Inici / Política / Catalunya / Jaume Collboni: “Pascual Maragall és un referent, és el millor alcalde que ha tingut Barcelona”

Jaume Collboni: “Pascual Maragall és un referent, és el millor alcalde que ha tingut Barcelona”

Una entrevista de Jaume Palomar

Jaume Collboni es presenta a unes eleccions municipals per primer cop a la seva carrera política. L’alcaldable del PSC per Barcelona es mostra confiat en les possibilitats del seu partit, tot i el que indiquen algunes enquestes, i es fixa en el model de ciutat que va impulsar Pascual Maragall en la seva etapa d’alcalde com a exemple a seguir.

Jaume Collboni és l’aposta del PSC de cara a les eleccions municipals de Barcelona del pròxim 24 de maig. Un candidat de 45 anys, llicenciat en dret a la UB i un interès per la política que va començar en la seva època com a estudiant i que ha acabat desembocant en la seva feina actual.

Un candidat amb un origen familiar mig autòcton mig viatger. El seu cognom patern, Collboni, català de tota la vida, amb un rastre que encara es pot seguir per Camprodon o Palamós. El cognom per part de mare, Cuadrado, és molt més mogut. Venia d’Andalusia, i del sud va pujar fins arribar a Catalunya, a l’Hospitalet de Llobregat, en l’onada migratòria dels anys 30. Eren els seus besavis i eren  de classe treballadora, forners, i amb sentiment de lluita que els va portar a militar a la FAI. Amb un paper actiu com a milicians durant la Guerra Civil, van haver de fer les Amèriques després de la guerra per motius polítics i econòmics. Argentina i Estats Units van ser els seus destins. Indrets on encara manté cosins en comú, tot i que gran part de la família va tornar a Catalunya.

Els seus pares també van estar ficats en la lluita de classe com els seus antecessors, activistes delmoviment veïnal quan aquest va tenir un paper important de reivindicació en els últims cops d’aler del franquisme. I el seu fill, el Jaume, va seguir el mateix camí durant la seva etapa estudiantil. Ell mateix s’autodefineix com a “noi de barri”. Des dels 16 anys prenent part de diversos moviments sindicals d’esquerra anticapitalista. De fet una de les seves grans decepcions de joventut va ser veure com Espanya entrava a la OTAN, precisament durant el govern de Felipe González, del mateix partit on ara ell ha acabat: “Ara ho veig des d’una altra perspectiva, però amb 16 anys em va semblar una traïció”.

Parlant de líders socialistes, i preguntat per qui seria el seu referent, Jaume Collboni ho té clar: “Pascual Maragall és un referent, és el millor alcalde que ha tingut la ciutat de Barcelona”. Amb el seu mandat a la ciutat com a mirall on reflectir-se, Collboni va decidir l’any 2014 presentar-se a les primàries del PSC per ser alcaldable per Barcelona. Una decisió que va prendre als Estats Units, el que destaca molt el seu viatge preferit, tot i ser una persona molt viatgera que ha estat a mig món. Allà va presenciar la campanya electoral de les municipals de Nova York, experiència que el va estimular a presentar-se a les primàries. Per fer-ho, va deixar el seu escó al parlament, que ocupava des de 2010: “Volia demostrar que em centrava al 100% en les municipals”.

Mentre l’alcaldable del PSC ens parla sobre com ha arribat fins aquí, sona un telèfon de fons. Estem a la seu de Barcelona-Gràcia del partit i la oficina està plena de gent treballant. L’entrevista va acompanyada d’un so de fons constant de teclats d’ordinador acompanyada de diverses converses simultànies: “De quin color posem les lletres d’aquest cartell?”. Es respira ambient de pre-campanya. Estem en un espai de la mateixa seu, però una mica apartat dels altres treballadors, davant del vidre que dóna al carrer. De forma desinhibida, mig somrient i, fins i tot, amb un to nostàlgic Jaume Collboni ens ha explicat el seu passat i els seus orígens. Però el seu posat canvia quan entrem en matèria, molt més seriós, quan la conversa gira cap a l’actualitat política, amb les eleccions municipals a l’horitzó.

Jaume Collboni: “Només pactaria amb partits que tinguin programes electorals progressistes”.

Al cap d’un any, Jaume Collboni afronta la cita de les eleccions municipals amb molta confiança tot i la difícil situació del PSC, al que l’enquesta de la Vanguardia del passat 21 de febrer li donava tan sols 5 regidors, 6 menys que el 2011. Tot i això el candidat socialista no s’acaba de creure aquest sondeig i destaca que altres enquestes com la de 8tv els donen 9 regidors: “Les nostres dades ens situen més a prop dels 9 regidors que dels 5 que diu la Vanguardia”. El que sí queda clar en totes les enquestes que han sortit fins ara és que hi ha moltes forces amb possibilitats de guanyar: “Tots els partits estan en una situació molt igualada”. I Jaume Collboni creu que el PSC està entre aquests partits. En aquest sentit, pensa que la victòria de Susana Díaz a Andalusia també els pot donar impuls de cara al vendaval electoral que ve aquest any 2015, entre les quals estan les municipals.

Aquesta igualtat pot suposar la necessitat de múltiples pactes per formar majories, però el candidat socialista deixa clar que, ara per ara, “només pactaré amb altres partits si sóc la força més votada”. Collboni no vol posar sigles a l’hora de contemplar pactes post electorals, afirma que pactarà amb els partits que tinguin un programa progressista per a la ciutat de Barcelona, sigui el partit que sigui. Tot i que alerta que amb formacions com el PP descarta qualsevol pacte des d’un principi.

Jaume Collboni destaca la importància del turisme a Barcelona, però remarca que la ciutat no es pot convertir en un parc temàtic. / Fotografia: Jaume Palomar

Jaume Collboni destaca la importància del turisme a Barcelona, però remarca que la ciutat no es pot convertir en un parc temàtic. / Fotografia: Jaume Palomar

Tot indica que els pactes entre partits seran necessaris per poder nomenar el nou alcalde de Barcelona. Un nou alcalde que tindrà força feina per davant. En els últims anys, el fort augment de la desigualtat entre barris és un dels problemes que més preocupa als habitants de la ciutat. Segons el Jaume Collboni, l’arrel del problema està en “la forma de creixement econòmic que tenim ara, que està basat en devaluar salaris”. Collboni apunta a la reforma laboral com una de les decisions del govern central que més provoca aquestes desigualtats, ja que castiga a la classe treballadora, sumat a l’atur, que és més alt en aquests barris pobres. En aquest sentit, Collboni també ha carregat responsabilitats a l’Ajuntament de Barcelona, encapçalat des de 2011 perXavier Trias: “L’Ajuntament hauria de compensar aquest desequilibri i dinamitzar l’economia de la ciutat perquè es creïn llocs de treball, i no ho fa”.

D’altra banda, en els últims mesos a Barcelona també es parla molt de la problemàtica delturisme i la bombolla hotelera. Jaume Collboni es mostra preocupat sobretot pel tipus de turisme “espectacle” que s’està produint últimament a la ciutat: “Alguns barris, sobretot del centre, s’estan convertint en autèntics parcs temàtics”. Tot i això, Collboni també remarca la importància que té el turisme per a l’activitat econòmica de Barcelona i que, per tant, és un dels sectors que més s’ha de seguir impulsant.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*