Home / Esports / Uxío Abuín i Paula García es proclamen campions d’Espanya de duatló
El podi femení i masculí de la prova d'elit del Campionat d'Espanya de Duatló 2016. Autor: Jaume Palomar

Uxío Abuín i Paula García es proclamen campions d’Espanya de duatló

Un article de Jaume Palomar.

El Campionat d’Espanya de Duatló 2016 s’ha disputat aquest cap de setmana a la localitat catalana de Cerdanyola del Vallès. Però, ni pel fet de ser el campionat, ni pel fet de disputar-se a Catalunya, ha aparegut als mitjans espanyols o catalans.

Ni a la part d’esports dels telenotícies, ni a diaris esportius com l’AS, l’Sport o l’Esportiu. Les úniques excepcions entre els diaris principals, les exactament 7 línies que li dedica Mundo Deportiva en una notícia breu i la crònica una mica més llarga que li dedica el diari Marca, tot i que té trampa: el text és gairebé calcat (només canvia el títol i la primera frase) a la crònica del web de la Federació Espanyola de Triatló. Bé, en realitat el diari Marca sí que va publicar una notícia de collita pròpia sobre el Campionat d’Espanya de Duatló, però només per convertir en “fet noticiable” que l’Ajuntament de la ciutat que acollia la competició, Cerdanyola, tingués les banderes d’Espanya i la UE amagades, a mitja asta, a diferència de la catalana i la cerdanyolenca. Un fet que no té res a veure amb el campionat, sinó amb la iniciativa d’alguns ajuntaments catalans per mostrar el seu rebuig davant els acords vergonyosos, la passivitat i la inoperància d’Espanya i els països de la UE respecte l’arribada de refugiats sirians.

De nou, un esport minoritari ha estat oblidat pels grans mitjans de comunicació. Però això no vol dir que el Campionat d’Espanya de Duatló no s’hagi disputat, ans al contrari, ha omplert una ciutat catalana d’ambient esportiu durant el 2 i el 3 d’abril:

El grup capdavanter de la prova masculina d'elit en una de les rampes dures del circuit. Autor: Jaume Palomar

Autor: Jaume Palomar

A mesura que s’acostava el cap de setmana a Cerdanyola,  s’ensumava que quelcom important s’estava preparant. No només pels rètols, les tanques i els carrers tallats. La ciutat vallesana es va anar omplint de duatletes de tot Espanya, dels millors, i de tot el que un campionat estatal porta al darrere: mitjans de comunicació, aficionats, familiars, organització, publicitat… Les competicions van començar dissabte, amb les proves amateurs, cadets i la paraduatló, entre d’altres, que ja van acollir un gran nombre de públic i van començar a crear l’ambient de xup-xup, preludi perfecte pel que vindria diumenge. Primer van aparèixer en escena les promeses, els millors duatletes juniors d’Espanya. El gallec Alberto González García i la madrilenya Cecilia Santamaría es van emportar l’or en categoria masculina i femenina. Avançava el matí del diumenge a Cerdanyola, s’acostaven les proves reina i l’expectació anava creixent.

Poc després de les 12 del migdia, tret de sortida per a la prova d’elit masculina, amb una sorpresa negativa. El defensor del títol Emilio Martín va ser baixa d’última hora per un procés de febre durant la nit anterior. La prova es quedava sense el gran favorit, ni més ni menys que l’actual campió del món, però la seva baixa obria el ventall de candidats i la igualtat es va notar durant tot el circuit. 27,5 quilòmetres en total, 5 corrents, 20 en bicicleta i 2,5 més corrents per acabar-ho de rematar. A més, el perfil de la prova era més escarpat de l’habitual en els duatlons, amb rampes dures tant en la part a peu com en la de bicicleta: “Molt dur”, reconeixia esbufegant a l’arribar a meta el guanyador de la prova, el gallec Uxio Abuín. “El pitjor ha estat la pujada corrents al Turonet (parc amb rampes molt dures al centre de Cerdanyola), abans de la transició al ciclisme”. No li faltava raó, tenint en compte que el primer tram a peu de la prova masculina va ser rapidíssim, amb el grup molt estirat. Aprofitant l’esgotament de la resta, l’atleta gallec i tres corredors més

