Home / Societat / Moviments Socials / El més destacat del 2015

El més destacat del 2015

S’acaba el segon any de vida de La Columna. Per celebrar-ho, hem preparat un resum amb allò més destacat del que us hem anat explicant aquest 2015, dotze mesos plens de lluita dels moviments socials, cites electorals, art i notícies important en el món dels esports. I opinió, marca de la casa, amb les columnes.

Societat

Març – Las marchas de la dignidad 2015

El 22 de març totes les mirades apuntaven a Madrid. La ciutat acollia per segon cop consecutiu les marxes de la dignitat. Sota el lema “Pan, trabajo, techo y dignidad” milers de persones arribades de tots els punts de l’Estat es van manifestar per una societat més justa. Idoia Capuz, Alvaro Imbert y Carlos Gallardo van explicar-ho en un vídeo-reportatge, en aquesta entrada.

11295938_971207272931646_3997311601875525458_n

Manifestació a la seu de Portal de l’Àngel.

Abril – La Marea Blava

Aquest ha estat l’any de la marea blava, també coneguda com a revolució de les escales, és a dir, la vaga dels treballadors de Telefònica. Els treballadors, tècnics la majoria, de les empreses subcontractades per Telefònica han sortit al carrer per queixar-se de les condicions laborals injustes a les que són sotmesos.  Durant l’any s’han manifestat en diversos punts de l’estat i han denunciat la precarietat que comporten les subcontractacions.

Novembre – Radiografía de las violencias de genero

Amb motiu del 25N, La Columna va oferir un especial sobre la situació de la dona al món. Aquí s’emmarca aquest article, que ressalta les dades més importants en relació a la violència de gènere a l’estat espanyol. Els percentatges són encara alarmants, i reflexen enormes xifres de dones que han patit violència sexual, econòmica, física o psicològica. Després de les marxes contra les violències  masclistes del 7N, a Madrid, la reclamació als carrers era clara: cal fer d’aquestes violències qüestió d’estat.

Una infografía de Dave Vilà

Una infografía de Dave Vilà

Desembre – Referéndum sobre el 3+2 a la UAB 

El 3+2, també conegut amb el nom d’Estratègia Universitària 2015, fa més d’un any que crea polèmica. Durant el 2015 els estudiants de l’estat espanyol han protestat contra la seva aplicació amb vagues (com la del 26 de febrer o la del 14 de maig), manifestacions i la celebració d’un referèndum. A la UAB el referèndum va tenir una participació del 26% de l’alumnat i el “si a la paralització del 3+2” va guanyar amb un 95’7% dels vots.

Política

Gener – Tout est pardonné

Començàvem l’any amb l’atemptat contra la revista satírica Charlie Hebdo. L’acció va servir de excusa, entre d’altres coses, per deixar en evidència la hipocresia dels mandataris del món, deixant al president israelià Netanyahu encapçalar una manifestació en defensa de la llibertat d’expressió. La Rosa Pérez feia aquesta reflexió dies desprès dels atemptats.

Març – Ciutadans: d’on ve i on va

Ciutadans ha sigut un dels subjectes mediàtics del 2015. L’Arnau Lleonart, molt abans de les eleccions municipals i del sorpasso del partit a nivell estatal ens feia aquesta radiografía del partit taronja.

Imatge pròpia - Dave Vilà

Imatge pròpia – Dave Vilà

Maig – Guia per guanyar Barcelona

Durant el mes de maig vam fer un seguiment de les eleccions municipals, sense dubte els comicis amb més expectació dels últims anys. Les forces del “canvi” tocaven a les portes de les grans ciutats arreu de l’Estat, i especialment a Barcelona. Entre el Jaume Ribas, Jaume Palomar, Alberto Prieto i l’Arnau Lleonart ens explicaven en aquest reportatge l’arribada de l’Ada Colau a l’ajuntament de Barcelona.

Octubre – Jeremy Corbin, de vuelta al laborismo

Jeremy Corbin és sense dubte un dels personatges del any, el nou cap visible dels laboristes ha revolucionat la política anglesa. L’Alberto Prieto ens explica en aquest article d’on ve i cap a on vol anar Corbin donant un gir a l’esquerra al Labour Party.

Desembre – La treva ucraïnesa, una quimera

Durant aquest any el Jordi Peralta ens ha anat situant en l’evolució del conflicte a Ucraïna, les lluites a Donetsk, l’alt al foc del febrer i la quimera que ha sigut realment la treva al país. Aquest últim article de l’any ens explica amb detall la situació actual en els fronts.  

Esports

Març – La Norte 5: cómo gestionar un club de manera diferente

A la plana esportiva, el Rubén Moreno ens va mostrar la situació de la Norte 5, un grup d’aficionats de l’Sporting de Gijón que centra els seus esforços en millorar la gestió del club i, com no, donar suport als seus jugadors al terreny de joc. Un retrat diferent d’un teòric grup d’ultres que si més no es preocupen per la viabilitat de l’entitat que tant estimen.

Novembre – Qui para els Warriors de Curry?

Pel que fa l’NBA, aquesta temporada els Golden State Warriors de Stephen Curry estan signant el millor inici de temporada de la història de la competició. Una aproximació als assoliments de la franquícia de la Badia de San Francisco de la mà de’n Jordi Mèlich.

Cinc titular dels Golden State Warriors. Font:SheridanHoops

Desembre – Pagar per a gaudir; Movistar Plus i la Lliga Endesa

Per últim, el Jordi Abella va realitzar una reflexió sobre la compra dels drets televisius de la Lliga ACB per part de Movistar+ i tot el que ha desencadenat succés. El gran públic no pot accedir a veure la millor lliga d’Europaja que només hi ha un partit en oberti als bars normalment no ofereixen el basquetbol, el que ha provocat la pitjor audiència del bàsquet nacional en els últims 15 anys.

Cultura

Març/Octubre – Creant una genealogía de femenina de l’art

La cultura també cal tractar-la amb perspectiva de gènere, i aquest any ho hem fet per partida doble. La Marina Montaner va analitzar en aquest article el rol de la dona en el món de l’art pictòric, dominat normalment per homes. Amb motiu del 8 de març, tota la secció de cultura va voler rescatar de l’oblit algunes d’aquelles artistas que no acostumen a aparèixer als llibres d’història o literatura.

Febrer – Así  hemos vivido los Gaudí 2015

Al febrer va ser el mes del cinema autòcton, català. Mireia Mullor i Paula Pérez van endinsar-se en la Gala dels Gaudí i van fer una radiografia de totes les pel·lícules nominades. També van encarregar-se de llistar i explicar els films que han marcat els premis Goya i els Oscars d’enguany.

Maig – Festival de cinema d’autor de Barcelona

Al maig i durant 8 dies l’actualitat cultural va estar marcada pel D’A, un dels molts festivals de cinema barcelonins que hem presenciat un cop més aquest any. Al D’A vam poder veure una mica de tot i Mirei Mullor va fer-ne les critiques pertinents.

Extra – Converses amb els actors

El setè art no existiria sense ells. Aquest any, hem entrevistat Clara Lago amb motiu de l’estrena d’Ocho Apellidos Vascos a Los Angeles, i  Paco León  que també era al festival Recent Spanish Cinema de L.A. A més Macarena Gómez va parlarnos de Musarañas i dels projectes on ha participat en els últims temps.

Estudiant de periodisme a la UAB, redactora a La Columna. Amb interferències entre la faceta de poeta i la de periodista. Entenc aquesta professió com un compromís amb la societat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*