Inici / Política / Catalunya / El poble que respongué al Tribunal Constitucional
IMG_1135

El poble que respongué al Tribunal Constitucional

Crònica i fotoreportatge de Clàudia Rius

Plou sobre Barcelona, però aquesta tarda les gotes d’aigua no impediran que milers de persones omplin la plaça de Sant Jaume i els seus voltants. Sota els paraigües corresponents, aquests homes i dones criden, parlen entre ells, riuen, es queixen de la pluja o s’atabalen al veure que malgrat anar tapats, acabaran molls igual. Però avui no passa res si arriben xops a casa. Aquesta congregació de gent vol reivindicar els seus drets, i tan fa si duen els vidres de les ulleres plens de plugim o si les sabates són una bassa d’aigua: ells han decidit venir fins aquí, i fins que no s’expressin no marxaran.

catsprimera

El motiu pel qual homes i dones i nens i nenes han omplert la plaça de l’Ajuntament de Barcelona era previsible des que el divendres 19 de setembre el Parlament va aprovar la llei de consultes populars, i sobretot després que el president Artur Mas firmés aquest passat dissabte el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. El Tribunal Constitucional ha suspès la consulta del 9N: res nou, ben al contrari, tot plegat fa olor de vell, té regust de posició que defensa uns ideals que un país democràtic fa temps que s’haurien d’haver deixat enrere.

cats2

Aquestes persones volen transmetre un missatge: volem llibertat per decidir el futur del nostre país. Els “Volem votar” queden solapats pels “Votarem”, i apareixen nous crits que  fan riure a la majoria de gent: “Setze jutges d’un jutjat, me la mengen de costat”. Mòbils, tablets i càmeres comencen a fer acte de presència quan la pluja se’n va. Moltes persones ja han marxat, però la plaça segueix plena.

IMG_1070-horzEl poble està despert, té clar que vol seguir endavant i ho demostra en accions com les d’avui. Compta amb òrgans com l’ANC i Òmnium Cultural al seu favor, capaços de moure masses. El que desitgen aquestes organitzacions és simple i és el mateix que volen totes les persones que avui s’aglomeren no només davant de l’ajuntament de Barcelona, sinó davant de tots els ajuntament de Catalunya: llibertat i dret a decidir. Les mans amunt amb el símbol de les quatre barres mentre els assistents canten per enèsim cop l’himne dels segadors.

cats5A sobre del marcador gegant que hi ha penjat en un edifici que dóna a la plaça Sant Jaume i on es pot veure el compte enrrere pel 9 de novembre, una gran pancarta diu: “Vull: un país petit que entre tots farem molt gran”. I és que aquesta gent són d’un país minúscul que té un projecte de futur majúscul que no deixaran còrrer per molt que el president Rajoy i el Tribunal Constitucional s’oposin a la consulta o a qualsevol sentiment independentista.

cats4

 

Es fa fosc i l’ambient es va dispersant. Plaça Sant Jaume es va buidant poc a poc. Una columna de gent es dirigeix cap a davant de la delegació del govern central, on desenes de persones proposen fer-hi una acampada que és desallotjada; d’altres persones van desfilant cap a casa. Hi ha qui encara vol quedar-se, còmode amb el moment històric que viu. Fins i tot, a la plaça, hi ha qui quan creixi potser no recorda que un dia plujós va defensar els seus drets al centre de la ciutat comtal, en braços d’un pare o d’una mare que somiaven en un país lliure per a ells.

 

Un dels trets característics de les manifestacions a favor de la independència de Catalunya és l’edat, i la reivindicació d’avui no ha sigut una excepció. No, no només hi ha joves, no només hi ha adults, els petits no són allà perquè sí, i, sobretot, la gent gran també hi té cabuda. Ells tampoc tenen por, malgrat que si algú la pot tenir són ells, perquè si algú té memòria són ells. I per tant, si algú és valent per haver assistit avui davant de l’Ajuntament de Barcelona o de qualsevol municipi de Catalunya, si algú es mereix tot el respecte per part d’un tribunal, d’un president, d’un estat; aquests són cada avi i cada àvia que avui a les set de la tarda es mullaven pel seu país.

 

IMG_1137

2 comentaris

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*