Home / Cultura / agenda cultural / La radicalitat màgica dels llibres torna a Barcelona
Font: Fira Literal 2015

La radicalitat màgica dels llibres torna a Barcelona

Un article de Iris Rodríguez

““Literal” és allò que surt tal com raja, allò que no necessita subterfugi. La literatura ha estat un dels camps de batalla més disputats per defensar els interessos dels desposseïts contra el poder”

L’antic complex fabril Fabra i Coats del barri de Sant Andreu serà el lloc. El 13, 14 i 15 de maig la data. Es tracta de la segona edició de la Fira Literal. Un projecte del que formen part les editorials Pol·len, Virus, Bellaterra, Icària i Tigre de Paper i amb la gestió de la cooperativa Cultura21 SCCL.                                                

“Barcelona necessitava un espai i un moment de trobada referencial de al voltant del pensament crític, no podia ser que la ciutat de la Rosa de foc estigui orfe d’un esdeveniment de l’esquerra radical sense sectarismes. Un lloc i un espai on ens trobem totes les idees que lluiten per l’abolició de la societat de classes. El que estem fent és revitalitzar la cultura obrera i popular i el pensament revolucionari que un dia va ser l’hegemònic entre els subalterns de la ciutat” en paraules del Simon Vázquez, coordinador de Fira Literal, l’esdeveniment que aquest cap de setmana torna a la ciutat.

Ajuntar les paraules llibre i radical, no hauria de ser cap noticia. Entenent els llibres com a armes per qüestionar i transformar les ments i la societat actual, aquesta Fira es planteja diversos objectius, segons ens explica el seu coordinador, el Simón Vázquez. “Volem promoure una nova manera de relacionar-se dins del món del llibre polític, a més de portar nous públics al pensament crític i al llibre radical.” D’altra banda, amb la fira es poden estrènyer els lligams entre la cultura i l’economia solidària i enfortir les formes cooperatives de cultura, ens explica.

Si haguessim de fer una tria internacional de referents, les Radical Book Fair de Londres, Edimburg o la Howard Zinn book fair als EUA serien bàsics, diu el Simón. A nivell nacional tenen com a exemples les diverses fires de llibres anarquistes que es fan a tot l’estat. La novetat d’aquesta segona edició és que s’ha posat en marxa amb un procés de Verkami. Amb el que s’ha recaptat es podrà fer, entre d’altres coses, una traducció simultània de les persones convidades, per exemple l’escriptora bielorussa que acaba de guanyar el Nobel, Svetlana Aleksiévitx.

Durant aquests tres dies a la Fabra i Coats hi haurà molt més que llibres. La màxima de la fira és construir vincles amb els problemes socials i fomentar el pensament crític, així tindran lloc 10 conferències en les que temes com la situació dels refugiats, la lluita feminista, l’aniversari de la Naqba palestina o l’auge del feixisme a Europa estaran presents.  D’altra banda, no faltaran debats, tertúlies i presentacions de llibres. Una part important de la Fira és el mercat del llibre on exposaran totes les editorials que formen part del projecte.

El director de la Fira confia en que el nombre d’editorials, de llibreries i assistents augmenti aquest any, després dels bons resultats del passat, on més de 5000 persones van visitar-la. La diferencia és que la primera edició va ser totalment autogestionada i aquest any compten amb tot el suport del districte de Sant Andreu i ajuda de fons públic. Respecte això el Simon Vázquez afirma que “No podem valorar en el sentit de que és gràcies al nou govern, ja que l’any passat la fira va ser autogestionada, el que si que entenem és que els recursos públics han de ser per la comunitat i gestionats des de la comunitat, per tant l’administració està al servei de la comunitat lectora i de les veïnes i veïns de Barcelona. Per tant, la funció pública de facilitadores al servei de la comunitat és la funció pública que volem, ja que els recursos s’obtenen de la comunitat.”

Galega emigrada. Estudio periodismo en la UAB y Ciencias Políticas en la UNED. Intento escribir sobre cultura política, movimientos sociales y especialmente sobre feminismos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*