Inici / Esports / Temor esvaït dels bleus
Espectadors atemorits esperen a ser rescatats de l’Stade. Font: Lemonde.fr.

Temor esvaït dels bleus

Un article de Clàudia Balcells

Els crits de l’afició francesa ofegats per explosions que provenen de fora el camp. Els propis jugadors aturen la pilota al no entendre que està succeint al seu voltant.  L’Stade de France va viure una gran confusió el 13 de novembre, quan París s’enfrontava a un atac gihadista. Pels altaveus s’anunciava la terrible notícia i es pregava a tothom de dirigir-se cap a la gespa del terreny de joc, el que probablement era el lloc més segur davant de tanta incertesa. Jugadors – tant de la selecció francesa com alemanya – i aficionats esperaven ordres per ser desallotjats i poder tornar a prop dels seus.

Poc desprès que es complissin 4 mesos de l’atac a la capital francesa, Brussel·les rebia un cop similar en el seu metro i l’aeroport. Ja són dos els atemptats terroristes que es donen en territori europeu. La consternació és generalitzada i sembla que la por hagi penetrat en la ment de la població. Tots els àmbits es trastornen i també es dóna el cas en l’esport.

Recuperar la normalitat és una tasca difícil ja que són casos traumàtics que perduren en la memòria.  Ara les aglomeracions resulten menys segures i els esdeveniments massius semblen ser una diana. Per això la gent fuig d’estar en aquestes condicions, el patiment pot superar a la passió pel futbol.

Però era hora de tornar i Saint-Denis i l’afició francesa va donar exemple, la Marsellesa mai havia ressonat com ho va fer dimarts en l’enfrontament contra Rússia. Els bleus van fer honor a la seva rebuda i van aconseguir golejar als russos amb 4 gols a favor, un marcador que va quedar 4-2 desprès del gol de Coman.

No obstant això, la prèvia del partit es va veure modificada per les múltiples mesures de seguretat que es van muntar per rebre el primer amistós des del atemptat. El president de la Federació Francesa de Futbol, Noël Le Graët, assegurava que la seguretat seria “veritablament exemplar”. I així va ser, el desplegament multitudinari comptava amb més de 1.400 agents de seguretat amb la incorporació d’una unitat de franctiradors a les afores de l’estadi. En la lògica d’acció- reacció els francesos s’han blindat davant de les amenaces terroristes que puguin venir.

El veritable repte a afrontar aquest estiu per França no es limita a fer un bon resultat a la Eurocopa ja que haurà de coordinar tota la competició com a país amfitrió. Es presenta un panorama marcat pels controls i la vigilància màxima ja que la seguretat és el major repte, tal i com ha declarat el president del comitè organitzador, Jacques Lambert. Molts són els que dubten que el campionat sigui segur però els gals volen mantenir la posició i tal com diu el seu himne: “ Aux armes citoyens/ Formez vos bataillons/ Marchons, marchons…”  (a les armes ciutadans/ formeu els batallons/ formem, formem). Es confia que tot pugui desenvolupar-se amb calma, el missatge que es transmet és de confiança i de superació davant la situació adversa.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*