Inici / Política / Món / #PalestineUnderAttack
Atacs a la Franja de Gaza - The New York Times
Atacs a la Franja de Gaza - The New York Times

#PalestineUnderAttack

La Franja de Gaza es prepara per resistir al major operatiu militar que ha desplegat l’exèrcit israelià des de la Segona Intifada

Un article de Sofia Català

El passat diumenge, 29 de juny, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, anunciava al món que el seu exèrcit estava preparat per ampliar l’operació “Volved Hermanos”, el desplegament militar més gran des de la Segona Intifada. L’objectiu, segons el cap de les Forces Armades, Benny Gantz, era trobar els tres joves sionistes desapareguts a Cisjordània i erradicar Hamas, suposadament, el responsable. Cap organització palestina va reivindicar el segrest. El dilluns 30 de juny, el govern d’Israel confirmava la mort dels jueus. A la matinada l’exèrcit bombardejava 34 objectius a la Franja de Gaza. Des que es va posar en marxa l’operació, les Forces de Defensa d’Israel han assassinat més de 10 persones i aproximadament 500 han sigut detingudes. A hores d’ara el govern sionista ha reformulat els objectius del desplegament militar. Israel construirà noves colònies a l’Àrea C de Cisjordània.

“Qualsevol qui pense que pot aconseguir alguna cosa utilitzant el terrorisme contra nosaltres, seguirà equivocat i aconseguirà el resultat contrari. Hamas és responsable, pagarà i continuarà pagant”. I seguia: “No descansarem ni abandonarem abans que trobem l’últim d’ells estiga on estiga amagat. Els trobarem sense que importe el temps que necessitem”. Benjamin Netanyahu descrivia així el primer nou objectiu de l’operació militar, passat el multitudinari funeral dels jueus assassinats. El segon propòsit d’Israel és reduir en la major mesura possible l’estructura política i militar de Hamas als territoris ocupats de Cisjordània. I el tercer, erradicar el bastió polític de l’organització a la Franja de Gaza. 

El president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, advertia Netanyahu que l’ofensiva contra Gaza “obrirà les portes de l’infern”. I seguia: “Els ocupants estan tractant d’utilitzar aquesta història per justificar la seua àmplia guerra contra el nostre poble, contra la resistència i contra Hamas”. Ahir, dimecres 2 de juliol, el ministre de Defensa d’Israel, Moshe Yalón, va proposar al gabinet de Seguretat de l’Estat afegir un últim punt a l’operatiu militar post “Volved Hermanos”: enfortir els assentaments als territoris ocupats i construir noves colònies, concretament a l’Àrea C de Cisjordània, on van desaparèixer els jueus.

Des que Naftali, Gilad i Eyal foren vistos per última vegada, l’exèrcit israelià ha incrementat, les seues forces, segons xifra El País, un 50%. Ha assassinat més 10 persones i n’ha detès altres 500 després de rastrejar més de 1.400 localitats i assaltar nombroses vivendes palestines. S’ha restringit el tràfic de persones i mercaderies per mar i terra a la Franja. I s’han atacat més de 34 objectius concrets vinculats a Hamas, com ara la ciutat de Rafah – a la frontera de Gaza amb Egipte -, la Yihad Islàmica i els Comitès de Resistència Popular. La matinada del dimarts, 1 de juliol, l’aviació israeliana va llençar 25 atacs en 10 minuts a la Franja de  Gaza. El poble palestí ha llençat en total uns 40 cohets d’elaboració casera als territoris ocupats per Israel. L’ofensiva palestina ha provocat incendis i destrosses materials, però de moment no ha deixat víctimes mortals.

L'exèrcit d'Israel ataca la Franja de Gaza, 30/6/2014 - El Peródico

L’exèrcit d’Israel ataca la Franja de Gaza, 30/6/2014 – El Peródico

“Happy Ramadan, a bit of sweetness after Hamas made life bitter in the West Bank”

Durant gairebé una setmana, les grans portades del món s’han fet eco de les tensions que ha desencadenat l’assassinat dels tres joves sionistes. Tenint en compte que en els darrers 15 anys l’exèrcit d’Israel ha assassinat 1.500 xiquets i xiquetes d’entre 12 i 17 anys, 6.000 més han sigut víctimes d’atemptats i 200 estan a la presó, és, si més no, evident, que la repentina mediatització de la història de Naftali, Gilad i Eyal es deu a que l’estat d’Israel preveu guanyar altra guerra.

