Inici / Actualitat / Momentum, un llibre imprescidible per entendre els vectors de ruptura amb el Règim
Momentum, el llibre d'entrevites d'Orencio Osuna publicat per Icaria

Momentum, un llibre imprescidible per entendre els vectors de ruptura amb el Règim

“La societat ha generat una resposta política imprevista, encapçalada per uns líders i uns actors que han sabut entendre i interpretar el momentum de la crisi espanyola”. Vivim temps de canvi. És el missatge principal d’aquest llibre, Momentum, editat per Icaria i que introdueix brillantment un pròleg d’Enric Juliana.

És difícil copsar la complexitat de l’actual situació política a Catalunya i a l’Estat espanyol, tan canviant i inestable. Momentum, un llibre d’entrevistes d’Orencio Osuna, ho aconsegueix. A través de les converses amb Pablo Iglesias, Ada Colau, Alberto Garzón i David Fernández, anem veient com els diferents actors i personatges preveuen i interpreten el seu “assalt al cel”.

La mirada holística de Pablo Iglesias, la interpretació municipalista d’Ada Colau, la narrativa economicista d’Alberto Garzón i la força rupturista de David Fernández donen quatre visions tan diferents com complementàries de les possibilitats de ruptura del Règim del 78. Orencio Osuna, un veterà periodista i militant de l’esquerra, guia les reflexions dels quatre protagonistes del llibre de tal manera que les entrevistes són més conversa que entrevista i més anàlisi que relat.

Per posar la cirereta al pastís, Juan Carlos Monedero tanca el llibre amb un epíleg que titula “Sabem el que no volem mentre fem possible el que volem”. Les sis peces del llibre -el pròleg de Juliana, les quatre entrevista i l’epíleg- donen tots les perspectives necessàries per començar a entendre els elements que posen en escac al totpoderós Règim del 78.

Momentum és una obra totalment necessària per a qui no conegui gaire de quin peu calcen les alternatives al Règim, però també perfectament complementària pels que han seguit el sorgiment i l’auge d’aquestes alternatives.

Aquest article és possible gràcies a la col·laboració d’Icaria.  ‘Momentum’ es pot adquirir a través de la mateixa editorial.

Jaume Ribas Vilanova
Mallorquí i tuitaddicte. Estudiant de Periodisme a la UAB i de Ciències Polítiques a la UNED. Normalment escric sobre comunicació política, política institucional i política europea. Em fascinen especialment els merders interns dels partits i les enquestes electorals.