Home / Societat / Moviments Socials / El Referèndum a la UAB aconsegueix posar de manifest el rebuig dels estudiants cap al 3+2
La formulació de la pregunta pel referèndum sobre la paralització del 3+2 va causar confusió entre alguns dels estudiants/ Fotografia de Clara Jorquera

El Referèndum a la UAB aconsegueix posar de manifest el rebuig dels estudiants cap al 3+2

Un artícle de Mercè Terès

A les 8:00 del matí s’obrien les votacions de les 24 meses electorals situades arreu de la Universitat Autònoma de Barcelona, on desenes d’alumnes de les diferents assemblees de facultat es preparaven per afrontar un dia que sabien que seria llarg. Després d’11 hores i mitja de jornada intensa i emocionant es tancaven les urnes, havent assolit la participació més elevada en qualsevol votació realitzada abans a la UAB. Un referèndum organitzat pels estudiants i dirigit als estudiants.

Durant el dia es va fer un seguiment de la jornada mitjançant el hashtag #ReferèndumUAB, on es podia comentar les situacions que es vivien a les diverses facultats i on es van anar actualitzant les dades de participació (a les 12:00 i a les 18:00). Mentrestant: cues, paperetes, càmeres, tensió i, sobretot, emoció.

Van ser 8689 persones que van emetre el seu vot, obtenint així un 26’6% de participació del conjunt d’estudiants, superant les eleccions al rector de la UAB el 2012, fins el moment la votació que havia obtingut una major participació. Aconseguint amb el referèndum una diferència de més del 75% de la participació total (PAS, PDI i estudiants) en relació a aquestes darreres eleccions institucionals. I és que a les 14:00 del migdia ja s’havia superat la quantitat d’estudiants totals que varen votar a les eleccions pel rector. Tot això amb un sol dia de votació.

Percentatges de participació a les darreres votacions a la UAB i al referèncum/Font: CAF

Percentatges de participació a les darreres votacions a la UAB i al referèncum (Clicant a la imatge s’amplia) /Font: Coordinadora d’Aseemblees de Facultat (CAF)

Així, el Sí guanyava amb un 95’7% total i amb percentatges molt semblant a totes les facultats. Cal destacar, però, algunes facultats; com Veterinària, on van aconseguir un 46’7% de participació, posicionant-se com la més elevada, seguida per Educació amb un 41’7%.

“El primer objectiu del referèndum era posar de manifest el rebuig de la comunitat educativa cap al 3+2, un objectiu que sens dubte hem aconseguit” explicava l’Aida Sanuy, membre de l’Assemblea de Ciències de la Comunicació.

La jornada concloïa amb una roda de premsa que va donar a conèixer els resultats finals i on es van fer les primeres valoracions. Una d’aquestes valoracions va anar a càrrec d’Anna Gabriel, diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-CC i professora al grau de dret a la mateixa Universitat. “Avui heu estat l’exemple del que ha de ser la Universitat: un espai que s’autoregula, s’autorregeix i s’autogoverna, i el que no és normal és que tinguem universitats que només escolten a una de les castes universitàries, que són especialment els professors, especialment els que tenen plaça fixa i els càtedres” sentenciava.

Alguns dels membres de les assemblees, recordaven, que el referèndum s’ha dut a terme gràcies a la mobilització dels estudiants que s’han organitzat per garantir que “tots poguéssim expressar de forma legítima el rebuig al 3+2”. Un referèndum organitzat de cara a l’Equip de Govern de la UAB, que va posar-hi “les mínimes facilitats”. “Senyor Rector, acati el resultat: hem fet un referèndum i hem guanyat, hem fet un referèndum i hem arrasat” afirmava Marc Comerma, membre de l’Assemblea de Lletres, durant la roda de premsa. “La nostra intenció és que la UAB consideri vinculants els nostres resultats i paralitzi, des de ja, el 3+2” afegia.

Alhora, els estudiants organitzadors del referèndum van deixar explícita la necessitat d’obertura de debats democràtics amb la comunitat universitària davant de la demanda expressada pels estudiants, que es suma al referèndum realitzat contra el Pla Bolonya on la participació va arribar al 20% en aquesta mateixa universitat. Així, el següent pas és que l’equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona obri un taula de negociacions on escolti les demandes dels estudiants, les demandes de la comunitat educativa.

Els membres de les assemblees a la roda de premsa es refereixen al referèndum com la primera mostra de rebuig dels estudiants al 3+2 d’aquest curs, que segueix les mobilitzacions del passat. Dóna arrancada a tots els que es realitzaran arreu de les universitats públiques de Catalunya durant aquest any i que ja s’estan realitzant, també, a la resta de comunitats de l’Estat espanyol.

La roda de premsa i la jornada es donaven per finalitzades amb una frase; després d’un referèndum que els membres de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) descriuen de record de mobilització, de suor i de recompensa:“perquè l’educació és la eina més revolucionària per canviar el món, lluitem perquè hi pugi accedir tothom, ara i sempre, defensem la universitat pública.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*