El passat 2 de juny Al Fatah i Hamas constituiren el Govern d’Unitat Nacional Palestina. La formació política va ser immediatament rebutjada per Israel, qui instava la Comunitat Internacional, la Unió Europea i els Estats Units a evitar el reconeixement del front comú: “No es deu dialogar amb un govern suportat pel grup terrorista Hamas, que no reconeix Israel i aspira a la seua destrucció”, sentenciava Benjamin Netanyahu després que Abu Mazen i Mahmud Abbas s’estretaren les mans. El secretari d’Estat Nordamericà, John Kerry, prometia al primer ministre israelià que els EUA no avalaran la formació palestina “inmediatament” i advertia per telèfon a Mahmud Abbas que Hamas haurà d’acomplir les pautes establertes al Quartet de l’Orient Mitjà: renunciar a la violència, reconèixer l’Estat d’Israel i respectar els acords signats. 

Soldats israelians assalten llars palestines - palestinalliure.org

Soldats israelians assalten llars palestines – palestinalliure.org

La mateixa setmana, Netanyahu cridava el president de l’Autoritat Nacional Palestina a Jerusalem. La conclusió de la trobada, les Forces de Defensa israelianes reprimirien la institucionalització del terrorisme palestí i el nou govern d’Unitat Nacional Palestina utilitzaria totes les eines legals i diplomàtiques que es trobaren a la seva disposició a la comunitat internacional per fer front a l’ofensiva militar israeliana. La síntesi de l’episodi Palestina-Israel es va traslladar al món paral·lelament als últims moviments entre xiites i sunites a Iraq, que es sumen a les massacres sirianes i a les convulsions de la comunitat musualmana a Egipte. En un context d’indefinició total del futur de l’Orient Mitjà en general i del poble palestí en particular, va esdevenir la desaparició de Naftali, Gilad i Eyal. El govern israelià va acusar directament Hamas i va engegar el desproporcionat operatiu militar. L’organització palestina va rebutjar immediatament l’acusació i es va oferir a prestar ajuda Israel en la cerca dels joves sionistes.

Dolços Israelians - palestinalliure.org

Dolços Israelians – palestinalliure.org

“Aquells que segrestaren als tres adolescents volen destruir-nos i rendiran comptes per això”, apuntava Mahmund Abbas després que les FDI envairen els territoris palestins ocupats. El poble, pel seu compte, aplaudia el segrest i rebutjava l’acció del president de l’ANP. Segons explica Lidón Soriano, activista del Komite Internazionalistak i la Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina (RESCOP), “Desde los años 80 Israel ha apoyado o atacado, directa o indirectamente, y de forma alternante a una de las dos fuerzas mayoritarias, Al Fatah o Hamas, con el único objetivo de enfrentarlas”. Abans que es publicara la mort dels jueus i coincidint amb l’inici del Ramadà, l’exèrcit israelià va acabar amb la vida de 6 persones i en va detindre vora 200, la immensa majoria, després que comencès a amagar-se el sol. Durant el dia les FDI es dedicaven a repartir dolços amb missatge explícit a la població musulmana: “Happy Ramadan, a bit of sweetness after Hamas made life bitter in the West Bank” Feliç Ramadà, una mica de dolçor després que Hamas haja amargat la vida Cisjordània.

Internacionalitzat el funeral dels jueus, el govern israelià ha proclamat la venjança: destruirà Hamas, començant pel nucli de l’organització a la Franja de Gaza i construirà noves colònies a l’Àrea C de Cisjordània, on van desaparèixer els joves. La resposta contundent d’Abbas – “Si Israel ataca Gaza obrirà les portes de l’infern”, deixa entreveure la possibilitat que esclate la Tercera Intifada. Segons explica a lainformacion.com Ian Pappé, professor d’història a la Universitat d’Exter i autor d’Una historia de la Palestina moderna: una terra, dos pobles, d’esdevenir la guerra, l’assassinat dels jueus “haurà servit a Israel per annexionar-se el 61% de Cisjordània”. 

La indústria armamentística d’Israel exportarà la “tecnologia d’avantguarda provada en combat” – el material testat a Gaza – al món occidental. Segons l’informe “Ocupació, Defensa i Seguretat com a negoci” publicat per diverses oenegès catalanes el passat mes de febrer, l’estat espanyol gasta més de 400 milions d’euros anuals en material de defensa israelià provat en combat a la Franja de Gaza. Paradoxalment, aquest 2014, Espanya s’ha convertit en el cinquè estat europeu que desaconsella oficialment totes les transaccions, inversions, compres, vendes i altres activitats econòmiques vinculades als territoris palestins ocupats.

Atacs a la Franja de Gaza - The New York Times

Atacs a la Franja de Gaza – The New York Times

Palestina, un atropellament de la història

El poeta Mahmud Darwish al soldat sionista, a l’assassí: “Si contemplares la cara de la víctima i recapacitares, recordaries la cara de ta mare a la càmera de gas. Et lliuraries de la sabiduria del rifle i cambiaries d’opinió: la identitat no es recupera així” #PalestinaUnderAttack

Sofia Català
El periodisme, com la vida, solament es pot entendre de viatge.

2 comentaris

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*