Inici / Les Columnes / “BU”, Barcelona University
"Toros de Gaudí" a la botiga Si Parla Italiano Souvenirs. Fotografia: Rosa P.Masdeu

“BU”, Barcelona University

–  Mmmm sí, quizás el toro de Gaudí

–  Ah Sí..? Ja, el toro de Gaudí…

El toro de Gaudí???? Sí. Efectivament. Aquesta va ser la resposta a més de cinc minuts d’insistència en forma de tercer grau. De cop, el silenci esdevé un murmuri que indica reflexió. Finalment, el propietari de “Si parla Italiano souvenirs” es decideix. De tot l’arsenal de ficció cultural pròpia d’aquests establiments que plaguen Les Rambles, el que més furor causa com a emblema de la capital catalana és la figureta d’un toro de trencadís, àlies El toro de Gaudí.

Aquesta potència turística europea, mundial i tropical ocupa el desè lloc en el rànking mundial de ciutats receptores de turistes internacionals. Batent récords, Barcelona rebia al 2013 més de 7 milions i mig de turistes. Les versions oficials s’enlluernen amb els seus propis missatges. Una prova n’és la misteriosa absència de la massa turista, que en la publicitat de Living Barcelona sembla que hagi estat abduïda per una força interespacial o que s’hagi amagat a La Mina. Un error estratègic, una mala gestió de la reacció a la pífia de TMB anomenada ¡Hola Barcelona! Una d’aquestes apostes en què l’original supera, ja d’entrada, la posterior paròdia. Per cert, anhelo veure els múltiples formats amb què s’intentarà colar el Barcelona World.

El tràfic legal del personal és, per entendre’ns, equivalent a que el conjunt de la població de Barcelona evaqüés la ciutat i tornés a ocupar-la 5 vegades en un any. Clarament l’spot no va ser rodat al carrer el passat 18 de maig. De fet, és com si no s’hagués rodat al carrer. Sembla que la protagonista danci per davant d’un croma on es projecten els carrers d’una ciutat fantasma, una realitat virtual, on els ciutadants tenen la línia verdíssima de vida, rebentant el marcador. Hi ha localitzacions, com la de Nou Barris, on només que la càmera fes una panoràmica de 180º, l’escenari canviaria radicalment.

En un tanga blanc, en lletres de purpurina vermella: Keep Calm and Party Hard, un oxímoron que es materialitza cada caiguda del sol als carrerons de Ciutat Vella. A mesura que es fon la llum del Mediterrani que de dia banya la ciutat, comencen a brillar les lletres fluorescents de les samarretes de la BU, la Barcelona University.

Rosa P. Masdeu

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*