Inici / Actualitat / Felicitat, amor i llibertat al Tibet
Foto: Andrea Vargas

Felicitat, amor i llibertat al Tibet

Una crònica d’Andrea Vargas

Una sensació de plenitud envaeix el cos de la gent que acaba d’escoltar el Lama tibetà, Tulku Lobsang. Cares somrients, cossos relaxats, ànimes relaxades al carrer Rosselló. El caminar en aquell moment de la gent és totalment màgic; se’ls veu a gust donant les passes. Mouen un peu i després l’altre, a cada passa que fan se’ls veu més convençuts del seu somriure. Sembla ser que les reflexions del mestre del Tibet els fan ser més feliços, estimar més la vida i ser més lliures.

Només entrar a la Casa del Tibet no hi ha cobertura. Són dos quarts de vuit del vespre i la conferència està a punt de començar. Per entrar a la sala principal, cal treure’s les sabates. Tot un conjunt de gent està esperant a l’octava reencarnació del Lama Tulku Nyentse. El Lama Tulku Lobsang apareixerà en qualsevol moment.

A mesura que la gent entra, es consciencien cada cop més de què suposa aquesta agradable trobada. Fixant-se en la paret esquerra de l’habitació, els sorprèn la quantitat de budes petits que hi ha concentrats en un sol armari. Més endavant, hi ha un espai reservat amb flors i una tauleta petita, on veneren un Lama. Just al centre de la sala, el terra està cobert amb catifes que, a la vegada, estan cobertes amb coixins. Al fons de la sala, l’escenari per al Tulku Lobsang i la seva traductora. Es poden assentar on volen; al terra o a una cadira (n’hi ha al voltant de 40). La majoria de la gent que està al terra, té les cames creuades i el cos força recte. La sala està plena.

Foto: Andrea Vargas

Foto: Andrea Vargas

Vestit de negre i amb un mocador que li envolta el coll, el Lama Tulku Lobsang Rimpoché apareix amb un gran somriure i saludant. Comença la presentació del seu llibre, Gyulu. Parlant molt lentament i pensant-se molt les paraules, el Lama Lobsang fa simple l’anglès. De totes maneres, la traducció permet que tothom l’entengui.

Gyulu és un terme que abarca el cos i la il·lusió; significa el buit del cos i també pot dir-se com “el cos de l’arc de sant martí” -diu al mateix temps que li porten un té i unes pastetes. Tanca els ulls i fa respiracions profundes per explicar-se detingudament.

Explica que la realització verdadera de la naturalesa és la saviesa. A continuació, incideix repetides vegades en què quan s’intenta buscar una cosa no es troba; en el sentit que allò que es veu, que és el que s’intenta buscar, pertany al món de les aparences.

Interactua amb tots; de manera que pregunta al final de diverses explicacions si els oients ho entenen o no, també mira als ulls i interpreta les expressions facials de la gent. Un dels nuclis de la seva explicació és el costum que té la gent d’aferrar-se a les coses. Aquest aferrament provoca un patiment que ens fa infeliços i ignorants -explica el mestre budista.

Un dels altres nuclis correspon al tema de la llibertat; la qual ens espanta -diu el Lama -i voluntàriament ens allunyem d’ella. Ho exemplifica amb el que fa un ocell amb una gàbia; el deixem volar, vola una estona, però, per voluntat pròpia, torna a la gàbia.

Són les vuit i dos minuts i la majoria de la gent s’ha relaxat i això es reflecteix en les noves posicions adquirides pels cossos. Darrere del guia budista hi ha una fotografia gran del suprem dirigent espiritual i polític, Dalai Lama. Deep think -va dient Lobsang perquè prenguem consciència de les conseqüències que poden tenir les nostres respostes.

Pel que fa a les últimes idees, conclou que l’amor és el fet d’ajudar els altres sense cap expectativa i que la llibertat significa canviar un mateix sense cap mena de por. Són les vuit i quaranta minuts i el Lama Tulku Lobsong dóna per finalitzades les seves explicacions.

Tulku Lobsang demostra ser un Lama proper i carismàtic perquè capta l’atenció de tots; a més de deixar un espai de temps força considerable per signar el seu llibre, poder-lo saludar i fer-se fotografies amb ell.

Foto: Andrea Vargas

Foto: Andrea Vargas

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*