Inici / Fotoperiodisme / El Moviment Estudiantil segueix lluitant contra el 3+2
Vaga Estudiantil 3M a Barcelona/ Fotografia de Lucas Fernández

El Moviment Estudiantil segueix lluitant contra el 3+2

Un fotoreportatge de Lucas Fernández i Anna Pujol, i una crònica d’Iris Rodríguez i Idoia Capuz

El moviment estudiantil ha sortit al carrer aquest dijous 3 de març. El motiu torna a ser la reivindicació contra l’aplicació del model 3+2 a les universitats catalanes, última fase del pla Bolonya, l’anomenat EU2015. Un model que ja vam explicar a La Columna i que suposa una reducció dels graus universitaris de quatre a tres anys amb una obligatorietat de cursar dos anys de màster. En resum, una pujada de preu, amb una major privatització de la universitat en tant que per desgracia fomenta el negoci al voltant dels màsters, ja que no hi ha una bossa de màsters públics suficient per a tots els estudiants de la pública, com explicava Sentit Crític fa uns mesos “actualment les universitats públiques ja ofereixen més màsters propis -no tenen cap límit de preu i el fixa cada universitat- que no pas oficials, és a dir, el 58,76% de l’oferta d’aquests centres”.

Les diferents manifestacions han estat convocada pels estudiants organitzats de les universitats públiques i sindicats com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o el Front d’Estudiants (FE). A Barcelona el recorreguts ha sigut des de Plaça Universitat fins a Sant Jaume però ha canviat el itinerari habitual -tot i que el FE ha decidit seguir un recorregut diferent a la resta i començar la manifestació més d’hora-. Els estudiants, que tot i que les fonts policials afirmen que eren prop un miler, superaven de lluny aquesta xifra segons fonts sindicals, han baixat Les Rambles, en diferents blocs dels diferents campus i universitats públiques de la ciutat.

Encapçalava la manifestació el bloc de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el tancaven l’estudiantat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb un to tranquil però convençuts, la marea de joves ha cridat consignes en contra el 3+2 i les privatitzacions i contra d’aquells rectors que ignoren les demandes del Moviment Estudiantil. Els manifestants també han llançat ous a la seu del Consell Interuniversitari de Catalunya en senyal de protesta.

La manifestació ha acabat a Plaça Sant Jaume, on una estudiant ha llegit un manifest davant el Palau de la Generalitat mentre dues estudiants pintaven un gran “No al 3+2” al terra. En aquest s’expressava el rebuig de la comunitat estudiantil vers el que han descrit com un procés més de “privatització massiva”. Han instat a la Generalitat de Catalunya i en especial al President Puigdemont a que actui; “ja que les estudiants ja hem decidit”. Exigeixen una universitat accessible per a tothom on sigui possible conciliar el treball i els estudis, en llocs de feina dignes amb sous no precaris. També una Universitat que fomenti la “coeducació, el debat i l’esperit crític”i no estigui supeditada a les exigències del mercat laboral i les seves empreses. Durant la lectura del manifest també s’ha mencionat la repressió, policial i judicial, que va rebre el Moviment Estudiantil durant el temps de Bolonya i més enllà, l’exemple va ser el cas dels 27 i més de la UAB, en que estan encausats 25 estudiants i dos treballadors  per l’ocupació del Rectorat com a mecanisme de protesta per la ignorància del mateix davant les mocions aprovades al Claustre el curs 2012-2013. “Perquè no volem mai més una universitat sense nosaltres, perquè volem una universitat al servei d’aquest poble”. Per a finalitzar, un grup d’estudiants que traginaven urnes durant tota la manifestació han llançat alguns dels vots dels referèndums davant la porta de la Generalitat.

Al campus de Bellaterra la vaga ja durava des de dimarts dia 1 de març i durant aquest tres dies s’han dut a terme accions de bloqueig dels accessos i s’han tallat les vies de tren aconseguit la paralització dels FGC a l’altura de la universitat. Els membres de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) de la UAB han decidit portar a terme aquesta vaga més llarga que a la resta d’universitats catalanes per la falta de resposta del seu rector, Ferran Sancho, davant els resultats del referèndum on va guanyar el sí a la paralització del 3+2 per una amplia majoria. A principi de curs la seva resposta va ser un correu que va fer arribar a tots els estudiants on assegurava que no començaria l’aplicació del decret 3+2 fins el curs 2017-2018. Després del referèndum i el període de lluita de tres dies la seva única resposta ha estat animar a la resta d’estudiants no organitzats que es mantinguin fermes davant “el totalitarisme d’aquelles persones que atempten contra la llibertat de tota la comunitat”.

També han tingut lloc mobilitzacions i vagues contra el 3+2 i la LOMQUE en altres territoris arreu dels Països Catalans, com: Manresa, Verga, Vic, Girona, Eivissa, València i Mallorca.

Vaga 3M a Barcelona- Per Alex Puig

El diari El País calcula que van assistir uns 3200 manifestants, però sembla que n’hi ha molts més /Fotografia de Lucas Fernández

 

NIKON 15 263

Els estudiants lluiten per una educació pública i de qualitat/ Fotografia d’Anna Pujol

 

Anna Pujol

Els estudiants dels instituts també es manifesten contra el 3+2/ Fotografia de Lucas Fernández

 

"3+2, 3+2 vine a jugar amb nosaltres"/ Fotografia d'Anna Pujol

“3+2, 3+2 vine a jugar amb nosaltres”/ Fotografia d’Anna Pujol

 

Vaga 3M a Barcelona- Per Alex Puig

Els estudiants criden consignes contra el 3+2/ Fotografia de Lucas Fernández

 

Acció contra el Consell Interuniversitari de Catalunya/ Fotografia d'Anna Pujol

Acció contra el Consell Interuniversitari de Catalunya/ Fotografia d’Anna Pujol

 

Vaga 3M a Barcelona- Per Alex Puig

“Per una educació pública, en català, feminista i de qualitat”/ Fotografia de Lucas Fernández

 

Les estudiants i els estudiants contra el 3+2/ Fotografia d'Anna Pujol

Les estudiants i els estudiants contra el 3+2/ Fotografia d’Anna Pujol

 

Vaga 3M a Barcelona- Per Alex puig

“Estudiant lluita per la teva educació”/ Fotografia de Lucas Fernández

 

Vaga 3M a Barcelona- Per Alex Puig

Vots dels estudiants on expressen que “sí volen paralitzar el 3+2″/ Fotografia de Lucas Fernández

 

Lectura del manifest i acció final/ Fotografia d'Anna Pujol

Lectura del manifest i acció final/ Fotografia d’Anna Pujol

 

Iris Rodríguez
Galega emigrada. Estudio periodismo en la UAB y Ciencias Políticas en la UNED. Intento escribir sobre cultura política, movimientos sociales y especialmente sobre feminismos.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*