Home / Esports / Quan la religió es topa amb la FIBA
Les jugadores de Qatar marxen d'un partit. Foto: AFP

Quan la religió es topa amb la FIBA

Un article de Jordi Mèlich

Situat al golf Pèrsic, Qatar és un país musulmà on un 77% de la població segueix l’Islam. És per això que la majoria de dones que hi habiten utilitzen el hijab, que s’inclou en el codi de vestimenta de la religió. Quan practiquen un esport, acostumen a fer-ho amb el vel, ja que la majoria d’esports han anat adaptant els seus reglaments per permetre’n l’ús.

Durant el transcurs de la XVII edició dels Jocs Asiàtics d’Icheon (Corea del Sud), les integrants de la selecció de bàsquet Qatarià van renunciar a participar en la competició internacional per la restricció de l’ús del hijab en els partits. Les jugadores es disposaven a jugar el seu primer partit, que les enfrontava a Mongòlia, quan els hi van comunicar que per fer-ho havien de prescindir del vel. El partit es va acabar suspenent, i pocs dies després la selecció va anunciar la seva retirada.

L’article 4.2.2. de la normativa de la Federació Internacional de Basquetbol (FIBA) prohibeix “portar cascs, barrets, accessoris als cabells o joies”, i algunes jugadores l’incomplien portant el vel. Amal Mohamed A Mohamed, jugadora per Qatar, va afirmar que “abans d’assistir ens van dir que podríem participar utilitzant el hijab”.

Ahlam Salem Mubarak Al Mana, presidenta del Comitè Femení d’Esports a Qatar, afirma que coneixien la prohibició, però que han de lluitar per poder jugar. “Els equips musulmans estan preparats per competir en qualsevol competició, i nosaltres també ho estem. Però la FIBA no.”

Paral·lelament, la FIBA va emetre un comunicat on lamentava que una delegació acudis als Jocs Asiàtics (el lema dels quals era “La diversitat brilla aquí”) amb uniformes que no s’ajusten a les normes de les autoritats del basquetbol. El comunicat explicava també que la normativa és de “caràcter merament esportiu” i que “no té cap connotació religiosa”.

El gran revol de la notícia a nivell internacional ha provocat que la FIBA es plantegi permetre l’ús del vel. El màxim organisme del basquetbol va anunciar que durant dos anys hi haurà una fase de proves en què es permetrà l’ús del hijab a nivell nacional. La norma, per tant, no afecta a competicions com els Jocs Asiàtics.

La FIBA és una de les poques federacions que no permet l’ús del vel, el qual ja està molt normalitzat en bastants esports. De fet, en els mateixos Jocs Asiàtics han participat nombroses esportistes musulmanes que en portaven. Sembla que en el bàsquet, però, haurem d’esperar per veure dones competint a nivell internacional sense renunciar a l’ús del hijab.

Barcelona. Periodista en formació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*