Home / Actualitat / [VÍDEO] 14M: Les estudiants lluiten pel seu futur i contra el 3+2

[VÍDEO] 14M: Les estudiants lluiten pel seu futur i contra el 3+2

Una crònica d’Idoia Capuz i Raquel M. Martínez

“Quan estudiar és un luxe, lluitar és un deure.” Avui, 14M, les estudiants de diferents universitats i instituts catalans i de les Illes Balears han convocat una jornada de vaga i de lluita contra la privatització de la universitat i la precarització de l’ensenyament, concretades en el model 3+2. La vaga ha estat convocada per SEPC, CAF-UAB, Corrent Roig i les Assemblees de facultat de la UB i secundada per l’Assemblea Llibertària. Després d’una nit de tancades a les facultats i els centres de secundària i batxillerat per preparar el dia, les alumnes s’han reunit a plaça Universitat (Barcelona), on a les 12h començava la manifestació.

Estudiants de la UAB cridant contra el 3+2 i les privatitzacions/ Fotografia d'Álvaro Imbert

Estudiants cridant contra el 3+2 i les privatitzacions – Álvaro Imbert /LaColumna.cat

Entre crits d’ “Avui hi haurà merder, l’Autònoma al carrer” i “Ja no cal patir, l’Autònoma és aquí”, el bloc de la UAB, que encapçalava la manifestació, ha estat dels primers en arribar a les portes de la UB central; on ja els esperaven altres alumnes. Més tard s’ha unit també el bloc de secundària i batxillerat (instituts), què baixava en columna des de pl. Molina. El bloc de la UB ha estat l’últim en afegir-se a la manifestació i ha sigut també el que ha tancat la marxa.

Amb mitja hora de retard, la manifestació ha començat a moure’s molt lentament, sota l’atenta mirada de grups de turistes, que es feien alguna selfie. La xafogor encara frenava més el ritme. Passada Plaça Catalunya s’ha produït la primera parada. Els treballadors en vaga de Movistar, que s’han unit a la capçalera de la manifestació convidats per les estudiants, han tirat ous de pintura contra el Mobile World Center de Portal de l’Àngel. En reconeixement a la seva lluita s’han sentit crits de “la vostra vaga, la nostra dignitat” o “obrers i estudiants, units i endavant”.

Els vaguistes de Movistar durant l'acció contra la central de Mòbils de Portal de l'Àngel/ Fotografia d'Àlvaro Imbert

Els vaguistes de Movistar durant l’acció contra la central de Mòbils de Portal de l’Àngel – Àlvaro Imbert/LaColumna.cat

La marxa ha acabat a la UPF de Ciutadella, un final molt simbòlic, ja que a dia d’avui tots els màsters que ofereix aquesta universitat són privats. A més el rector ha declarat públicament que  no aplicarà el 3+2 en cap dels graus existents, però si en els graus de nova creació i/o que promoguin la captació d’estudiants internacionals. En entrar s’ha fet notar el contrast entre les més d’un miler d’ estudiants que venien manifestant-se des de plaça Universitat i el gran número d’alumnes de la UPF que no han secundat la jornada de lluita. Els primers han començat a cridar “Pompeu Fabra, privada encoberta”.

Final de la manifestació a la UPF, "Privada encoberta"/ Fotografia d'Àlvaro Imbert

Final de la manifestació a la UPF, “Privada encoberta” – Àlvaro Imbert/ LaColumna.cat

Allà s’ha desplegat una pancarta on es podia llegir “El futur ens pertany. La lluita educa. Estudiant, organitza’t”. Per acabar, una estudiant ha llegit un manifest apel·lant a les universitats públiques catalanes i demanant que es declarin insubmises davant el decret de Wert que preveu l’aplicació del 3+2; amb la total complicitat del govern de CIU a Catalunya -i de la conselleria d’Ensenyament dirigida per Rigau.

 “Com a estudiants, com a classes populars, no podem acceptar que segueixin fent negoci amb la nostra educació, perquè és la nostra única garantia de futur. Recuperem-lo! No al 3+2!”

Estudiant de periodisme a la UAB, redactora a La Columna. Amb interferències entre la faceta de poeta i la de periodista. Entenc aquesta professió com un compromís amb la societat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*