Home / Actualitat / La Lliga ACB, un sistema insostenible
Partit entre l’Unicaja de Màlaga i l’Herbalife Gran Canària. Font: RTVE

La Lliga ACB, un sistema insostenible

Un article d’Omar Naboulsi

 

L’ACB travessa un dels moments més crítics de la seva història a causa de la crisi econòmica. Durant les últimes setmanes han saltat les alarmes; els caps de l’Associació de Clubs de Bàsquet s’estan plantejant dissoldre la lliga a final de temporada i crear una nova organització a l’estiu.

Motius no els falten. Actualment el format de la lliga està basat en una sèrie de mentides disfressades que fan confondre als seus seguidors, començant per la classificació a les competicions europees i acabant pels ascensos i descensos de categoria. El problema de la lliga és que oficialment és una competició oberta però realment és una organització tancada.

Primerament, una lliga que pretengui ser competitiva no pot permetre que quatre dels seus clubs més importants –F.C. Barcelona, Reial Madrid, Unicaja de Màlaga i Baskonia– disposin de Llicències A, autorització que els assegura participar a l’Eurolliga (màxima competició continental) sense tenir en compte els seus resultats a la competició domèstica. Aquest fet ha provocat un allau d’injustícies esportives durant els últims anys, ja que clubs com el València, el Bilbao Basket o l’Herbalife Gran Canària no han pogut participar a l’Eurolliga encara que hagin tret millors resultats any rere any que l’Unicaja de Màlaga.

I és que la normativa és ben clara. Perquè un club que no disposi de llicència participi a l’Eurolliga ha de guanyar la segona competició continental (Eurocup) o ha d’arribar Partit entre l’Unicaja de Màlaga i l’Herbalife Gran Canària. Font: RTVE a la final dels playoffs de la Lliga ACB. En canvi, perquè un dels llicenciats perdi la seva condició especial ha de finalitzar la lliga regular per sota de la dotzena posició de la classificació.

Partit entre l’Unicaja de Màlaga i l’Herbalife Gran Canària. Font: RTVE

Partit entre l’Unicaja de Màlaga i l’Herbalife Gran Canària. Font: RTVE

En segon lloc, cal dir que des de fa un parell de temporades els clubs no es preocupen per la seva classificació final. És realment molt difícil perdre la categoria perquè els clubs que volen ascendir des de la LEB Or (segona categoria del bàsquet espanyol) han de fer front al pagament d’un cànon de més d’1,7 milions d’euros a l’ACB, a més d’assegurar un pressupost mínim de 3 milions. Això vol dir que si un club vol jugar a l’ACB ha de recaptar uns 5 milions d’euros, la qual cosa és bastant complicada tenint en compte la crisi econòmica i la falta de patrocinadors a la lliga. A dia d’avui els únics clubs que tindrien la capacitat econòmica per pujar de categoria (si aconseguissin l‘ascens) serien el River Andorra, el Ford Burgos i el Breogán de Lugo. Només tres equips dels catorze que formen la LEB Or podrien ascendir, la qual cosa genera una falta de tensió competitiva tant a l’ACB com a la pròpia LEB Or.

Per tant, la Lliga ACB es troba davant d’un panorama desolador: qui vol jugar competició europea no té llicència per fer-ho, qui vol participar a la l’ACB no té prous diners i qui vol realitzar un projecte de bàsquet il·lusionant es veu frustrat per la falta de tensió competitiva existent. Aquests fets deixen clar que estem davant d’un sistema tancat, on no es premien els mèrits esportius ni es tenen en consideració les gestes realitzades pels clubs modestos. Si finalment es dissol la Lliga ACB, la nova organització haurà de deixar clar, pel bé del bàsquet espanyol, si es tractarà d’una lliga tancada composta per 16 equips (sense ascensos ni descensos) o d’una competició completament oberta, sense la imposició de cànons ni llicències més pròpies de la època burgesa que no pas de l’actual. D’aquesta manera els seguidors no es sentiran enganyats per un sistema que atempta contra l’espectacle basquetbolístic.

Redactor a LaColumna.cat. Amant de l'esport en general, del basquetbol en particular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*