Inici / Actualitat / Ariel Sharon: mort d’un criminal de guerra

Ariel Sharon: mort d’un criminal de guerra

Un article de Jordi Peralta

Ariel Sharon ha mort després de romandre vuit anys en coma a causa d’un infart cerebral. L’executòria del militar, polític i estadista israelià és un bon exemple de la naturalesa obertament imperialista i excloent del sionisme. Tot i que la seva carrera militar ja venia de lluny (havia participat en la Guerra dels Sis Dies, que enfrontà Israel amb diversos països àrabs, i en la Guerra del Yom Kippur, en què l’Estat hebreu se les va veure amb egipcis i sirians), Sharon es féu famós durant la Guerra del Líban de l’any 1982: essent ell ministre de Defensa, van tenir lloc les massacres de Sabra i Xatila, un seguit de matances en camps de refugiats palestins dutes a termes per les Falanges Libaneses, milícies cristianes maronites d’inspiració feixista que comptaven  amb l’autorització israeliana. Hi ha fonts que parlen de fins a 3500 assassinats.

El fet que més repercussió mediàtica va tenir a Occident, però, fou la seva visita a l’esplanada de les mesquites d’Al-Quds de Jerusalem, una autèntica provocació per a la població palestina. El succés va desencadenar multitudinàries protestes que foren reprimides salvatgement per l’exèrcit i per la policia, amb el resultat de 400 morts i milers de ferits. Malgrat això, la societat israeliana va premiar el gest de Sharon, que aleshores era el líder de l’oposició: el general va obtenir el 65% dels vots en unes eleccions on el seu discurs populista, intransigent i ultradretà donava a entendre al poble palestí que l’únic camí possible era seguir endavant amb la Segona Intifada i resistir davant d’un Estat racista, uns colons i uns militars que, tot aplicant el dret de conquesta, violaven els Drets Humans una vegada i una altra, amb la complicitat i el silenci de nombrosos països i organismes internacionals.

Per a molts israelians, especialment per al sectors més ultranacionalistes i xenòfobs de la societat hebrea, sempre serà un heroi, “El lleó de Déu”. Els palestins i totes les persones amb un mínim compromís a favor de l’alliberament nacional dels pobles, en canvi, el recordarem com el que veritablement fou: un criminal de guerra. Un altre genocida mort sense que s’hagi fet justícia. Que el seu nom quedi relegat allà on pertoca: a l’abocador de la història.

sharon

L’abril del 2002, i molt encertadament, la revista satírica El Jueves va caricaturitzar Sharon com un porc. Font: actualidad.orange.es

Redacció

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*