Home / Esports / Cànon suprimit, polèmica assegurada
El Quesos Cerrato Palencia disputant u partit. Font: www.mundodeportivo.com.

Cànon suprimit, polèmica assegurada

Un article de Clàudia Balcells

El món del bàsquet viu setmanes convulses que apunten a grans canvis en les estructuracions de competicions i seleccions en els mesos que venen. El panorama internacional ja està servit de polèmica amb la baralla entre la FIBA (Federació Internacional de Bàsquet) i l’Eurolliga. No tenint prou amb això, ara se li suma – dins de l’estat espanyol – un dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que apunta a la supressió del cànon de l’ACB.

Fins ara tot equip que estigués en posició d’ascens per optar a l’ACB havia de pagar més de 3 milions d’euros –3.782.789 euros per ser exactes-. Una quantitat de diners que els equips de la lliga inferior – LEB Oro – mai no podien agregar, propiciant una situació discriminatòria. És per això, que la CNMC ja va començar a tramitar el passat octubre un expedient sancionador contra la pràctica ja que suposa una restricció de la competència. I no ha estat fins ara que s’ha fallat a favor de la supressió d’aquest cànon. Un primer pas per poder estabilitzar la situació i que els equips puguin arribar a la màxima competició espanyola pels mèrits esportius. Es deixaria enrere una condició que afavoria als equips amb la cartera més grossa.

No costarà que la modificació dels requisits tiri endavant a través del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, ja que prèviament havia intervingut en el procés donant el vist-i-plau a la proposta. La predisposició ve donada pel ministre Iñigo Méndez de Vigo, diputat al Congrés pel PP de Palència. Casualment l’equip que està a les portes d’entrar a la ACB és el Quesos Cerrato Palencia. La supressió permetria a l’equip de la ciutat d’on és originari Méndez de Vigo ascendir a la màxima competició sense agregar els milions d’euros dels quals no disposen.

“Modificarlos es hacer justicia” declarava el ministre. No obstant això, el tràfic d’influències és patent i tots els implicats en són conscients fins a tal punt que Iñigo Méndez de Vigo a rebut crítiques per part del sector. Els tractes de favor es veuen per tot arreu però el que resulta indignant és que dins del govern hi pugui haver un de tan clar. Possiblement si  l’equip de la LEB hagués estat un altre els tràmits no haguessin anat tan ràpid. És cert que la supressió del cànon seria beneficiosa a llarg terme i permetria homogeneïtzar l’ACB en termes esportius i econòmics. Hi haurien batalles entre grans i petits, en tots els aspectes, i aportarien dinamisme a la lliga. Però no deixa de ser una decisió interessada i assequible per l’equip de Palència.

La CNMC ja ha parlat i dóna via lliure al Ministeri per avançar amb la tramitació. La Federació Espanyola de Bàsquet estarà ocupada un bon temps per veure com es desenvolupen els esdeveniments i com afectaran a la temporada que ve. Ja es poden preparar pels canvis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*