Home / Les Columnes / La fórmula Guanyem o perquè Municipalia s’havia de dir Municipalia
La presentació de Ganemos Madrid, ja amb aquest nom. Font: Flickr de Recuperar Madrid

La fórmula Guanyem o perquè Municipalia s’havia de dir Municipalia

La tesi d’aquesta columna és molt simple d’entendre però potser difícil d’explicar: el projecte municipalista madrileny Municipalia va cometre un gran error quan es va canviar el nom a Ganemos, seguint l’estela barcelonina d’Ada Colau i companyia. Anem per passes. Onze de juny de 2014: Ada Colau presenta un espai de confluència per a una candidatura municipalista a la ciutat de Barcelona. El nom? Guanyem Barcelona.

Mentrestant, a Madrid s’estava gestant alguna cosa semblant. Bona part del que quedava del 15M, molta gent independent i a títol individual, alguns membres d’Izquierda Unida, part d’Izquierda Anticapialista, l’embrió de Podemos i Equo venien treballant en un projecte similar, que fins aleshores s’anomenava Municipalia.

El cas és que els madrilenys no disposaven de cap notable destacat que arrossegués l’atenció mediàtica com Ada Colau. Així doncs, decidiren apostar per canviar-se el nom i que se’ls pogués relacionar el més fàcilment possible amb els seus homòlegs barcelonins. D’aquesta manera, des del 14 de juliol Municipalia passà a anomenar-se Ganemos Madrid.

En aquestes dates Podemos ja es posicionava com a tercera força a les enquestes, fregant el PSOE, i es començava a intuir que no es presentarien sols a les municipals.

Els que es veieren d’entrada més perjudicats per l’ascens de Podemos (Izquierda Unida, bàsicament) volgueren impulsar Guanyems arreu del territori estatal com a fórmula màgica per salvar-se de l’adebacle electoral.

Per què fou això possible? Bàsicament, perquè hi havia una fòrmula que s’identificava molt clarament amb la confluència (que en alguns casos es quedaria en suma de sigles o ni això) de Podemos: els Guanyem. Municipalia li havia donat a IU, sense voler-ho i amb tota la bona intenció del món, la fórmula màgica per intentar salvar els mobles arreu d’Espanya.

Hi ha excepcions. A Galícia, no sé molt bé per què, optaren per processos de confluència defugint de la denominació Guanyem. La Marea Atlántica, la Marea de Vigo i Ourense en común en són exemples. A ciutats com Màlaga, IU i Guanyem acabaren a males. A Palma, s’ha impulsat un Guanyem que es pensa que és obra d’EU (ningú ho ha confirmat), però ni Més ni Podem li han fet gaire cas per ara. En altres casos, com a Saragossa, la confluència ha estat sincera, IU ha estat generosa i la cooperació sembla que està sent productiva.

El cas, i sobre el que vull tornar per acabar, és que pens que s’ha errat en donar una fòrmula universal per a les candidatures rupturistes municipals a nivell estatal, la fórmula Guanyem. Potser era millor idea deixar que cada idea fes el seu propi projecte, amb el seu propi nom i la seva pròpia marca, i no que tots seguissin l’estela de les dues grans ciutats de l’Estat.

Mallorquí i tuitaddicte. Estudiant de Periodisme a la UAB i de Ciències Polítiques a la UNED. Normalment escric sobre comunicació política, política institucional i política europea. Em fascinen especialment els merders interns dels partits i les enquestes electorals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*