Home / Les Columnes / L’arma social de la desinformació
Hospital Parc Taulí de Sabadell - Font: copcisa.com

L’arma social de la desinformació

Una columna d’Anna Colàs

A Sabadell, cocapital del Vallès Occidental, va aparéixer un rumor inquietant, fa aproxidament un mes, que es va estendre alarmant als seus ciutadans: un possible brot de legionel·la. Aquest va quedar confirmat uns dies després amb la notícia al diari local de 23 casos coneguts i dues morts. Les autoritats sanitàries de seguida van llançar missatges tranquilitzadors sobre la transmissió per aigua del bacteri, però van alertar de la possibilitat que hi haguéssin nous casos.

Escampar i exagerar rumors és una de les activitats preferides dels humans i, com a tals, la ciutat se’n va omplir: “és millor no beure aigua de l’aixeta”, “no pots beure aigua de l’aixeta”, “no et rentis ni les dents amb aigua de l’aixeta!”. I molts es preguntaven quina relació tenia l’aigua de l’aixeta amb la malaltia.

La legionel·la és un bacteri que es forma en aigües estancades a gran temperatura. Existeixen més de 48 espècies i algunes poden infectar als humans. És a dir, si no hi ha un bon manteniment higiènic i sanitàri podríem trobar aquest bacteri en els sistemes d’aigua i refrigeració d’hospitals, hotels, humidificadors, fonts d’aigua termal, etc. En quant a símptomes, els inicials són similars a la grip, amb febre, calfred i tos seca i poden arribar a provocar problemes grastrointestinals, nàusees i símptomes avançats de penumònia en casos extrems. Per a un individu sa la malaltia no és greu, el problema rau en si l’individu ja presentava altres patologies, especialment en gent d’edat avançada.

Aquest brot però no ha estat l’únic, encara que hagi sigut l’únic que ha aparegut als mitjans. El passat juliol de 2012 un petit brot també va atacar a la ciutat, deixant 4 persones afectades i una mort. Però d’aquest no se’n va sentir a parlar. Un veí de Torreromeu, que va patir la legionel·la, es queixava que les autoritats sanitàries ho van amagar. Ja llavors es sospitava de l’Hospital Parc Taulí, però no es va dur a terme cap investigació, almenys coneguda. I la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell s’ha queixat de la falta d’informació que també hi ha hagut aquesta vegada.

Costa entendre la raó per la qual no se’n va sentir a parlar el 2012 i se n’ha parlat poc en aquest últim brot: potser la mort d’una persona i els pocs que la van patir l’última vegada no és de suficient pes? Potser és que ara no ho han pogut amagar? O potser és que no volien crear alarma social? Sigui quina sigui, la desinformació provoca molta més alarma social, sobretot si la salut se’n pot veure afectada i la millor manera de desintoxicar la població de l’allau de rumors és informant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*