Inici / Les Columnes / Que passaria si Qatar Foundation comprés l’Abacus?

Que passaria si Qatar Foundation comprés l’Abacus?

‘Hobby Lobby’ vindria a ser la versió ‘yanki’ del que nosaltres coneixem de tota la vida com l’ ‘Abacus’. Ambdós comerços tenen en comú que proporcionen material d’escola, manualitats, jocs de taula i en el primer cas també decoracions vàries per la casa. No obstant, les xifres que genera tant un negoci com l’altre són força diferents: la cooperativa ‘Abacus’ compta amb 37 establiments repartits entre Catalunya i el País Valencià i un total de 473 empleats; en canvi als Estats Units podem trobar fins a 572 botigues de la multinacional ‘Hobby Lobby’ que és propietària d’una borsa de 21.000 llocs de treball.

Aquesta comparació fora de lloc la poso sobre la taula per introduir la nova bajanada ‘made in USA’ que ha omplert les portades dels diaris nord-americans. El país de les llibertats’ (així l’anomenen els seus propis habitants), ha tirat endavant les primeres legislacions per constituir un sistema sanitari més accessible. El conjunt de mesures permetrà als gairebé 50 milions d’habitants sense cobertura no ser denegats altre cop degut a les seves condicions mèdiques preexistents. Aquest impuls garanteix als treballadors uns mínims, entre els quals hi consten anticonceptius, com la coneguda ‘pastilla del dia després’, per exemple. Nucli de la polèmica que vindrà a continuació.

Així doncs, una de les especificacions de la coneguda ‘Obamacare’ (nom tècnic: ‘Affordable Care Act) és que les empreses amb més de 50 treballadors facilitin als seus empleats medicaments bàsics i visites rutinàries que fins ara suposaven un cost. Res de l’altre món per un país que es jacta de ser la primera potència mundial.

David Green, el CEO de la multinacional ‘Hobby Lobby’, no està precisament content amb la reforma sanitària impulsada per Barack Obama. Ell i la seva família defensen un model de negoci ‘cristià’ i la ‘difusió del missatge de Déu’ a través del capital. El llinatge Green, provinent d’Oklahoma (USA) ha declarat una guerra oberta contra el govern dels Estats Units i s’ha negat a subvencionar o finançar ‘les pastilles avortistes’. 

La família va interposar una denúncia el passat setembre de 2012 contra l’administració d’Obama i el plet ha arribat finalment a la Cort Suprema (un alter ego del Tribunal Constitucional) que ha donat la raó a la família Green i ha fet esclatar la polèmica. Segons la resolució del jutge, les corporacions també poden ser tractades jurídicament com a individuals pel que fa als assumptes relacionats amb la llibertat religiosa. El magistrat va justificar el seu raonament al·legant la primera esmena de la Constitució i la Religious Freedom Restoration Act (1993) de Bill Clinton.

Aquí, a casa nostra, un cas com semblant seria incompatible –en teoria- amb el nostre suposat Estat del Benestar. No obstant, les empreses cada dia guanyen més drets per sobre dels ciutadans i això fa més fàcil que les multinacionals com ‘Hobby Lobby’ ja sigui a Estats Units o a la Xina puguin decidir sobre qüestions essencials de les seves treballadores. Fa un parell d’anys l’FNAC a Espanya no ho tenia tant fàcil per incentivar la precarietat laboral entre els seus treballadors i els hospitals no podien cobrar-te per serveis mínims… Potser algun dia la Cooperativa ‘Abacus’ serà adquirida per Qatar Foundation i les seves treballadores hauran de dur vel sota la permissivitat del Tribunal Constitucional. Tot i que suposo que acabo de fer una altra comparació fora de lloc.

Font: TruthDig.com

Font: TruthDig.com

Samuel Rubin
Barcelona - Los Angeles. Escriure des de 10.000 kilòmetres de distància només em fa voler estar més aprop.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*