Home / Les Columnes / El petrodòlar es vesteix de Valentino

El petrodòlar es vesteix de Valentino

Una columna de Samuel Rubin

Número 108 del Passeig de Gràcia: l’aparador de la firma Valentino. Un vestit impera darrere del vidre: preu desconegut -i potser millor que sigui així-. Una fila de llums de neó amb molta classe li fan companyia al maniquí anorèxic. “Paux, pace, paz, peace…”, es pot llegir a les il•luminacions. El terme ‘pau’ es presenta en 12 idiomes: xinès, àrab, portuguès, japonès, grec… En definitiva, una oda a l’harmonia i al benestar sense precedents. Petites aportacions que canvien el món poc a poc.

Qui sap, potser el vestit el va dissenyar Tamim bin Hamad Al Thani, emir de Qatar i amo del 100% de les accions del Valentino Fashion Group. El passat juliol de 2012, ell i el seu grup de inversions, Qatar Mayhoola for Investments, van posar 700 milions d’euros sobre la taula per fer-se amb la firma. El petrodòlar no es va poder resistir als clàssics vestits vermells de la marca. La família reial també és propietària dels centres comercials Harrods, de la Villa Olímpica de Londres i de la cadena Al Jazeera, entre d’altres. Els vincles econòmics del monarca, sovint lligats al finançament del terror, tenen una reputació molt lluny de ser pacífica.

Posem-nos al dia: Els últims cinc anys, 672 treballadors han mort com a causa directa de les exhuberants obres del mundial, previst que es celebri el 2022 a Qatar. El monarca ja ha invertit 150.000 milions d’euros en infraestructures i controla una borsa de 1.4 milions d’empleats. Mentrestant, les condicions dels obrers no disten gaire dels esclaus que varen construir les piràmides egipcies. ‘Esclaus 3.0’.

Altrament, a Qatar, els sindicats estan prohibits i el salari mínim no existeix. Una nació reconeguda per les seves vulneracions diàries als drets humans: execuccions exprés, fuetades com a càstig per ‘relacions sexuals il•lícites’ o penes de presó per beure alcohol i no seguir la seva interpretació particular de la religió islàmica. No és precisament el regne de la pau. Paradoxalment, Qatar i els EUA han aportat milions de dòlars al bàndol rebel de la guerra civil a Síria. Un conflicte que aquest 2014 ja s’ha endut un total de 74.000 persones, més de la meitat de les quals eren civils.

Sigui màrqueting, un intent dubtós de tornar als moviments hippies del 60, ironia, o simplement una presa de pèl; el vestit de la discòrdia no deixa indiferent a ningú. Per cert, tornant a l’aparador de Valentino del Passeig de Gracia… us heu fixat en les bambes que porta el maniquí? Quin horror.

Font pròpia: El vestit de la discòrdia

Font pròpia: El vestit de la discòrdia

Barcelona - Los Angeles. Escriure des de 10.000 kilòmetres de distància només em fa voler estar més aprop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*