Home / Esports / El bàsquet canvia, els jugadors, més
Mario Hezonja, una de les promeses del basket mundial. Font: sportall.es

El bàsquet canvia, els jugadors, més

Un article de Jordi Mèlich

Durant els últims anys els aficionats al bàsquet hem pogut veure com aquest esport anava canviant lleugerament. Es tracta d’un fet normal, amb el pas dels anys van apareixent noves idees i canvis que modifiquen la forma de jugar. Actualment, en el marc d’aquest petit procés de ‘re invenció’ del bàsquet, hem vist que els triples han guanyat importància i que molts equips aposten per jugar amb un “small ball”, sacrificant centímetres i força però guanyant velocitat i tir.

El triple ha cobrat una importància vital en els últims anys. Un equip sense tiradors exteriors esdevé més previsible i assequible a l’hora de defensar. No és casualitat que els Golden State Warriors siguin els campions de la NBA. La seva increïble capacitat d’anotar des del perímetre ha estat la gran arma que els ha portat a guanyar l’anell. Stephen Curry, MVP de la passada campanya, va anotar 268 triples (rècord de la NBA) amb una efectivitat que frega el 45%. El triple ha adquirit tanta consideració que la FIBA l’any 2012 va decidir allunyar-lo mig metre de l’anella, a 6’75m.

Actualment, el físic prima. Els jugadors atlètics amb gran capacitat física dominen a l’NBA, i a Europa estan començant a aparèixer perfils similars. Però també estan apareixent molts jugadors amb unes qualitats físiques potentíssimes que, alhora, tenen una gran tècnica quan toca jugar a bàsquet. El gran exponent d’aquest tipus de jugadors és LeBron James que, agradi o no, és un dels millors jugadors de la història.

Així doncs, les noves fornades de jugadors ja pugen amb aquestes noves característiques del bàsquet en el seu estil. Les futures estrelles de les millors competicions ja comencen a despuntar i ho fan amb una força i un talent renovats. Molts d’ells han estat nascuts i formats a l’est d’Europa, han progressat en grans equips del vell continent i prometen donar molta guerra la millor lliga del món, la nord-americana.

Mario Hezonja és un d’aquells jugadors que no et deixa indiferent. No pots. Si el veus jugar a bàsquet, tard o d’hora et quedes perplex en veure la seva impressionant tècnica combinada amb un físic envejable. I no és només això, ja que també té una actitud descarada i competitiva que el converteixen en un aler temible. Hezonja té pura màgia jugant a bàsquet, és d’aquells jugadors que desprèn talent i bogeria, combinats amb un afany de superació sense límit.

Quan penso en “Super Mario” sempre recordo el dia en què un gran amic, excitat, em va parlar meravelles del croat. El meu amic venia de veure el torneig júnior de L’Hospitalet, on Hezonja va tenir una valoració mitjana de 19,8. En aquells moments el jove aler jugava al segon equip del Barça. El prestigiós torneig júnior de L’Hospitalet es va celebrar coincidint amb una aturada de l’Adecco Or, on competia el filial blaugrana. Hezonja, que encara era júnior, va participar al torneig, deixant la seva impremta en gran part dels aficionats. Després de l’explicació del meu amic (degudament acompanyada amb uns números que l’avalaven) vaig començar a seguir el croat sempre que podia. Des del primer moment en què el veus jugar sents que té alguna cosa diferent, que el bàsquet no l’entén -ni molt menys el practica- com la resta. És espectacular i agressiu quan ataca l’anella, però també té la classe d’un fora de sèrie.

Hezonja va ser seleccionat en cinquena posició pels Orlando Magic en l’últim draft. Si segueix progressant i millorant el seu joc, de ben segur sentirem a parlar del croat durant molts anys. Un altre jove jugador europeu que està triomfant aquest any a l’NBA és Kristaps Porzingis, un ala-pívot de 2’21m d’alçada. Amb una carrera molt paral·lela a la d’Hezonja, també està cridat a dominar i ser important durant molts anys. Amb 15 anys, Porzingis va aterrar a Sevilla, on ha donat un pas endavant en el seu joc i ha demostrat que també es pot ser àgil tot i superar els 220 centímetres d’alçada.

Igual que Hezonja, va cridar l’atenció al torneig de L’Hospitalet. També ha estat jugant a l’ACB i debuta aquest any a l’NBA. Porzingis ha tingut un debut per sobre de les expectatives. Seleccionat en quarta posició pels Knicks, el jove talent letó va haver de sentir com alguns aficionats d’aquesta franquícia el xiulaven. Aquests aficionats, que no coneixien el jugador però que fa anys que es queixen de les “desconegudes” eleccions que els Knicks trien pel draft,  no s’esperaven el gran inici de temporada d’aquest gegant europeu. Sortint com a titular en la majoria de partits, Porzingis té una mitjana de gairebé 13 punts per partit i més de 8 rebots. Està sorprenent molt per la seva capacitat anotadora i el seu ràpid i efectiu llançament exterior, una faceta del seu joc que encara pot explotar molt més.

Un altre gran talent del bàsquet europeu és Dario Saric. Es tracta d’un altre jugador croat amb un físic extremadament potent. És un “small ball” en tota regla, juga de quatre però les seves condicions físiques i tècniques el porten a obrir la pista per buscar tirs exteriors. També pot aprofitar la seva velocitat i potència a l’hora de penetrar, i té una gran capacitat per doblar la pilota i assistir a companys alliberats. És molt corpulent i sap utilitzar el seu cos, però paral·lelament té la tècnica acurada pròpia dels jugadors provinents de l’Europa de l’est. Tot i que encara juga a Europa, de ben segur acabarà als EEUU. Va participar al draft de 2014, on els Orlando Magic (sembla que els agraden els jugadors croats) es van fer amb els seus drets per acabar traspassant-los als Philadelphia 76ers.

Per últim, hi ha un altre talent cridat a donar moltes alegries als aficionats del bàsquet. És extremadament jove i encara li queda molt camí per recórrer però les seves qualitats i el seu meteòric procés de maduració han fet que es guanyi un lloc en aquest article. Es tracta de Luka Doncic, un base eslovè de tan sols 16 anys. Després de revolucionar totes les categories en què ha jugat, aquest talent per polir ja ha debutat amb el primer equip del Madrid, convertint-se en el jugador més jove en fer-ho. Doncic, per variar, també és corpulent (estem parlant d’un base de gairebé 2 metres) i molt atlètic. Té un tir esplèndid, i aporta molt en totes les facetes del joc. Encara és molt jove i no podem precipitar-nos a dir que dominarà el bàsquet europeu, però està cridat a ser un dels millors jugadors d’Europa.

Doncic és l’últim exemple del nou prototip de jugador europeu destinat a triomfar a l’NBA. Mentre que a Europa sempre s’han tingut molt en compte la tècnica i el nivell tàctic dels jugadors, l’NBA buscava físic i capacitat atlètica. No obstant això, ara els jugadors europeus també gaudeixen d’unes qualitats físiques descomunals i no han oblidat la obsessió per una depurada tècnica i un bon enteniment del joc. És evident que a l’NBA hi seguirà havent nord-americans amb un nivell espectacular, però els nous talents europeus arriben amb força i ganes de demostrar que al vell continent hi ha molt bon bàsquet.

Barcelona. Periodista en formació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*