Inici / Les Columnes / Panet de Pa 0,60€

Panet de Pa 0,60€

Una columna de Rosa P. Masdeu

 Des de l’inici d’aquest primer semestre, pertorba la meva ment, pertorbada ja de per sí, un curiós cartellet present en una de les cafeteries de la universitat (que les cafeteries d’una universitat pública pertanyin al polèmic grup SEHRS però, ja és un tema apart). Quan em disposo a pagar l’imprescindible dosi de cafeïna després de dinar, no deixo de centrar l’atenció en el petit rètol plastificat del tamany dels nous (i deixem-ho en coloridament estranys) DNIs. A la targeteta s’hi pot llegir perfectament en lletra majúscula: PANET DE PA 0’60€.

 He llegit, rellegit i tornat a rellegir aquest sintagma, aparenment inofensiu, al voltant d’unes 50 vegades, com a mínim, en el que va de curs (fent uns càlculs ràpids i un profund acte de sinceritat amb mi mateixa).

 En una desesperada cerca de repostes pròpies, vaig arribar a pensar que potser el terme panet havia vist modificat el seu signifiat durant la despistada, mandrosa, estèril i productivament agonitzant etapa estival. Els de l’Institut d’Estudis Catalans podrien haver aprofitat que la societat catalana es trobava disgregada pel litoral de la Costa Daurada (o de la Brava aquells amb més sort) o potser pels frescos i socialment aïllats poblets de la Cerdanya.

 Ràpidament vaig descartar i tatxar d’absurda aquesta idea, ja que, vaig raonar, els il·lustres homes i dones de l’IEC haurien aprofitat per colar aquesta variació semàntica un estiu més distès, inconscient  i festiu, una època més estil 2007. Vaig pensar que era una bogeria temptar la sort canviant el significat de panet, tenint en compte com de susceptible i irritable estava la societat aquestes vacances. Una estació marcada per muntanyes de gestió en negre i comptablitat B, que haurien hagut de caure, i fer caure, el govern estatal.

 Panet : m. [LC] Peça petita de pa, de forma rodona o allargada, que se sol menjar individualment. Un panet de Viena. Es confirma la sospita: el terme panet continua duent implícit en el seu significat el fet que sigui de pa. Canviar, així tant de sobte, la semàntica d’una paraula tan arrelada hauria pogut ser la gota que fes vessar el got (un got que, d’altra banda, fóra hora que vessés).

 Després de diverses elucubracions, que m’han fet plantejar el meu estat de salut mental, he arribat a la conclusió que no hi ha motiu per preocupar-se, cap raó obscura darrere d’aquesta redundància inútil i innecessària, únicament fruït de la voluntat d’omplir-nos la boca amb tot allò que poguem. Seguim disfrutant, doncs, el circ mentre quedin panets de pa.

panet de pa

Rosa P. Masdeu

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*