Home / Esports / Creuant l'Atlàntic / A l’NBA, mà dura contra el racisme: el cas Sterling
Protesta de l'equip durant un dels seus últims partits. Font: hoops-nation.com

A l’NBA, mà dura contra el racisme: el cas Sterling

Un article de Jordi Mèlich

Fa uns dies, concretament el passat divendres al vespre, van saltar totes les alarmes a l’NBA quan el portal web TMZ va fer pública una suposada conversa telefònica entre Donald Sterling, propietari de Los Angeles Clippers i la seva parella, V. Stiviano. En la conversa enregistrada, provocada per una imatge que la seva parella havia penjat a Instagram amb Magic Johnson, Sterling mostra greus faltes de respecte envers les persones de raça negra.

“Pots dormir amb negres, pots estar amb ells, pots fer el que vulguis… la petita cosa que et demano és que no ho promocionis… i que no els portis als meus partits” diu Sterling. “Em molesta que vulguis mostrar que t’associes amb gent negre” sentencia el propietari dels Clippers mentre Stiviano, d’ascendència afroamericana i mexicana, critica el seu marcat racisme. “No el posis (a Magic Johnson) a Instagram perquè ho vegi tothom i em truqui dient-m’ho. I no el portis als meus partits” repeteix Sterling.

TMZ va contactar amb Magic Johnson esperant respostes al greu atac del magnat nord-americà. “És una vergonya que Donald Sterling senti això pels afroamericans. Té un equip amb molt jugadors afroamericans increïbles que estan treballant per donar-li un campionat als aficionats dels Clippers, equip que té molts aficionats de minories racials” va respondre Magic.

Un gran nombre de jugadors i persones relacionades amb la lliga han mostrat el seu despreci cap a les idees del propietari dels Clippers. El mateix entrenador de l’equip, Doc Rivers, va declarar tenir dubtes sobre el seu futur en la franquícia si Sterling seguia sent-ne el propietari. Fins i tot Barack Obama va ser preguntat per l’assumpte en una roda de premsa a Malàsia, on va dir que Sterling és “un ignorant que promociona la seva ignorància”.

El planter dels Clippers, que el passat diumenge va disputar el quart partit de Playoffs contra els Golden State Warriors, també va voler mostrar el seu rebuig a les idees del propietari. Durant l’escalfament, tots els jugadors es van reunir al centre de la pista i es van treure les dessuadores per mostrar que portaven la samarreta d’escalfament al revés, de forma que no es llegís el nom de l’equip. Els Miami Heat també van donar suport a la iniciativa realitzant la mateixa acció en el seu darrer partit.

Protesta de l'equip durant un dels seus últims partits. Font: hoops-nation.com

Protesta de l’equip durant un dels seus últims partits. Font: hoops-nation.com

No és la primera vegada que Sterling és assenyalat pel seu racisme. L’any 2009 es va saber que no llogava els seus apartaments (en aquell moment tenia 119 edificis amb més de 5000 apartaments repartits per la zona urbana de Los Angeles) a negres, hispans o famílies amb nens. Aquell mateix any, l’ex-jugador de la NBA Elgin Baylor va denunciar desigualtats en els salaris entre blancs i negres a la franquícia d’Sterling. A més, Baylor afirma que el propietari dels Clippers els anomenava “negrets pobres” (poorblackkids).

Veient el rebombori que havia causat i la gravetat de la situació, el comissionat de l’NBA, Adam Silver, va anunciar que prendria decisions al respecte. Paral·lelament, l’advocat d’Stiviano va emetre un comunicat en què confirmava que les gravacions eren reals. També deixava clar que la seva representada no havia filtrat les declaracions. S’especula que fou la noia qui va forçar la situació per provocar l’escàndol. Està clar que Stiviano coneixia les idees racistes de la seva parella, però aparentment això no havia afectat a la seva relació.

El dimarts, el comissionat de la NBA, Adam Silver va comparèixer a Nova York per anunciar les mesures que havia decidit prendre. Després d’haver investigat a fons el cas, va decidir vetar de per vida a Sterling. “Està obligat a abandonar les activitats relacionades amb els Clippers i la NBA” per les seves “ofensives i doloroses” paraules de caràcter racista. Tot i no poder influir en les seves activitats, Sterling segueix sent el propietari de la franquícia. Però el comissionat va destacar que es pot obligar l’empresari nord-americà a vendre la franquícia, sempre que el 75% dels propietaris dels trenta equips de l’NBA hi estiguin d’acord. Silver vol “forçar la seva marxa” i afirma que “farà tot el possible perquè això succeeixi”.

A més, Sterling serà multat amb dos milions i mig de dòlars, la multa més alta que contempla la legislació de l’NBA. Els diners seran donats a “organitzacions que lluitin contra la discriminació racial i afavoreixin la tolerància” escollides per l’NBA i el sindicat de jugadors de la mateixa.

Poc després que es conegués la sentència, el portal web de la franquícia de Los Angeles va canviar la seva aparença habitual per mostrar, escrit en blanc sobre un fons negre, el lema “WE ARE ONE”.L’NBA s’ha sumat a la causa i ha publicat un vídeo amb les mateixes paraules.

Aquesta és la imatge que ocupa el lloc web dels Clippers. Font: nba.com

Aquesta és la imatge que ocupa el lloc web dels Clippers. Font: nba.com

Barcelona. Periodista en formació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*