Home / Societat / Moviments Socials / Vaga de totes: “Deixa el drap i encén la flama”
"Mujer lucha"/ Fotografia d'Idoia Capuz

Vaga de totes: “Deixa el drap i encén la flama”

Una crònica d’Iris Rodríguez 

La convocatòria de manifestació era a les 18h a Plaça de la Catedral. La puntualitat no és precisament un tret característic dels moviments socials i a l’hora acordada només hi havia un parell de grupuscles de gent dispersos. A mesura que la plaça s’anava omplint els turistes trobaven més dificultats per fer-se les típiques selfies amb el monument de torn. Avui tindran una mica de violeta de fons els vostres retrats.

Les bruixes es preparan per començar la manifestació/ Fotografia d'Idoia Capuz

Les bruixes es preparan per començar la manifestació/ Fotografia d’Idoia Capuz

Eren aproximadament les set de la tarda quan es començava a moure la multitud. Al voltant de dos milers de persones sortien en direcció Portal de l’Angel travessant el carrer dels Arcs i liderades per un camió amb megafonia. “Les dones hem perdut la por. “Deixa el drap i encén la flama” es podia llegir a la pancarta que encapçalava la marxa.  El primer càntic al uníson va ser “Ni un pas enrere, contra el patriarcat acció directa” l’ambient començava a animar-se. Les manifestants eren dones joves ,majoritàriament, també hi havia una representació prou considerable d’homes -no gaire comú a les manifestacions feministes.

La capçalera era exclusiva per a dones lesbianes i trans/ Fotografia d'Idoia Capuz

La capçalera era exclusiva per a dones lesbianes i transexuals/ Fotografia d’Idoia Capuz

"Machete al Machote" i "Jo també sóc Puta"/ Fotografia d'Idoia Capuz

“Machete al Machote” i “Jo també sóc Puta”/ Fotografia d’Idoia Capuz

A mesura que avançàvem  pel Portal de l’Angel, grups de dones disfressades amb màscares, perruques i davantals de cuina han començat a decorar els aparadors de totes les botigues. Sota crits de “la talla 38 em té el cony cuit” o “la talla 34 m’apreta la patata” la resta de les manifestants aplaudien les accions. Símbols feministes i frases com “Nuestros cuerpos no caben en vuestras medidas” “Feminista i radical” es podien llegir als aparadors de tendes com El Corte Inglés o Mango. Aquesta última es molt criticada per la seva concepció de talles grans a partir de la 40 i la creació de la línea de tendes Violeta per tota la roba que superés aquesta talla.“Canvia la vareta pel martell” es llegeix a la porta de la tenda Disney, com a denuncia d’aquesta marca entre d’altres com a reproductora absoluta dels estereotips de gènere des de l’ infància.

Pintades contra el patriarcat i el capitalisme/ Fotografia d'Idoia Capuz

Pintades contra el patriarcat i el capitalisme/ Fotografia d’Idoia Capuz

Segurata de la tenda Diseny empeny les manifestants perquè marxin i treu les enganxines/ Fotografia d'Idoia Capuz

Segurata de la tenda Diseny empeny les manifestants perquè marxin i treu les enganxines/ Fotografia d’Idoia Capuz

“La vaga de totes contra Inditex” estava escrit en lila als vidres d’una de les tendes de Zara, acompanyat de cartells que denuncien l’explotació laboral que pateixen les dones asiàtiques encarregades de la producció tèxtil de la marca del empresari Amancio Ortega. Totes, a més, han sigut acolorides amb un llançament d’ous amb pintura. Les treballadores de les tendes tancaven les portes al pas de la manifestació deixant als clients a dins sense l’opció a sortir, tots miraven atònits, la majoria eren turistes i no acabaven d’entendre que estava passant. Quin és el motiu de la manifestació? Que esteu fent? Eren les preguntes que es podien escoltar de la gent que s’havia vist sorpresa per la marxa.

