Home / Política / Món / El dra(c)ma grec després de l’όχι
Manifestació en suport al No al referèndum grec. Font: Jan Wellmann sota Creative Commons
Manifestació en suport al No al referèndum grec. Font: Jan Wellmann sota Creative Commons

El dra(c)ma grec després de l’όχι

Un article de Jaume Ribas

Després de l’Óχι (no) del poble grec a l’austeritat dels creditors, es precipiten -i se seguiran precipitant- un seguit de moviments per redefinir les posicions de partida en la nova ronda de negociacions greco-europees.

En el costat grec, el gest més significatiu és la renúncia del Ministre de Finances i principal interlocutor hel·lè amb la Troika, Iannis Varoufakis, que s’acomiada amb paraules dures. “Portaré amb orgull l’odi dels creditors”, diu al seu blog (vegeu aquí la traducció al català). L’estratègia que s’amaga darrere aquesta dimissió és incerta i les interpretacions poden ser múltiples. Per una banda, cal considerar que el govern grec es troba ara en una posició de força respecte a la Troika. La seva postura ha estat àmpliament recolzada a les urnes i ha ajornat, unilataeralment i sense gaire conseqüències, diversos pagaments a l’FMI. Així doncs, potser a Tsipras i als seus els convingui més tenir un negociador no tan agressiu com Varoufakis per intentar, d’una vegada, tancar un acord consensuat i permanent. És el que apunta, per exemple, el tuitaire @axebra: l’única intenció de la dimissió és mostrar ganes de negociar i compensar amb bona voluntat la tensió que ha suposat la convocatòria del referèndum.

Tanmateix, la renúncia de Varoufakis pot respondre a altres estratègies. Podria servir per explicar, sense el compromís d’haver d’asseure’s altra vegada a negociar, explicar detalls de la negociació incòmodes per als creditors i, així, pressionar encara més i reforçar la postura del govern grec.

Per últim,es podria apuntar una altra causa, que entroncaria amb una teoria que han vingut alimentant alguns mitjans internacionals. Segons aquesta hipòtesi, la intenció de Syriza és sortir de l’euro. Per això, però, necessita fer veure que en surten perquè no hi ha més remei i perquè les condicions de la Troika els obliguen, no per pròpia voluntat. Seria l’única manera políticament viable de fer-ho, atès que la majoria dels electors grecs no volen abandonar la moneda única. Així doncs, si aquesta és l’estratègia vertadera de Syriza, la renúncia de Varoufakis podria tenir a veure amb la seva postura en favor de l’euro, ja que ha reiterat diverses vegades, fins i tot abans de ser minsitre, la intenció d’enfortir i aprofundir el projecte de la Unió Monetària.

Per altra banda, les reaccions a l’altre costat de la taula de negociacions tampoc s’han fet esperar. Si Mariano Rajoy afirmava abans del referèndum que “un no al referèndum és un no a l’euro”, avui ha comparegut el ministre d’Economia, Luís de Guindos, a dir que “en cap cas” es contemplava una sortida de Grècia de l’euro.

A Alemanya, la reacció de la gran coalició conservadora-socialdemòcrata al No grec del govern ha estat airada. Tant la cancellera Merkel com el vicepresident socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, han reaccionat durament a la victòria del no. Els socialdemòcrates d’altres països, en canvi, han estat més comprensius que els seus col·legues alemanys: els socialistes francesos no entenen la reacció alemanya, Pedro Sánchez ha demanat “solidaritat” a la UE i el primer ministre italià, Matteo Renzi, ha demanat una “solució permanent” per a Grècia.

Amb tot, l’όχι ha estat un episodi més del drama grec, però no serà, ni de bon tros, el darrer. És cert que Syriza ha sortit reforçada i es comencen a veure certes reaccions entre els governants socialdemòcrates europeus, però Alemanya segueix anclada en la seva postura i el desenllaç encara és incert.

Mallorquí i tuitaddicte. Estudiant de Periodisme a la UAB i de Ciències Polítiques a la UNED. Normalment escric sobre comunicació política, política institucional i política europea. Em fascinen especialment els merders interns dels partits i les enquestes electorals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*