Inici / Actualitat / La lluita de Panrico continua
La Columna - Sofia Català
La Columna - Sofia Català

La lluita de Panrico continua

Un article de Sofia Català

Què té d’especial la lluita de Panrico? Molt fàcil. Per començar, repressió policial a la classe treballadora – una tradició històrica lamentablement capitalista -. Seguidament, indiferència sindical – les falses promeses, també a la tradició del capitalisme -. Alienació i afiliació, i a partir d’ací, la novetat – també històrica, aquesta vegada per sobre de la tradició opressora – : unitat, resistència i exemple.

La Columna - Sofia Català

La Columna – Sofia Català

Ahir dissabte, dia 14 de novembre, havent acomplert amb la desena setmana de vaga indefinida, treballadores i treballadors de la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de Moguda s’organitzaven a mode de protesta per promoure la lluita de l’últim eslavó de la cadena del capitalisme, aquesta vegada a Sabadell. La jornada començava vora les 10 i mitja del matí i allà hi eren protagonistes i sol·lidaritzats. Entre d’altres, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, el sindicat CGT de Telepizza Saragossa, la delegada de Dependència dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, la Coordinadora de Mitjans en Lluita, TV3, Pan y Rosas, Classe contra classe, Lluita Internacionalista i diferents representants polítics d’EUiA-ICV.  De les famoses dirigents sindicals amants de les patronals no se’n va veure altra cosa més que la pegatina de suport a la projecció mediàtica dels seus falsos propòsits.

La Columna - Sofia Català

La Columna – Sofia Català

“Somos los trabajadores los que estamos extendiendo esta lucha; los sindicatos no nos lo han puesto nada fácil” – assegurava Antonio García, treballador de Panrico, en acabar les xerrades que van tenir lloc al matí. Han estès la seua lluita organitzant-se en petit comitè, d’assemblea en assemblea, fent una caixa de resistència, manifestant-se, venent productes d’elaboració artesanal, entrepans i begudes. El lema, “0,0: cero despidos, cero rebajas”. La lluita, “la dignidad”. La mediatització, conspirada de sèrie i reservada a espais reduïts en temps de bonança sindical. Si bé fa res se’n sentia parlar d’herois, ara, trenta anys enrere, s’ha fet el buit de fons: un entaulat, unes quantes cadires, exposicions diverses i “escoltets” en reunió  dels de mala educació. Uns li diuen època de canvi, altres, entre ells David Companyon, diputat d’EUiA-ICV, li diuen “canvi d’època”. S’entén recordant allò del materialisme històric i l’arrossegament de la classe treballadora i es combat unint-se, resistint i donant exemple.

La Columna - Sofia Català

La Columna – Sofia Català

L’empresa d’Oaktree i Gila va presentar fa uns mesos l’ERO que afectaria a 745 acomiadaments a nivell estatal, 154 dels quals afectarien directament  a la planta de Santa Perpètua de Moguda. L’indemnització que rebrien seria de 25 dies per any treballat amb un màxim de 14 mesos i els treballadors restants es sotmetrien a una rebaixa salarial del 18%. Avui, l’aïllament col·lectiu de la por a perdre els drets que no hi són, ha fet possible que la desobediència de la plantilla de Santa Perpètua siga un exemple a seguir per trepitjar la misèria de la tradició capitalista.

La Columna - Sofia Català

La Columna – Sofia Català

La Columna.cat ha organitzat una xerrada a càrrec de les treballadores i treballadors en lluita de Panrico que tindrà lloc el dia 10 de gener a les 12 del migdia a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Redacció

2 comentaris

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*