Home / Societat / Fenòmens actuals / La UAB es manifesta contra el 3+2 i exigeix l’obertura d’una taula de negociacions amb l’equip de govern
Dos membres de la CAF a la roda de premsa/ Fotografia d'Idoia Capuz

La UAB es manifesta contra el 3+2 i exigeix l’obertura d’una taula de negociacions amb l’equip de govern

Una crònica d’Idoia Capuz 

Encapçalats per una pancarta on es podia llegir “Defensem l’Educació Pública” més d’un centenar d’estudiants s’han manifestat des de la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) –vorejant el campus- fins arribar al Rectorat exigint una educació pública, de qualitat, i per a tothom i per tant la no implantació del model 3+2 a les universitats. La mobilització ha estat convocada per la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) i ha suposat el tret de sortida per les jornades de lluita que tindran lloc a les diferents Universitats Públiques de l’Estat pròximament i que conclouran amb la vaga del 14 de maig.

Pancarta despenjada des del pont de la Facultat de Polítiques i Sociologia/ Fotografia d'Àlex Puig

Pancarta despenjada des del pont de la Facultat de Polítiques i Sociologia/ Fotografia d’Àlex Puig

Durant el recorregut es podien sentir els famosos cants del Moviment Estudiantil; “Pública? Sí Privada? No” i el més sonat i recent “ No, no, no al 3+2”, entre d’altres. Els manifestants composaven una massa acolorida on destacaven el vermell, el groc i el negre amb les banderes d’ “Autònoma Rebel” i, també, les pancartes contra el Reial Decret i convocant a la manifestació del 14 de maig a les 12h a Plaça Universitat.

"Aturem el 3+2"/ Fotografia d'Àlex Puig

“Aturem el 3+2″/ Fotografia d’Àlex Puig

Les estudiants exigeixen obrir una taula de negociacions

La mobilització ha finalitzat al Rectorat on ha tingut lloc una roda de premsa en que les manifestants han interpel·lat directament l’equip de govern, en especial han expressat la seva ràbia  contra El Rector  i la Vicerectora d’estudiants i cooperació entre crits de  “Ferran Sancho i Silvia Carrasco dimissió”.

Dos membres de la CAF a la roda de premsa/ Fotografia d'Idoia Capuz

Dos membres de la CAF a la roda de premsa/ Fotografia d’Idoia Capuz

Les estudiants han explicat que van sol·licitar una taula de negociacions fa unes setmanes a través de vies formals, per expressar les seves demandes pel que fa a l’aplicació del 3+2, i que els van respondre que necessitaven les dades d’aquelles persones que portarien les negociacions i que farien de portaveus.  “Aquestes dades ja s’han enviat i encara no hi ha hagut resposta”. Per aquest motiu els demanen directament que s’estableixi un dia concret per començar a negociar i que s’obri un espai de diàleg entre estudiants i Rectorat. De la mateixa manera exigeixen “la no aplicació del Reial Decret que pretén aprovar l’Estratègia Universitària 2015 amb la nova reforma de graus, el 3+2 (3 anys de grau i 2 de màster)”. Es posicionen frontalment en contra assegurant que “aquest model va lligat amb les grans empreses i vol fer de la Universitat un espai mercantilitzat que tregui a les classes populars un dret fonamental com és l’educació pública”.

També han fet responsable a l’equip de govern de la mala gestió de la UAB: pels contractes temporals per treballs estructurals, per la pujada de les matrícules i per dirigir la Universitat al servei de les empreses.

Denuncia del cas de les 27 encausades per l’ocupació del Rectorat

També han denunciat el cas de les 27 encausades– 25 estudiants i 2 treballadores- per l’ocupació del rectorat l’abril del 2013, quan volien negociar la no pujada de taxes del 66% i l’establiment de títols assequibles de transport públic per a les estudiants del campus. Asseguren que mai van ser escoltades tot i la seva predisposició per negociar i descriuen el cas com “una de les agressions més fortes que s’han fet contra el Moviment Estudiantil”.

 “Aquestes persones foren escollides a dit i formen part de les llistes negres il·legals que l’equip de govern elabora gràcies a l’ajuda dels seus mercenaris, els agents de seguretat”.

Interpel·len en especial la Vicerectora la qual va declarar davant dels mossos aportant noms i cognoms de l’entramat activista i militant de la comunitat universitària.

“Volem denunciar públicament aquesta caça de bruixes. I es que encara que no hi fóssim també ho hauríem fet. La lluita del moviment estudiantil no s’aturarà per moltes denuncies que facin i seguirem organitzant una resposta per cada atac que rebem. Perquè de la nostra suor neix la seva por”.

Finalitza la manifestació i la roda de premsa convocant a la Vaga del 14 de maig i novament entre crits de “Ferran Sancho i Sílvia Carrasco dimissió” i “No al 3+2”.

Els manifestants alcen el puny des del pont dels ferrocarrils de la UAB/ Fotografia d'Idoia Capuz

Els manifestants alcen el puny des del pont dels ferrocarrils de la UAB/ Fotografia d’Idoia Capuz

Estudiant de periodisme a la UAB, redactora de lacolumna.cat i apasionada de l'activisme social, en especial del feminisme. Artista quan puc i em deixen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*