Home / Les Columnes / Els Jocs de la Fam tailandesos
Font: (de dalt a baix) www.gopixpic.com / cinemania.es

Els Jocs de la Fam tailandesos

Mentre als Estats Units, conservadors i progressistes es fan seva la moralitat que traspua la saga dels Jocs de la Fam –uns llegeixen una crítica contra una economia “massa” regulada per l’Estat i els altres un crit de revolta de les classes treballadores contra el poder establert- a Tailàndia, gràcies a la dictadura actual, la balança s’ha declinat clarament contra els opositors al règim.

L’última entrega ha estat rebuda per un 20% més d’espectadors que l’anterior en el país del sud-est asiàtic tot i que fa una setmana que diverses cadenes de cinema decidissin retirar-la del seu repertori. El mateix dia s’havia dut a terme una manifestació a favor de la democràcia en un cinema, on els assistents van adoptar com a símbol la mà aixecada amb el polze i el petit tocant-se i els altres tres aixecats.

El gest, popularitzat pel personatge de Katniss Everdeeen, es va començar a utilitzar al juny passat en altres actes de protesta contra el govern militar tailandès, fet que va portar al mateix a prohibir immediatament el símbol en espais públics. Aquesta norma s’ha portat tan a l’extrem que cinc joves van ser detinguts el passat dia 19 i traslladats a un camp de presoners.

És curiós com el cinema de Hollywood, que té com a funció principal la recaptació (la primera pel·lícula de la saga va recaptar vora els 900 milions de dòlars arreu del món), pot tenir conseqüències polítiques a països que s’emmirallen amb el seu model de “democràcia”. És innegable que tot el cinema nordamericà traspúa política, però sempre dissimulant-la o directament lligat a l’enaltiment de la seva bandera.

Els Jocs de la Fam es podrien entendre de diferents formes, però vist el currículum de la directora de la productora, Nina Jacobson (MacDonald/Parkes Productions, Wall Disney o DreamWorks), costa de creure que el rerefons que buscaven en aquestes entregues fos el de donar esperances de victòria en la lluita contra el règim. Ho veiem com pur entreteniment, però de ser al contrari, sembla que estem més adormits del que creiem.

Mentrestant, està clar que els tailandesos han trobat en Snow, el seu president, el general Surayud Chulanont, i en Katniss Everdeen, l’esperança d’un poble.

 

Entre la comunicació i l'educació social, què ens queda si no la paraula. Interessat en les injustícies: com més depriment més m'hi enganxo. I sempre intentant mirar fora de Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*