Home / Les Columnes / Un nen de la guerra aterra a l’ACB
Goran Suton envoltat pels seus pares durant la consecució del campionat regional per part de Michigan State. Font: Lansing State Journal

Un nen de la guerra aterra a l’ACB

El FIATC Mutua Joventut ha fet oficial la incorporació de l’aler pivot bosnià Goran Suton (2.09m i 29 anys) procedent del Cedevita Zagreb de Croàcia, on ha completat una bona temporada tant en l’Eurocup com en la lliga domèstica.

A banda de les seves qualitats com a jugador professional de basquetbol, Suton amaga una història personal de patiment, esforços i superació. A l’edat de sis anys, el jove Goran va veure en primera persona els horrors i la brutalitat esdevinguts a la seva Sarajevo natal per part de les milícies sèrbies durant la Guerra dels Balcans.

El propi Suton ha reconegut en més de una ocasió que la seva infantesa la recorda envoltat de ensordidores sirenes i tirs d’armes de foc com a melodia típica de rerefons.

A finals de 1991 la seva família va decidir fugir de Sarajevo prenent l’últim vol direcció Belgrad amb la intenció de no morir en ple genocidi serbi. Un genocidi que va acabar amb la mort de més de 250.000 persones i dos milions d’exiliats.

Quan Goran va tornar a la seva estimada terra ja tenia catorze anys. No obstant això, es va trobar un país a la runa, amb la seva llar destruïda i una intolerància impregnada en tota la societat. El pares de Goran Suton, Miroslav i Zivana, formaven un matrimoni impossible de pair a Bòsnia per l’enrenou ocasionat en part per les disputes i odis de caire religiós. Ell era un catòlic croata i ella una sèrbia d’ascendència grega ortodoxa, per tant sempre estaven en el punt de mira.

Tanmateix, la família decidí agafar un altre vol buscant un destí millor i una oportunitat on garantir un futur. El seu destí fou Michigan on vivien dos tiets del Goran i on per casualitats de la vida Goran va acabar jugant a l’equip de bàsquet de la universitat on també ho va fer Magic Johnson, els Spartans de Michigan State.

Després de finalitzar el cicle universitari de quatre temporades a Michigan State i haver estat draftejat pels Utah Jazz de l’NBA a l’any 2009, Goran Suton ha gaudit ja de diverses experiències professionals (Spartak de Sant Petersburg, Angelico Biella o Cibona Zagreb).

Actualment és un quatre mòbil i dur capaç de fer moltes coses a la pista i que disposa de certa fama al basquetbol europeu, però sobretot és el clar exemple de que un nen de la guerra que ha viscut situacions terribles d’assimilar també pot assolir la glòria esportiva.

Redactor a LaColumna.cat. Amant de l'esport en general, del basquetbol en particular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*