Inici / Cultura / Arts & Disseny / [VÍDEO] Entrevista al graffiter Aryz: ”Si no se’ns pren seriosament no aconseguirem treure’ns l’etiqueta de delinqüents”

[VÍDEO] Entrevista al graffiter Aryz: ”Si no se’ns pren seriosament no aconseguirem treure’ns l’etiqueta de delinqüents”

Una entrevista d’Àlex Puig 

Aryz, un jove graffiter de 25 anys del poble de Cardedeu, és un artista que ha deixat la seva petjada arreu del món. Amb els seus colorits murals que ocupen edificis sencers i el seu estil únic ha captivat les mirades de milers de persones i s’ha convertit en un dels artistes més representatius del món del graffiti a nivell internacional.

Amb motiu de la celebració del tri-centenari a la ciutat de Barcelona, vam trobar al jove Aryz pintant un dels seus característics murals al Parc de la Ciutadella i vam tenir la ocasió de parlar amb ell.

 Quan vas començar a pintar?

Des de sempre m’ha agradat dibuixar però vaig començar a pintar al carrer quan anava a l’institut. Vaig començar a ajuntar-me amb gent apassionada pel món del hip-hop i per la cultura underground. Un dia els meus amics van decidir anar a pintar i, com que a mi m’agradava dibuixar, em van convidar a venir. Vam comprar uns esprais, vam sortir a pintar i el resultat va ser un gran desastre… Però bé, en definitiva això és el que t’ajuda a seguir endavant. Si realment t’agrada el que fas vas provant constantment i mica en mica vas millorant.

Com vas aconseguir, sent tan jove, convertir-te en una figura representativa al món del graffiti?  

Graffiti d'Aryz

Graffiti d’Aryz. Font: distorsionurbana.blogspot.com

Bé, no sé si soc representatiu o no. Sí que es veritat que he tingut una mica d’atenció en el panorama internacional, però això puja i baixa. Vull dir que ara em pot estar anant molt bé però dintre d’uns anys qui sap què pot passar. Per aconseguir consolidar aquest reconeixament s’ha de produir un interès general a llarg termini i qui sap si això és una moda passatgera o no.  Si jo he tingut alguna atenció és per que faig murals grans però ves a saber si continuaré gaudint-ne a llarg termini…

Els teus inicis, com tot artista urbà, han sigut al carrer… Has tingut mai problemes amb les autoritats a l’hora de pintar?

Jo sóc de Cardedeu i en un poble tan petit tens més llibertats a l’hora de pintar ja que no hi ha tanta policia, no és com Barcelona on tot està vigilat constantment… La veritat és que no he tingut molts problemes a l’hora de pintar al carrer ja que sempre he pintat a llocs abandonats on no molestes a ningú.

A la ciutat de Barcelona s’han fet iniciatives com el mur instal·lat al Parc de la Ciutadella per commemorar el tri-centenari, entre altres. Què en penses sobre la controvèrsia que en una ciutat com Barcelona els grafiters estigueu tan perseguits però en canvi s’organitzin iniciatives com aquesta? 

Aquestes iniciatives estan recolzades per entitats com la Fura dels Baus que porten molts anys que ens tracten de forma seriosa i professional, és a dir que no estan avalades directament per l’Ajuntament de Barcelona, sinó per grups que admiren la nostra obra. Es necessita gent més seriosa interessada en aquest món ja que si no hi ha dedicació i no se’ns pren seriosament, no aconseguirem treure’ns  l’etiqueta de delinqüents.

Graffiti d'Aryz al Parc de la Ciutadella a Barcelona. Font: Àlex Puig

Aryz pintant al Parc de la Ciutadella a Barcelona. Font: Àlex Puig

En quin moment vas passar de pintar al carrer com a afició a convertir-se en la teva professió?

Ha sigut bastant gradual… Inicialment pintàvem escrits a les parets però jo vaig començar a agafar un estil més propi i a provar altres coses, em vaig començar a distanciar de les persones amb qui inicialment pintava.  Vaig començar a pintar amb un company que es diu Bruto, que pintava murals més grans. Aleshores vaig començar a penjar els meus murals a internet (ja que soc d’un poble i no ho veia ningú…), vaig començar a guanyar més atenció a partir d’algun festival i llavors va ser quan vaig començar a viatjar i a pintar arreu del món.

Parlant una mica de la teva obra… Quines han sigut les influències que t’han portat a crear aquest estil tan característic?

Avui en dia hi ha tanta informació i tantes imatges que no saps el que t’influencia i el que no… Jo tiro molt de la figuració i sempre m’ha interessat molt la pintura clàssica,  però clar, jo no tinc res a aportar a la pintura clàssica ja que ja està tot fet. Podríem dir que mostro la meva visió d’aquesta pintura.

Segueixes una línia a l’hora de pintar? Quin significat tenen les teves obres?

