Inici / Les Columnes / ‘The Interview’ i la xarxa d’Internet com a arma més poderosa

‘The Interview’ i la xarxa d’Internet com a arma més poderosa

El fenomen d’Internet, abans d’expandir-se per tot el món donant un servei social, era una xarxa d’ús exclusiu per a l’exèrcit americà. Aquesta era utilitzada bàsicament per exercir el servei d’espionatge militar. Com a  pioners i creadors, els Estats Units posseeixen els millors serveis de control i de gestió de la xarxa del món i utilitzen aquestes eines de forma diària. No és una novetat que, des fa uns anys, els països hagin sumat una nova por a les seves amenaces externes: el ciberespai.

L’últim exemple que ens demostra la força que l’Internet pot tenir ve de la mà de la pel·lícula The Interview que porta dies causant polèmica arreu del món sense ni tan sols haver-se estrenat a taquilla. La producció, feta per Sony Pictures, ja porta prous arguments per sí sola com per generar debat. La comèdia es bassa en un intent d’assassinat de Kim Jong-un, líder autoritari d’un dels països que més respecte creen als Estats Units i que ha demostrat no tenir escrúpols a l’hora d’exhibir i amenaçar en utilitzar el seu armament nuclear. Tot i així, el seu atac cap a la seu americana de l’empresa japonesa no ha estat mitjançant la violència, sinó una altra arma potser més potent, l’Internet.

L’atac pirata, que es va produir el passat dia 17, prové del grup Hacker conegut com Els guardes de la pau i ha causat el robatori de gran quantitat de dades de Sony Pictures, des de projectes de futures pel·lícules i dades econòmiques fins a informacions confidencials dels seus treballadors. A més, el mateix grup va enviar un missatge clar a les principals cadenes de cinema americanes: “El món s’omplirà de por. Recordin l’11 de setembre de 2001”. Per aquest motiu, la productora va decidir cancel·lar l’estrena de la pel·lícula que tenia com a data de sortida el dia 25 de desembre, tot i que, al final, els executius de Sony han decidit portar a la gran pantalla el polèmic film el mateix dia previst.

Aquest fet no va agradar a Barack Obama que va declarar públicament el passat dia 21 que la filial de Sony hauria d’haver consultat al govern americà abans de prendre la decisió. Dit això, ahir al vespre es coneixia que tota Corea del Nord havia perdut la connexió a Internet durant les darreres 48 hores i que a l’intentar recuperar-la aquesta seguia funcionant de manera intermitent. Tot és molta casualitat i més si parlem d’un país que posseeix un dels sistemes de connectivitat més segurs i sòlids de tot el món.

La xarxa proporciona moltes avantatges a la societat, però també pot causar vulnerabilitat davant del món que ens rodeja. Sent utilitzada de manera òptima, Internet és una arma molt poderosa en un món on la privacitat és el valor més cotissat per aquells que es reparteixen el pastís del poder (empreses i estats). Tan sols hem de recordar altres grups pirates com Anonymous que tenen com a missió el simple fet de desvelar fets desconeguts per a la societat, el gran temor dels “poderosos”.

Jordi Abella Vilarò

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*