Corredors de la prova d'elit masculina durant la zona de transició. Autor: Jaume Palomar

Autor: Jaume Palomar

es van escapar en els primers metres del tram en bicicleta per davant d’un nombrós pilot que els va perseguir de forma estèril durant les tres voltes a la Universitat Autònoma de Barcelona que tenia el circuit. Els quatre caps de cursa van arribar junts a l’últim tram a peu i la victòria es va decidir en un emocionant esprint final a la recta de meta. Els andalusos Sergio Lorenzo (2n) i Ignacio González (3r) van acompanyar al podi de la prova d’elit masculina a Abuín, medalla d’or amb un temps de 59 minuts i 55 segons, 1 i 3 segons per davant dels seus companys de podi.

I al voltant de les 2 del migdia, la prova d’elit femenina va tancar el Campionat d’Espanya de Duatló. Mateix circuit que el masculí i mateixa conclusió de la guanyadora, en aquest cas la madrilenya Paula García: “Molt dur, però m’ha encantat perquè tenia les característiques ideals per a mi, amb moltes pujades tan a peu com en bici”. I l’atleta madrilenya ho va demostrar dominant la prova des del principi. Tot i això, no va marcar les diferències fins al tram de bicicleta, primer agafant uns metres d’avantatge a la transició i després escapant-se definitivament del pilot de corredores que la perseguien durant les tres voltes a la UAB, amb zones molt dures com la pujada a la Facultat de Medicina de la universitat situada a la ciutat vallesana. García va arribar a tenir un avantatge màxim de més de 2 minuts que li va permetre gaudir de la victòria durant l’últim tram corrents, amb un temps final d’1 hora, 9 minuts i 35 segons. En canvi, la lluita pel podi va estar molt més igualada amb la 2a classificada, la madrilenya Sara Bonilla, i la 3a classificada, la valenciana Davidia Albinyana, separades per tan sols 5 segons.

Moment de la sortida de la prova d'elit femenina. Autor: Jaume Palomar

Moment de la sortida de la prova d’elit femenina.
Autor: Jaume Palomar

Mentre les corredores d’elit femenina creuaven la meta, sonava música èpica de fons pels altaveus de l’organització, tal i com havia passat amb la resta de proves. Era l’acompanyant perfecta per a l’arribada dels herois i heroïnes que practiquen aquest tipus d’esports, molts cops oblidats pels grans mitjans de comunicació. Música èpica per a un esport èpic, com també ho és l’atletisme, el triatló, el ciclisme i tants altres de resistència que porten al límit el cos humà. La proximitat a aquest límit és el que fa que es visqui amb tanta passió, que els aficionats es deixin la gola per animar als primers classificats, però també als últims amb la mateixa intensitat, perquè ells també són ídols en el significat menys mediatitzat de la paraula. Això, els atletes ho noten, i ho noten molt a prop. A diferència d’altres esports, en aquests els aficionats poden estar a tocar dels competidors, creant un clima que no tenen altres esports.

Tot això és el que es va viure al Campionat d’Espanya de Duatló de Cerdanyola 2016. Per cert, d’aquí a dos mesos es disputarà la Campionat del Món d’aquesta mateixa disciplina, a Avilés, el 4 i 5 de juny, on segur que hi seran els millors corredors/es que han passat per Cerdanyola aquest cap de setmana. Caldrà veure si els grans mitjans de comunicació continuaran oblidant un altre esport minoritari meravellós.

Estudiant de periodisme. Normalment escric sobre esports, però també em fascina la història i la política, sobretot la més propera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*