Bé, això i el compromís de la Sareb a estudiar augmentar el parc de vivendes en règim de lloguer social i el d’Habitatge de la Generalitat a oferir solucions per les famílies de Salt.

Font: Jaume Ribas

Font: Jaume Ribas

 

Jaume Ribas Vilanova
Mallorquí i tuitaddicte. Estudiant de Periodisme a la UAB i de Ciències Polítiques a la UNED. Normalment escric sobre comunicació política, política institucional i política europea. Em fascinen especialment els merders interns dels partits i les enquestes electorals.

Un comentari

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*