Home / Esports / Futbol femení en perill?
Les jugadores del Sant Gabriel fan costat a la iniciativa. Foto: Facebook Sant Gabriel Femení

Futbol femení en perill?

Un article de Clàudia Balcells

Al Sant Gabriel femení, de Sant Adrià de Besòs, li ronda un número per sobre les espatlles: el 20. A punt de celebrar el seu vintè aniversari es troben en una situació delicada a causa de problemes econòmics, que els podrien portar a abandonar la competició, que per arreglar necessitarien urgentment una injecció de 20.000€ per poder acabar la temporada.

El SanGra, com se’l anomena col·loquialment, és un dels equips catalans amb més prestigi pel que fa a futbol femení. Durant molts anys ha comptat amb un fort pressupost, rondant els 400.000€, que l’havia permès obtenir bons fixatges i unes instal·lacions envejables. Què ha passat per que tot s’hagi capgirat?

L’ex president i actual mecenes de l’equip, Joan Llambrich, n’és el responsable. A causa dels impagaments que pateix el màxim benefactor del club, els ingressos que s’havien acordat a inici de temporada no s’han materialitzat i han quedat sense cap mena de pressupost al seu abast. “És impossible mantenir aquest ritme”, declarava Llambrich al Diari de Sant Adrià.

Actualment es troben en fase de cerca, per aconseguir patrocinadors i aguantar fins a final de temporada. Ni l’Ajuntament ni el Govern han servit de molta ajuda ja que les subvencions rebudes no superen els 3.000€ i la gestió del camp és bastant deplorable, una concessió que costa uns 60.000 per temporada quan l’empresa constructora no fa servir el camp. Per poder tirar endavant les últimes jornades, malauradament, jugadores i cos tècnic han renunciat a les seves remuneracions. Els que continuïn davant de la secció ho faran de forma voluntària, sense cobrar.

Per desgràcia el cas del Sant Gabriel no és un cas aïllat, el futbol modest no passa per un dels seus millors moments. Imaginin com és la situació pel futbol femení que no es considera una secció professional, per molt que estiguem parlant de la Primera Divisió. Altres casos han estat sonats dins de l’esfera mediàtica, com és el cas del Rayo Vallecano que deixava sense diners a la secció femenina. Pep Guardiola es va fer soci del club i va aportar diners, cinc euros simbòlics, per donar suport a la causa a la que se li van sumar milers d’espanyols. Sporting de Huelva o Oviedo Moderno també van estar en situacions similars.

El crit de socors del Sant Gabriel s’ha estès entre la comunitat, familiars d’afectats i aficionats s’han involucrat per poder recaptar una part dels diners necessaris. És gràcies a aquesta col·laboració i a altres donacions que el SanGra ja té més de la meitat dels diners necessaris per continuar viu, poder acabar la temporada s’ha tornat tot un repte.

El futbol femení té una gran afluència però se’l continua considerant un esport minoritari dins del panorama esportiu. Ja no és pel simple fet de que tingui menys avantatges econòmics o menys espectadors, és un detriment que té a veure amb el gènere. És una realitat sabuda que les dones, fent la mateixa feina que els homes, tindran un salari inferior.

En el cas de l’esport, i més concretament en futbol, aquesta comparativa es fa encara més notable. Quants aficionats al futbol poden nombrar-te l’alineació completa d’un equip de Primera Divisió femenina? Algú hi haurà però en són ben pocs. I no és per manca de talent entre les jugadores, El Sant Gabriel compta amb dues internacionals de la selecció espanyola entre les seves files.

Els clubs són els primers responsables de que se les tracti d’aquesta manera, ja que les diferències pressupostàries són abismals. Clubs de primera línea dins de la classificació professional masculina compten amb equips femenins de molt bon nivell però no reben la mateixa visualització, per molt que les ajudes socials siguin creixents sempre se les col·loca per darrera.

Una motivació per a la societat seria la d’adequar la paritat entre gèneres i donar una oportunitat a l’esport femení, on hi resideixen grans esportistes. Les dones també són capaces de competir en esports que es consideren d’homes, no se les ha de relegar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*