Home / Les Columnes / Arriba el summercat espanyol
Font: pinterest.com

Arriba el summercat espanyol

Una columna de Cristina Muelas

Diuen que no vas a dormir mai sense abans haver après quelcom nou. Aquest dilluns, al programa de ràdio on hi col·laboro, la meva ment va interioritzar un nou concepte dels molts que durant el dia va anar canalitzant: summercat. És una expressió sueca i prové de les persones que, amb l’arribada de l’estiu, compren un gat per després, passats els mesos de calor, desfer-se d’ell. Usar i llançar.

Ràpidament penso en Espanya. Segons dades del Partit Animalista PACMA, a l’estat s’abandonen uns 150.000 animals a l’any, molts dels quals acaben essent sacrificats. Una altra dada reveladora reflecteix la gravetat de la situació: la Memòria de Fiscalia 2014 assegura que l’any 2013 es van iniciar un total de 515 procediments judicials per delicte de maltractament a animals domèstics però que, en canvi, només es van dictar 60 sentències condemnatòries i 8 sentències absolutòries. A més, en línies generals no sobrepassen els 300€ de multa; una sanció ridícula (i no només per la quantitat de diners) quan el que està en joc són les vides dels animals.

I em pregunto, qui és qui abandona i es desatén de la vida d’un animal? Segons afirmen moltes protectores d’animals i algunes investigacions, els motius principals d’abandó són bàsicament l’econòmic, els cadells indesitjats, la fi de la temporada de caça, el comportament de l’animal i la pèrdua pel seu l’interès. Sens dubte es tracta d’algú irresponsable, imprudent i inconscient. No s’accepten excuses per condemnar la vida d’un animal, sinó que molt abans, s’han de valorar les capacitats que un mateix disposa per tenir-ne cura. Se’n diu consciència, responsabilitat i estima. Ara ja s’acosta l’estiu. S’acosta l’època (per excel·lència) de les vacances. Arriba el summercat espanyol.

Periodista. En constant moviment. D'això es tracta, no?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*