Home / Esports / Brittney Griner o com dominar un esport
Brittney Griner pot marcar una època al bàsquet femení. Font: colorlines.com

Brittney Griner o com dominar un esport

Un article de Omar Naboulsi

Brittney Griner va camí de convertir-se en una de les millors jugadores de la història del basquetbol. La jove nord-americana de 24 anys ja és una icona esportiva en el seu país i un dels miralls en el que es fixen les basquetbolistes  arreu del món.

Griner domina l’esport de la cistella des de la seva etapa d’institut, encara que fou durant el cicle universitari on el seu talent fou reconegut. La jugadora de 2.03m d’alçada i 2.22m d’envergadura va jugar durant tres cursos a la prestigiosa Universitat de Baylor (2009-2012) on va ser seleccionada com a McDonald’s All-American (millors jugadores universitàries)  tots tres anys, va ser la primera jugadora a la història de la NCAA en anotar 2000 punts i posar 500 taps i va assolir el campionat i el trofeu MVP de la competició a l’any 2012.

Tanmateix, va ser seleccionada a la primera posició del Draft de l’WNBA per les Phoenix Mercury. El seu impacte a la lliga fou immediat. En el seu debut oficial va realizar una esmaixada, la qual cosa no es veia en la WNBA des de que Candance Parker ho va fer a l’any 2008. Al mes de competició va executar dues esmaixades més en un sol partit, fet insòlit a la historia del campionat. A més a més va portar a les Phoenix Mercury als Playoffs després d’una temporada prèvia desastrosa. Les seves brutals actuacions nit rere nit la van portar a disputar l’All-Star Game a la seva temporada rookie, on també va aconseguir ser la millor taponadora de la competició.

Debut de Griner a l’WNBA

No obstant això, la segona temporada a la lliga ha sigut on ha acabat d’explotar. Va guanyar el campionat amb les Mercury, fou nomenada la millor jugadora defensiva de la competició i va tornar a liderar l’apartat de taps. Tot això culminat amb la medalla d’or guanyada amb el Team USA al Mundial de Bàsquet d’aquest passat estiu.

La seva carrera esportiva acaba de començar i ja ha guanyat quasi tots els títols que pot aconseguir. Aquest domini absolut de l’esport de la cistella ha fet que molta gent es questioni si podría competir a l’NBA. De fet, el propietari dels Dallas Mavericks, Mark Cuban, va intentar fitxar a Griner abans del seu aterratge a la WNBA però la jugadora va decidir que no era oportú jugar amb el sexe oposat.

També cal destacar que mesos abans del seu debut com a professional, Griner va sortir de l’armari i va reconèixer la seva homosexualitat a una entrevista realitzada a la revista Sport Illustrated. Un fet inusual a l’esport de màxim nivel que ens dóna una idea de la transcendència de la jugadora a la societat nord-americana. Així mateix, Griner va anunciar el passat mes d’agost que s’havia compromès per casar-se amb la també basquetbolista WNBA Glory Johnson,  la qual juga a les Tulsa Shock.

Està clar que estem davant d’una jugadora què gràcies a les seves condicions físiques i tècniques està tiranitzant el bàsquet femení quan com i quan vol, però a sobre transcendeix de les pistes per a involucrar-se en temes de caire social. En definitiva, tenim la sort de presenciar l’evolució d’una esportista que pot deixar petjada en tota una generació.

Redactor a LaColumna.cat. Amant de l'esport en general, del basquetbol en particular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*