Inici / Les Columnes / Noves tecnologies, nous hàbits
Grup de joves amb els seus mòbils d’última generació. Font: Redusers

Noves tecnologies, nous hàbits

Una columna de Jordi Mèlich

Tens problemes de concentració? Passes més hores navegant per xarxes socials que atenent els teus deures? No m’estranya. Les noves tecnologies, a mesura que van arribant ho fan per quedar-se. Apareixen com una eina que ens facilitarà les coses, que agilitzarà qualsevol procés que haguem de dur a terme. Però realment serveixen per condemnar-nos, ens conviden a mantenir-nos connectats les 24 hores del dia mentre els magnats d’algunes aplicacions mòbils negocien compres i ventes multimilionàries en què la moneda d’intercanvi son extenses bases de dades que contenen la nostra informació personal.

L’aparició de l’ordinador i, sobretot, de l’Internet van revolucionar la societat. Un ordinador connectat a la xarxa oferia un món de possibilitats tan gran que molts no se’l podien creure. Tot i que n’hem normalitzat molt el seu ús, la forma en què l’utilitzem ha anat variant amb el pas dels anys. Amb l’arribada de les xarxes socials, no només podem treballar o recercar informació amb l’ordinador, també podem “estar amb els amics” o fer-ne de nous. De fet, tenir accés a la nostra vida social a través de la nostra eina de treball sol comportar problemes.

Steve Jobs, una figura molt idolatrada durant els últims anys, va tenir una idea revolucionària. I si aconseguíssim que totes les avantatges que et proporciona un ordinador les tinguessis al palmell de la teva mà? I van crear l’iPhone. Ara, en un moment en què els ordinadors cauen en ventes, el creixement dels smartphones és desmesurat. Si amb els ordinadors ja es va revolucionar el món de la informació i la comunicació, amb els mòbils intel·ligents s’està trencant qualsevol barrera tecnològica que siguem capaços de concebre. Estem tot el dia connectats.

Cada vegada naixem més digitalitzats. Quantes vegades hem vist l’escena d’un nen de menys de dos anys plorant desconsoladament fins que li deixen el mòbil? Jo ho he vist moltes vegades, i  em produeix sentiments molt enfrontats. El progrés sempre és positiu, però potser estem perdent el nord. Jo tinc un germà sis anys més jove que jo. No és una diferència massa gran, però la nostra forma d’utilitzar les noves tecnologies és completament diferent. Ell no queda amb els amics per fer els deures com jo feia, els truca per Skype. Quan vol resoldre un dubte, utilitza abans YouTube que Google. Per què tenir una avorrida resposta escrita quan pots veure un vídeo que t’ho explica?

Pagar amb el mòbil ja és una realitat. La tecnologia no té límits, això ens hauria d’estar quedant clar. El límit el posa l’usuari. Així que com a usuaris, intentem ser responsables i conseqüents a l’hora d’utilitzar les noves tecnologies. Si, per exemple, estàs intranquil quan no tens el teu mòbil a prop, és molt possible que pateixis nomofobia o addicció al teu smartphone. I és que hem de començar a delimitar les fronteres de la tecnologia i aconseguir treure’n el màxim partit sense convertir-nos en els seus esclaus.

Jordi Mèlich Colom
Barcelona. Periodista en formació.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*