Home / Les Columnes / La gran estafa convergent
Els trilers ja no són només cosa de la Rambla: també s'han instal·lat al Palau de la Generalitat - Font: 20minutos.es

La gran estafa convergent

Una columna de Jordi Peralta

Com era d’esperar, Convergència no ha desacatat la legalitat espanyola i ha substituït la consulta inicial per un succedani de baixa estofa. La broma de mal gust, batejada com a “procés participatiu” per aquests mestres de la tergiversació orwelliana del llenguatge, fa pensar més aviat en una calçotada popular organitzada pel casal d’avis del poble. Una etapa ja cremada pel sobiranisme, l’agenda del qual fa temps que inclou passes força més ambicioses; si es tractava de viatjar cinc anys enrere, a l’escenari d’Arenys de Munt, realment calia perdre el temps d’aquesta manera durant dos anys? Per postres, si la sardinada del dia nou de novembre no assoleix prou participació els unionistes i la seva maquinària propagandística i mediàtica ho vendran com una derrota del secessionisme. Així doncs, els independentistes que no s’han empassat les trampes dialèctiques de Mas es troben en una tessitura certament difícil.

El fet, però, és que la veritable partida es juga després del 9-N, amb el fantasma d’unes –noves- eleccions plebiscitàries planant per damunt del Palau de la Generalitat. La marea groga que va inundar Plaça Catalunya el passat diumenge demostra que, lluny de desar l’estelada al calaix, els independentistes, essent conscients del frau a què s’exposen, estan més vius que mai i no renuncien a la mobilització massiva. Fins i tot en el si de l’Assemblea Nacional Catalana, que ben sovint s’ha comportat com un mer tentacle agitatiu de CiU, es comencen a alçar veus que parlen clar i català sobre els tripijocs de la coalició. Al carrer Còrsega, però, saben que les eleccions són inevitables i ja han preparat la següent carta: la llista conjunta, que apel·la especialment a ERC. Es tracta d’aplegar totes les formacions independentistes sota una mateixa candidatura que guanyi els comicis i tiri endavant la cèlebre DUI.

No hi ha cap motiu per pensar que un partit que fa dos anys i escaig pactava amb el PP, que havia promès una consulta amb garanties que finalment no serà el que de bon principi havia de ser i que manté forts lligams orgànics de naturalesa econòmico-financera amb l’Estat espanyol estigui disposat a proclamar la independència i a assumir-ne tots els costos. Tampoc no hi ha cap motiu per pensar que una llista unitària que inclogui els convergents, amb tot l’historial de casos de corrupció, retallades socials i perjudicis diversos al poble català que acumulen, suposi beneficis. Algú s’imagina l’electorat independentista d’ICV-EUiA i de Podem apostant per candidats de la formació de la seu embargada, les bales de goma o la privatització de la sanitat pública catalana? Resulta un panorama prou inversemblant.

Del que es tracta, evidentment, és de neutralitzar ERC, a la qual les enquestes auguren un fort creixement, i de salvar-li la cadira al senyor Mas (o, en el pitjor dels casos, cercar-li un final polític mínimament digne). La DUI ben bé podria ser un nou xantatge emprat per negociar amb Madrid i conservar el poder amb alguna lleu millora del finançament, amb la qual cosa es demostraria l’increïble candidesa dels catalans, novament estafats per aquells que alcen la senyera quan convé. Hi ha indicis, però, que assenyalen que aquesta vegada no se’n sortiran: Junqueras sembla, per fi, desconfiar dels qui durant mesos han estat els seus socis al Parlament, mentre les esquerres anticapitalistes proposen una candidatura veritablement rupturista sota el nom de Crida Constituent, amb una probable implicació de la CUP. Artur Mas ho té magre.

El parany, no obstant això, ja està servit. Dependrà dels partits que fa dècades que inclouen la independència al seu programa, així com de la totalitat dels independentistes, no ensopegar amb la mateixa pedra per enèsima vegada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*