Llençada d'ous contra la pressió estètica/ Fotografia d'Idoia Capuz

Llençada d’ous contra la pressió estètica/ Fotografia d’Idoia Capuz

"I aquí la revolució feminista"/ Fotografia d'Idoia Capuz

“I aquí la revolució feminista”/ Fotografia d’Idoia Capuz

"Amancio Ortega esclaviza"/ Fotografia d'Idoia Capuz

“Amancio Ortega esclaviza”/ Fotografia d’Idoia Capuz

Una vegada la marxa ha arribat a Plaça Catalunya s’ha fet una parada al costat del Corte Ingles, s’han silenciat les consignes i els crits que cada vegada s’havien fet més forts i s’ha començat a llegir un manifest on s’exposava la precarietat i la desigualtat de gènere que pateixen les treballadores de l’empresa. El Corte Inglés té un 60% de dones a la seva plantilla i només un 2% ocupa alts càrrecs. Entre d’altres discriminacions de gènere, l’empresa només imposa l’ús de l’uniforme a les dones.

Lectura de manifest contra les discriminacions del Corte Inglés cap a les seves treballadores/ Fotografia d'Idoia Capuz

Lectura de manifest contra les discriminacions del Corte Inglés cap a les seves treballadores/ Fotografia d’Idoia Capuz

El cel gris amenaçava amb la pluja des de l’inici de la marxa i tot i que van caure un parell de gotes a mig camí no va ser fins que la capçalera s’enfilava per Ronda Universitat quan ha començat a caure un petit diluvi. La gent, cada vegada més dispersa, ha continuat caminant, seguida de deu furgones dels Mossos d’Esquadra que tensaven l’ambient alegre, però principalment reivindicatiu de la manifestació. S’ha anat caminant fins a Plaça Universitat, i allà es dona per acabada la manifestació, amb un petit aldarull abans de la dissolució del grup: un home s’ha apropat al camió de megafonia i ha insultat a les noies que hi eren damunt. Les noies del voltant han començat a donar-li empentes i ha hagut de sortir escoltat per dos membres de la guàrdia urbana.

La vaga de totes ha sigut una jornada de lluita i reivindicacions mitjançant accions per denunciar la pressió estètica, la imposició dels rols de gènere, la invisibilització dels col·lectius homosexuals i transexuals, l’explotació laboral i el menyspreu general de la societat cap a les dones. Una guerra contra el patriarcat i el capitalisme, que es retroalimenten i perpetuen. Ha sigut i és un espai d’empoderament de les dones i un espai de ruptura amb la masculinització social. Però malauradament, també ha sigut una atracció més de la Barcelona feta per a “guiris”, un espectacle en moviment del que tots els turistes s’emporten unes quantes imatges de record.

Demà les dones de Barcelona seguiran patint la pressió estética i el menyspreu en molts espais de la societat, però avui sota els crits de “Visca la lluita feminista” s’ha aconseguit donar veu i empoderar a tot un col·lectiu. La lluita segueix. Les dones movem el món, podem parar-lo quan vulguem.

Feminista amagada darrere una careta de Hellow Kitty/ Fotografia d'Idoia Capuz

Feminista amagada darrere una careta de Hellow Kitty/ Fotografia d’Idoia Capuz

IMG_3176

“Contra el capitalisme i l’heteropatriarcat les dones diem prou!”/ Fotografia d’Idoia Capuz

"Una dona sense un home és un com un peix sense una bicicleta"/ Fotografia d'Idoia Capuz

“Una dona sense un home és un com un peix sense una bicicleta”/ Fotografia d’Idoia Capuz

IMG_3187

Tot i que la majoria manifestants eren joves, hi van participar dones de totes les edats/ Fotografia d’Idoia Capuz

Banderes LGTBI representen a dones lesbianes, bisexuals i transexuals/ Fotografia d'Idoia Capuz

Banderes LGTBI representen a dones lesbianes, bisexuals i transexuals/ Fotografia d’Idoia Capuz

Tatuatge d'una dona de la Vaga de Totes/ Fotografia d'Idoia Capuz

Tatuatge d’una dona de la Vaga de Totes/ Fotografia d’Idoia Capuz

Galega emigrada. Estudio periodismo en la UAB y Ciencias Políticas en la UNED. Intento escribir sobre cultura política, movimientos sociales y especialmente sobre feminismos.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*