Home / Les Columnes / Quan un plàtan és notícia

Quan un plàtan és notícia

Una columna de Jordi Carné Sempere

El futbol no ha estat exempt dels problemes de racisme al llarg de la seva història. No obstant això, des de l’inici del segle XXI, com a conseqüència dels canvis socials i també gràcies les campanyes de les autoritats futbolístiques en diferents països, sembla que s’està produint un intent d’aturar els atacs racistes. I ho demostra el fet que donar una mossegada a un plàtan s’hagi convertit en un gest tant banal i en una campanya tant estesa arreu del món.

Són molts els antecedents racistes en el món de l’esport. Així, per exemple, fa només 60 anys les persones de raça negra no podien jugar a futbol ni beisbol a Estats Units; no almenys a la mateixa lliga de les persones de raça blanca. Cal remarcar, però, que això passava en un país en el qual fins pocs anys abans les persones negres no podien seure a l’autobús al costat dels seus compatriotes blancs; un país on les classes s’impartien en classes separades en funció del color de la pell. És evident que socialment s’ha treballat molt en el moviment antiracista, i que això s’ha explicitat en les diferents societats i les activitats que realitzen, tals com el futbol.

Aquest abast que ha tingut la campanya “Tots som micos” sembla indiciar que, més enllà dels colors a l’elit del futbol, els esportistes són cada vegada més conscients que tot té un límit i que cal esforçar-se per evitar incidents com el succeït diumenge passat a Villarreal.

Evidentment, encara hi ha aspectes que conviden a no ser optimista i a pensar que hi ha molt per millorar. En un recinte esportiu en què es reuneixen milers de persones només cal que una d’elles cometi un gest com el de l’espectador de Villarreal perquè la responsabilitat recaigui en tots aquells que, sent testimonis directes del succés, el contemplen sense oposar-s’hi. Perquè no actuar contra gestos racistes és racisme. Encara més deplorables són aquells càntics que imiten el soroll d’un simi burlant-se d’algun jugador i que troben ressò en la resta d’espectadors, quelcom que s’ha produït en molts dels camps de futbol espanyols, inclosos aquells que presumeixen de tenir les millors aficions del món.

El jugador del Barça Dani Alves es menja el plàtan que li ha llençat un espectador de l’equip contrari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*