Inici / Actualitat / Les treballadores de Panrico es plantegen prendre mesures legals contra la Generalitat
Treballadores de Panrico durant la jornada al parlament. Marc Arroyo - lacolumna.cat
Treballadores de Panrico durant la jornada al parlament. Marc Arroyo - lacolumna.cat

Les treballadores de Panrico es plantegen prendre mesures legals contra la Generalitat

• La plantilla de Santa Perpètua de Mogoda ha acudit al Parlament aquest matí a exigir al govern que sancioni l’empresa per vulnerar el seu dret a la vaga

• Les vaguistes han convocat una roda de premsa per pressionar la Generalitat i difondre la propera cita judicial del 6 de maig a l’Audiència Nacional de Madrid

• El Síndic de Greuges estudiarà el cas i plantejarà una sèrie de mesures que reconeguin el “sentit moral de la vaga”

Un article de Sofia Català

Les treballadores de Panrico han acudit al Parlament de Catalunya avui, 25 d’abril, per exigir al govern de la Generalitat que sancioni la patronal. Després de sis mesos en lluita per “0 despidos, 0 rebajas”, l’empresa continua distribuint productes amb embolcall de Santa Perpètua de Mogoda, tot i que la planta roman aturada des del passat mes d’octubre.

Eren vora les 11:00h quan el comitè d’empresa s’ha reunit amb algunes representants d’ERC, Iniciativa i les CUP per tal de pressionar el govern de la Generalitat, qui, en el seu paper de mediadora del conflicte, s’ha limitat a imposar una sanció de 6.500 euros a l’empresa per distribuir una determinada quantitat de productes de forma irregular. Cap membre del Consell de Govern ha acudit a la cita.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb les diputades, les treballadores han anunciat que es plantegen posar una querella criminal a la Generalitat “per motius discriminatoris”, raons que deriven de la indiferència política davant la violació dels drets laborals. La plantilla considera l’acció “un crim” contra la seva dignitat i insisteix en la importància de reivindicar que es celebri el judici per la impugnació de l’ERO, previst per al proper 6 de maig: “Tenemos miedo de que CCOO vuelva a aplazar el juicio como hizo el pasado 20 de marzo y por eso quiero hacer hincapié en vosotros”, explicava el treballador Antonio García als mitjans de comunicació presents a la sala.

El mateix assalariat explicava a les periodistes que la vaga de Panrico “se ha convertido en una cuestión de estado y cuando se vierte en los medios es para presionar a la plantilla y que acabemos aceptando”. Al mateix temps, les treballadores asseguren que l’únic suport que rep la seva lluita és el de la ciutadania. I és precisament per aquest motiu que segueixen resistint als reiterats atacs de la patronal: “Seguiremos hasta agotar todas las vías posibles”.

El comitè d’empresa ha entregat a la Generalitat les 8.000 signatures recollides en suport al dret a la vaga de les treballadores. En acabar, la plantilla s’ha dirigit al Síndic de Greuges, que s’ha compromès a estudiar el cas i resoldre “moralment” el conflicte. Tanmateix, les vaguistes continuen insistint a explotar la via administrativa, amb la convicció que la vaga, de no ser legal, ja hauria caigut. A sis mesos des que va començar la vaga indefinida en resposta a l’ERO que presentà l’empresa, les treballadores de Panrico segueixen en peu contra els acomiadaments i la rebaixa salarial.

En un primer moment el pla de viabilitat de l’empresa afectaria 154 assalariades de la plantilla de Santa Perpètua, que també haurien d’assumir una retallada salarial del 18% – sumat al 25% que ja acceptaren el 2012 -. Quan la lluita es va intensificar, l’empresa va fer una crida a la plantilla: incrementarien en 800.000 euros les indemnitzacions i ajornarien la rebaixa salarial indefinidament a canvi de que cessés la vaga. Les treballadores es negaren i l’empresa utilitzà la resposta per aplaçar el judici del dia 20 de març, amb el pretext que hi havia obert un procés de negociació.

Per llavors, CCOO, que compta amb el major nombre d’afiliats de la plantilla, contemplava la possibilitat de renegociar amb la patronal, fet que repercutiria directament a la celebració del judici per la impugnació de l’ERO que el mateix sindicat va denunciar. No obstant això, l’altre denunciant en qüestió, CGT, no estava per retirar la denúncia ni tampoc per posposar la cita. De manera que les treballadores es desplaçaren fins l’Audiència Nacional de Madrid. El judici va durar cosa de cinc minuts. Un del denunciats – també afiliat a CCOO – es va absentar, al•legant una intervenció quirúrgica d’urgència que havia tingut lloc quatre dies abans de la data prevista per al judici.

A onze dies d’assaborir altra petita victòria, les treballadores de Panrico Santa Perpètua de Mogoda continuen més unides que mai: “Vamos a seguir en la brecha”, comenta l’Antonio mentre deixa anar una rialla. I és que, si una cosa han après des que decidiren desobeir el sistema, eixa és que sense un present de lluita, el futur mai serà seu.

Treballadores de Panrico durant la jornada al parlament. Marc Arroyo - lacolumna.cat

Treballadores de Panrico durant la jornada al parlament. Marc Arroyo – lacolumna.cat

 

Si vols contribuir a la caixa de resistència de les treballadores de Panrico, ho pots fer a través del següent número de compte: 2100 3161 38 22000 94458

 

Sofia Català
El periodisme, com la vida, solament es pot entendre de viatge.

Un comentari

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*