Home / Les Columnes / Marcades per l’estigma de “putes”
Manifestació 8 de Març 2015 a Barcelona/Fotografia de Bárbara Boyero (Pikara Magazine)

Marcades per l’estigma de “putes”

Una columna de Marina Montaner

Si no hi hagués misèria hi hauria menys prostitutes, però si no hi hagués estigma, n’hi hauria moltes més. Montse Neira no és sociòloga: és treballadora sexual, activista i escriptora. Les seves paraules, però, expressen de forma colpidora com l’estigma de la prostitució condiciona la visió social d’aquesta activitat.

A ulls de l’opinió pública, les treballadores sexuals són dones que transgredeixen el rol sexual hegemònic. Són pecadores, perquè van més enllà dels codis que regeixen la sexualitat femenina considerada com a normal i, per aquest mateix motiu, se les distingeix de les altres dones amb l’estigma de “putes”. La prostitució es condemna moralment perquè el catolicisme es va esforçar en castigar-la públicament, però els mitjans de comunicació i les institucions públiques han contribuït a perpetuar aquesta visió del treball sexual.

Un estudi universitari de la doctora en Ciències Socials Carolina Justo Von Lurzer, publicat el 2013 a Argentina, va demostrar que les representacions televisives de la prostitució al país tendien a classificar les treballadores sexuals en dues categories. Les víctimes es penedeixen d’haver abandonat el camí de la sexualitat convencional i heteropatriarcal, mentre que les disruptives escullen aquesta feina havent efectuat un càlcul racional i instrumental.

A Espanya, els propis mitjans de comunicació han criminalitzat la prostitució sense cap escrúpol. L’any 2014, per exemple, quan l’INE va fer públiques les primeres dades sobre la participació al PIB espanyol del sector del treball sexual, diaris com El País, El Economista, El Periódico, El Mundo i l’ABC van publicar notícies en les que s’evidenciava la influència de la prostitució en el PIB espanyol equiparant-la a la de sectors com la venda d’armes, el joc il·legal o el tràfic de drogues.

Els mitjans representen la prostitució com una activitat il·legal, i les seves treballadores com a dones sense alternativa o bé persones calculadores, que s’hi dediquen amb fins instrumentals. Aquesta representació contribueix a reafirmar la concepció catòlica de la prostitució: els mitjans reforcen el discurs imperant, perquè formen part del conjunt d’agents que configuren els mecanismes de classificació social.

A nivell institucional, la falta d’estadístiques oficials contribueix a fomentar el desconeixement sobre la realitat del sector. Les primeres dades publicades per l’INE són de 2014 i donen alguna pista sobre el pes econòmic del sector a Espanya, però compten amb molts pocs precedents. Anteriorment, tant sols s’havien publicat alguns estudis sobre el pes de la integració del sector al sistema de pensions de l’Estat i sobre la situació de les prostitutes a la Comunitat Valenciana al 2007 i al 2010.

La falta d’estadístiques oficials ha provocat que en circulin altres de falses. Als voltants de 2009, per exemple, diferents mitjans van informar que el 95% de les prostitutes eren víctimes de la tracta de persones. Aquesta dada, però, va ser desmentida per un informe de la ONU que afirmava que una de cada set dones (és a dir, un 15%) que exerceix la prostitució es pot considerar víctima de l’explotació sexual.

El falsejament de dades, així com la tendència dels mitjans de reproduir els discursos hegemònics sobre les dones i les relacions sexuals, deixen en la invisibilitat totes aquelles dones que se surten de l’esquema: les que escullen lliurement la seva professió, les que estan orgulloses de ser el que són i aquelles que no tant. Les prostitutes segueixen marcades pel ferro roent de l’estigma, ja no de la Inquisició sinó dels mitjans i les institucions públiques.

Estudiant de periodisme a la UAB. Curiosa, justiciera i redactora per vocació. Escric perquè m'agrada explicar històries reals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*