Inici / Societat / Les treballadores de Panrico sol·liciten (per tercera vegada) reunir-se amb el conseller Puig
Carta de la plantilla de Panrico Sta Perpètua al conseller Felip Puig

Les treballadores de Panrico sol·liciten (per tercera vegada) reunir-se amb el conseller Puig

Un article d’Idoia Capuz

Algunes de les extraballadores de Panrico, que segueixen en lluita pel seu lloc de treball, han anat aquest divendres a la seu del Departament d’Empresa i Ocupació per demanar una reunió amb el conseller, Felip Puig. Volien aclarir quin ha sigut el paper de la Generalitat durant la vaga de 8 mesos de la plantilla de Sta. Perpètua i en general en el cas de les afectades per l’ERO de Panrico. Finalment les ha atès el director general de Relacions Laborals del Departament d’Empresa, Jordi Miró.

Les afectades han preguntat a Miró pel crèdit de 8 milions que la Generalitat va atorgar a l’empresa a través de l’ Institut Català de Finances (ICF) per, teòricament, assegurar la liquidesa i viabilitat de la mateixa; una setmana després de rebre el préstec l’empresa va acomiadar 60 treballadores, i a principis del mes passat en va acomiadar 23 més. D’aquesta manera les extreballadores han considerat evident i necessari denunciar la relació entre les dificultats de liquidesa que manifestava l’empresa, l’entrega dels diners per part de l’ICF i l’activació dels acomiadaments. 

El director de Relacions Laborals les ha dit que el prèstec anava acompanyat de determinades condicions: el temps per tornar els diners, els interessos que s’afegirien a la quantitat atorgada, i el nombre de treballadors mínims que hauria de mantenir l’empresa. Tanmateix, aquestes condicions no s’han concretat. Miró ha assegurat que fins que no surti la resolució de la Fiscalia Anticorrupció no pot aportar més informació pel que fa a aquest tema. També ha dit que en cas que l’empresa hagués usat aquests diners saltant-se alguna de les condicions –per acomiadar treballadores- haurà de retornar el préstec immediatament.

Les treballadores asseguren que pel que fa als últims 23 acomiadaments de logística i l’externalitzacio a l’empresa Avanza, el director general de Relacions Laborals de la Generalitat les ha comentat que és “normal” i que moltes altres empreses estan externalitzant part de les seves plantilles.

Així mateix les treballadores també han reclamat l’activació de les sancions a l’empresa per vulneració del dret a la vaga de la plantilla, tal com concloïa l’informe d’Inspecció de Treball, per haver proveït de productes l’empresa de Santa Perpétua, mitjançant camions carregats de productes d’altres fàbriques de l’Estat, durant la vaga. També per haver portat a terme sis acomiadaments disciplinaris de persones que van intentar bloquejar l’entrada d’aquests camions.

Miró únicament les ha dit que fins que no surti la resolució del Tribunal Suprem no poden aplicar cap sanció. I es que encara no ha sortit la sentència del primer camió denunciat. Inspecció de Treball va xifrar els tràilers que van subministrar la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda en més de 2000, i hi ha 40 denunciats. Cap d’aquests ha sigut sancionat encara per part de la Generalitat.

Les extreballadores també han volgut expressar el seu malestar a Miró pel que fa a les maneres de fer de Panrico SAU. Les afectades li comentaven que l’empresa ha acomiadat a centenars de treballadores, però que d’altra banda vol obrir noves línies  i com que no té prou personal està demanant currículums, “sense tenir cap consideració per la gent acomiadada”.

És el tercer cop que les treballadores sol·liciten una reunió amb el conselles d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. Com expliquen a la carta on interpel·len al conseller, el primer cop va ser a les Franqueses –mentre jugava a petanca-, entregant-li la carta en mà. En rebre-la es va comprometre a respondre, però després d’un any les treballadores segueixen esperant. Novament, amb el suport de la CUP-AE, les afectades van sol·licitar de una entrevista amb el conseller demanant explicacions sobre les mesures que s’han pres des de la Generalitat perquè “el diner públic no sigui facilitador d’acomiadaments”. Sense resposta. Aquest ha estat, doncs, el tercer intent. Jordi Miró s’ha compromés amb les treballadores a investigar i resoldre diversos dels aspectes que li han plantejat i a fer arribar la seva petició per reunir-se amb el conseller.

Les afectades per l’ERO de Panrico han redactat una segona carta per explicar quina és la situació en la que es troben ara mateix i quina és la seva posició davant les  darreres actuacions de l’ empresa i la Generalitat: “ (…) I que diu la Generalitat sobre els acomiadaments a Santa Perpètua portats a terme usant diners públics? No diu res. I quan se li exigeixen explicacions al senyor Felip Puig només diu que si no fos per la seva gestió la panificadora ja estaria tancada (…) Demanem un cop més al senyor Felip Puig que doni explicacions i compleixi amb la seva paraula”.

Treballladores de Panrico demanen explicacions de nou a la Generalitat - Álvaro Imbert. LaColumna.cat

Treballladores de Panrico demanen explicacions de nou a la Generalitat – Álvaro Imbert. LaColumna.cat

Treballadores en lluita - Álvaro Imbert.LaColumna.cat

Treballadores en lluita – Álvaro Imbert.LaColumna.cat

En suport a la lluita de Panrico - Álvaro Imbert.LaColumna.cat

En suport a la lluita de Panrico – Álvaro Imbert.LaColumna.cat

Idoia Capuz Sánchez
Estudiant de periodisme a la UAB, redactora de lacolumna.cat i apasionada de l'activisme social, en especial del feminisme. Artista quan puc i em deixen.

2 comentaris

  1. Hola,
    Observo que en algunes de les vostres columnes, feu servir el gènere femení per designar un col·lectiu d’homes i dones. Aquest ús del femení és incorrecte des del punt de vista gramatical, i com a periodistes hauríeu de vetllar per ser curosos en les vostres redaccions. El filòleg Ferran Alexandri ens diu al seu llibre ORTOGRAFÍA Y GRAMÁTICA CATALANAS PARA DUMMIES: “Muchas veces habrás oído a los políticos decir en sus grandilocuentes discursos alusiones a las personas mediante los enunciados: ‘els catalans i les catalanes, les treballadores i els treballadors, amics i amigues, etc.’ Eso es repetitivo, innecesario e colosalmente ridículo, puesto que, como bien dicen los lingüistas, el masculino es un género no marcado, es decir, que se utiliza para designar a individuos de sexo masculino, pero también a individuos en general, sin precisar su sexo. Esto no resulta ambiguo ni tampoco se trata de una discriminación por razón de sexo.” Alerta que, per voler ser políticament ultracorrectes, esteu caient en la trampa de ser gramaticalment incorrectes.
    Gracies.

  2. La lingüista Aina Moll deia l’any 1985 en l’article de Llengua i Administració (nº 19): “Com en les altres llengües que presenten variacions de gènere, el masculí és el gènere ‘no marcat’, és a dir, el que s’empra per designar individus de sexe masculí, o bé sense precisar-ne el sexe”. Aquest ús no comporta cap ambigüitat i no hi ha discriminació amb relació al sexe. El català, doncs, funciona d’aquesta manera: sense marcar el gènere, i això no es pot distorsionar. Si no ho fem així és perquè no entenem com funciona el llenguatge. Per tant, us recomano la bibliografia imprescindible, escrita també per una dona:
    Junyent, Carme. Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere de la llengua catalana. Barcelona: Empúries, 2013. [Biblioteca Universal Empúries]
    Ben cordialment.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

*