Home / Les Columnes / Juan Andrés Benítez, el barri et recorda
La partida que el Raval no vol jugar / Font: www.ellokal.org

Juan Andrés Benítez, el barri et recorda

Una columna de Cristina Muelas

El passat 28 d’abril la Fiscalia feia un pas més sobre el cas de la brutal i injusta mort de Juan Andrés Benítez. Seran jutjats sis dels Mossos d’Esquadra implicats en la violenta maniobra de reducció que va patir Benítez al Raval l’octubre del 2013, per homicidi amb dol eventual (és a dir, que sabien que podien matar-lo) o amb imprudència greu. A més, dos agents també seran jutjats per obstrucció a la justícia: un per netejar la sang del terra de Benítez, i l’altre per demanar fotos i vídeos que haguessin fet les veïnes.

Esborrar els fets, buscar excuses i inventar realitats és inútil quan el barri és conscient de la impunitat policial. Tot just feia un any de la seva mort quan els veïns i veïnes del Raval van alliberar el solar –propietat de l’Ajuntament i de SAREB– situat a portes de casa seva. L’objectiu és construir-hi un espai comunitari en record seu, l’Àgora de Juan Andrés Benítez, però sobretot es vol mantenir present la brutalitat policial amb què estem sotmeses les ciutadanes constantment. Es demana justícia, i s’edifica amb les mans.

Lluny del terreny abandonat amb què aquell octubre de 2014 iniciaven l’acció, a dia d’avui ja hi ha vida, tot i que és un procés lent, llarg i amb dificultats. Les parets, totes elles amb dibuixos, estan plenes de simbologies: braços entrellaçats i units amb força per les mans; la silueta d’antidisturbis, una partida d’escacs entre el Raval i la Barcelona especulativa que el barri es nega a jugar… Hi ha hortets, cadires, taules. Tot a punt per seguir amb la reconstrucció de Juan Andrés Benítez, l’espai fet pel barri per al barri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*