Home / Esports / Esportistes d’elit, el model que no s’ha de seguir
Michael Phelps, lloat dins la piscina i criticat fora d'ella. Font: News of the World

Esportistes d’elit, el model que no s’ha de seguir

Un article de Jordi Mèlich

Vivim en una societat en què els esports han cobrat una importància primordial, arribant a controlar l’agenda mediàtica en segons quins contextos. En conseqüència, els esportistes esdevenen icones, i moltes persones els segueixen i copien. Els nens volen les botes de futbol de Neymar i copien les celebracions de Cristiano Ronaldo, per exemple. ¿Són els esportistes un bon model a seguir per les futures generacions? Està clar que no. Hi ha molts professionals de l’esport amb comportaments modèlics, però no acostumen a ser tan mediàtics com els més conflictius.

Michael Phelps, l’esportista amb més medalles olímpiques de la història, va ser suspès del seu equip nacional al fer-se públiques unes fotos on apareixia fumant una pipa de marihuana. Phelps és un referent a nivell esportiu, però el seu comportament fora de les piscines no és exemplar. A finals del mes passat, el nadador va tornar a ser notícia al ser enxampat conduint amb una taxa d’alcohol en sang que duplicava la permesa. Per si no fos suficient, superava el límit de velocitat de la via en 60 km/h. El millor atleta olímpic apareix més als mitjans per les seves infraccions que per mèrits esportius.

Fa unes setmanes van multar el germà de Gerard Piqué a la sortida d’una discoteca. El fet no tindria rellevància si no fos perquè el futbolista del Barça va ser acusat d’una falta de respecte cap a l’autoritat. L’informe policial revela que Piqué els va dir coses com “aquesta multa la pagarà el vostre pare”, o “parlaré amb els teus caps i se’t caurà el pèl”. Un esportista, i més si té la importància social que té Piqué, ha de saber controlar els seus impulsos i recordar que molta gent el segueix i copia.

L’escàndol més sonat dels últims mesos, però, l’ha protagonitzat Oscar Pistorius, que recentment ha estat condemnat a cinc anys de presó per l’homicidi imprudent de la seva parella. La sentència pel campió paralímpic encara no es ferma, i es pot veure augmentada fins als quinze anys o fins i tot suspesa. Passi el que passi, el mal ja està fet. Després de fer-se famós competint al màxim nivell tot i tenir les dues cames amputades, Pistorius ha tallat la seva carrera esportiva tacant-la amb un homicidi que el perseguirà tota la seva vida.

No podem esperar que els esportistes siguin exemples a seguir, ningú els ha preparat per ser-ho. La majoria tenen pocs estudis i sempre han viscut en una bombolla gràcies a la seva habilitat i els ingressos que tenen. Però veient la importància que tenen i el nombre de persones a les quals influeixen, les figures de l’esport haurien de tenir comportaments més adequats, evitant mostrar a les noves generacions el que no han de fer.

Barcelona. Periodista en formació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*