Home / Societat / Fenòmens actuals / La Marea Blava es fa escoltar a Barcelona
Álvaro Imbert- lacolumna.cat

La Marea Blava es fa escoltar a Barcelona

Es calcula que a Catalunya hi ha unes 600 empreses subcontractades de Movistar, incloent autònoms. A Portal de l’Àngel deu haver-hi unes 300 persones a tot estirar, i això que avui s’havien d’unir treballadors en plantilla a la vaga indefinida que fa 24 dies que dura a 32 províncies de tot l’Estat. El comité de vaga de Madrid certifica una retard en el muntatge d’instal·lacions i unes 30.000 averies sense resoldre.

Quines són les claus per entendre la particularitat d’aquesta vaga? Què pot fer triomfar o fracassar el que volen anomenar “Marea Azul”? Per què ara? Un home amb un mono blau amb unes lletres verdes florescents on es llegeix “Electrón” encén una traca. Comença una altra manifestació. Potser aquesta aconsegueix fer venir més gent i que algú els escolti.

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

_AIP9872 (2)

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Des de la privatització de Movistar als anys 90  l’empresa ha hagut de rendabilitzar costos contínuament. Això va provocar que molta gent que estava en plantilla la féssin fora per tornar-la a contractar des d’una empresa subcontractada amb unes condicions inferiors. Movistar però va idear un sistema d’estrats o classes de treballadors que li suposaria que els mateixos subordinats fóssin còmplices de la degradació laboral. Existeixen quatre nivells d’empreses subcontractades: el primer nivell són les “contrates”, que signen un “contracte bucle” amb Movistar, en el que s’estableixen quines són les feines que s’han de realitzar i a quin preu. Aquestes “contrates” contracten altres empreses, que al seu torn també ho fan, i així es creen els 4 nivells.

Per què es veuen  obligades a contractar altres empreses? Movistar ha ideat una estratègia de contractació que es basa en una valoració de les tasques per un sistema de punts. La valoració d’aquestes s’ha anat degradant progressivament fins a un 50% del que es trobaven abans de la crisi. És a dir, la mateixa tasca ara es paga a la meitat del que es pagava fa uns anys.

Aquest sistema de punts també ocasiona que fins que el servei no estigui acomplert totalment, Movistar no pagui. Com que estem parlant de serveis tècnics, l’empresa juga amb el fet que moltes vegades les incidències són reincidents. Exemple: se t’espatlla el wifi, i el dia següent torna a fallar; la persona que t’ho soluciona cobrarà el mateix encara que hagi de venir uns quants dies a anar a solucionar el problema.

Amb aquesta degradació s’arriba fins i tot a canviar els convenis per abaratir-los. Un treballador de Cotronic, especialitzat en fibra òptica, explicava mentre la manifestació baixava per Via Laietana que a ell li havien canviat el contracte per subjogar-lo sota el conveni del tèxtil.

Els jefes de les subcontrates que es troben als primers nivells han estat còmplices d’alguna manera, però ara que Movistar els hi ha rebaixat els contractes un altre cop s’han trobat que no tenen opció, i de fet són ells mateixos els que han començat la vaga a Madrid.

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Els autònoms són dels actors amb més protagonisme d’aquesta pel·lícula, són dels treballadors més afectats per les condicions econòmiques imposades per Movistar. A Plaça Sant Jaume, l’Ariel agafa el microfon per explicar com en un determinat moment, a molts treballadors els van convèncer perquè es féssin autònoms, ja que era insostenible que tota la subcontractació de Movistar passés per PIMES, i que “sortia” millor tant per l’empresa com per ells que es féssin autonòms. “Ens van fer ser empresaris sense ser-ho. Nosaltres som treballadors, els empresaris són ells”.

Ahir dijous van aconseguir per primer cop que la vaga ressonés dins del panorama d’actualitat dels mitjans de comunicació. Per això els hi va caldre tallar la Diagonal com a punt de partida de tot un seguit d’activitats per Barcelona. A més, per primer cop es van sumar a la vaga 200 treballadors de plantilla, és a dir, els que tenen el sou fix i amb menys possibilitats perdre’l. Aquest fet es va donar només a Barcelona i a Biscaia. A nivell estatal és un fet destacable que les plantilles d’Astúries no es sumessin a les mobilitzacions.

La manifestació és una massa blava, principalment masculina, amb una gran participació de treballadors sudamericans. Enmig, banderes i enganxines de la Federació Sindical Mundial, CGT, Iaioflautes, Corrent Roig, Clase Contra Clase, i diputats com Tardà, d’ERC, i Companyon, d’ICV. CC.OO i UGT no apareixen per enlloc. Paco Selas, de CGT Metall, explica que en l’última reunió a Madrid es va fer públic que els grans sindicats estan duent negociacions amb les empreses al marge del comité de vaga i, sigui com sigui, només la secunden dimarts i dijous. “Estan negociando en contra la indefinida”, declara Selas.

Es poden anar seguint els actes i l’evolució de tot plegat a teleafonica.net.

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Álvaro Imbert- lacolumna.cat

Entre la comunicació i l'educació social, què ens queda si no la paraula. Interessat en les injustícies: com més depriment més m'hi enganxo. I sempre intentant mirar fora de Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*