Tampoc m’ho plantejo gaire… Pinto perquè no tinc moltes altres coses a fer i bàsicament perquè se’m dona bé, però les meves obres no segueixen una línia contínua ni un significat. Pinto, simplement,  pel gust de pintar.

roma (dem y aryz)

Graffiti d’Aryz. Font: distorsionurbana.blogspot.com

Molts artistes urbans amaguen missatges polítics o socials en les seves obres… Quin és el teu missatge?

Una obra t’ha d’entrar principalment pels ulls ja que si has d’entendre l’obra perquè t’agradi, per mi ja no té sentit. És a dir, per mi l’obra s’ha d’aguantar per si sola i sense cap explicació, t’ha d’agradar estèticament. A part, hi han cops que el missatge se’l queda el propi artista i llavors cadascú ja fa la seva pròpia interpretació. A vegades simplement jugo amb els colors i formes i amb elements que jo crec que combinen, però hi han altres graffitis que tenen missatges que només entenc jo, missatges que potser expressen un sentiment o una emoció.

Les teves obres destaquen pels seus colors vius i variats… Quina importància té per a tu l’aspecte del color en els teus murals?

De fet, les meves primeres obres destaquen pels seus colors tan diferents i vius perquè m’agradava experimentar (i perquè em pagaven tots els esprais) però últimament m’he dedicat més a pintar murals amb colors més apagats;  bàsicament perquè no estem en moments de celebrar res,  tal com estan les coses avui en dia…

Graffiti d'Aryz

Graffiti d’Aryz. Font: distorsionurbana.blogspot.com

Per què és millor pintar al carrer i no exposar les teves obres en un museu?

 Al carrer sempre és millor ja que la teva obra està exposada a que tothom doni la seva opinió sobre aquesta, no com a un museu on la gent que hi va entén més o menys d’art. Llavors clar, t’arrisques ja que no a tothom li pot agradar però d’altra banda acabes fent que gent que mai ha entrat a un museu s’acabi interessant pel món de l’art o de la creació artística.  Però a mi realment no m’agrada pintar al carrer, ho faig perquè se’m dóna la oportunitat de fer-ho. Prefereixo pintar en una fàbrica abandonada on no ho vegi ningú, que al mig de Barcelona ja que no m’agrada ser el centre d’atenció. Sempre he tingut un caràcter introvertit i això potser es reflecteix en la meva manera de pintar.

Costa ser reconegut en aquest món?

És fàcil començar a ser reconegut, amb el món d’Internet tot es comparteix de manera ràpida i arriba a molta gent. Mantenir-se és el més complicat i requereix molta constància, molts sacrificis i dedicar-hi tot el teu temps.

 A quina ciutat t’has sentit més a gust a l’hora de pintar?

Realment no tinc una ciutat preferida, mentre la paret estigui bé a mi ja em satisfà. He pintat en molts llocs del món, des de Polònia fins a Dinamarca, entre d’altres, però sempre pinto en pobles petits i apartats. No tinc una ciutat preferida, simplement pinto en aquests llocs perquè se’m demana i tinc la oportunitat de fer-ho.

És important per a tu l’anonimat?

Avui en dia hi ha aquest ”fenomen Banksy” on molts artistes volen ser anònims per donar aquest toc de misteri o per no ser descoberts, en definitiva moltes de les obres que es fan no són del tot legals. El que no m’agrada a mi és mostrar-me ja que pretenc portar una vida normal, és a dir, no vull que se’m reconegui pel què faig sinó per qui sóc. Quan una persona sap qui ets però tu no la coneixes, ja no hi ha un tracte d’igual a igual i això sempre m’ha incomodat bastant, per aquest motiu prefereixo mantenir-me al marge de les càmeres.

Graffiti d'Aryz

Graffiti d’Aryz. Font: distorsionurbana.blogspot.com

 

MÉS INFORMACIÓ DE L’ARTISTA A LA SEVA PÀGINA WEB.

Una entrevista d'Àlex Puig  Aryz, un jove graffiter de 25 anys del poble de Cardedeu, és un artista que ha deixat la seva petjada arreu del món. Amb els seus colorits murals que ocupen edificis sencers i el seu estil únic ha captivat les mirades de milers de persones i s'ha convertit en un dels artistes més representatius del món del graffiti a nivell internacional. Amb motiu de la celebració del tri-centenari a la ciutat de Barcelona, vam trobar al jove Aryz pintant un dels seus característics murals al Parc de la Ciutadella i vam tenir la ocasió de parlar amb…

Review Overview

Alex Puig Ros
Barcelona, 1994. Interessat en l'art i la cultura urbana, en la passió per conèixer i viatjar i en el món del fotoperiodisme. Apassionat del parapent i dels esports de risc. Redactor i fotògraf a LaColumna.cat.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*